Nyhed
17. okt. 2019 | 16:22

HBO’s danske serie lader vente på sig

Foto | Rolf Konow
Pelle Hvenegaard og Max von Sydow spiller hovedrollerne i Pelle Erobreren, hvor titelpersonen og hans far kæmper for et bedre liv.

Trods massiv dansk statsstøtte på 21 millioner kroner siden 2017 kan HBO Nordic ikke sige noget om, hvornår Per Flys seriefortsættelse af Pelle Erobreren går i optagelse.

Af Frederik Hoff

Hvorfor skal udenlandske streamingtjenester have danske støttekroner, når de ikke selv betaler til gildet?

Det spørgsmål bliver heftigt drøftet i en tid, hvor medieaftalen står til genforhandling med en socialdemokratisk regering for enden af forhandlingsbordet.

Den store støttemodtager er HBO Nordic, som er ejet af amerikanske Time Warner. Streamingtjenesten har siden 2017 modtaget 21 millioner kroner til Per Flys seriefortsættelse af film- og romanklassikeren Pelle Erobreren.

Pengene har tjenesten modtaget fra den såkaldte Public Service Pulje, som bestyres af Det Danske Filminstitut.

”En relativt lav støtte fra Public Service Puljen betyder, at nogle tv-serier får en væsentlig kulturel værdi – for eksempel, at det er Pelle Erobreren, der bliver filmatiseret, og ikke en tilfældig krimi,” sagde Filminstituttets direktør Claus Ladegaard forleden i Politiken.

Men selv om Erobreren – som serien hedder – sidste år fik en decideret produktionsstøtte på tolv millioner, er projektet stadig ikke gået i optagelse.

”Det går fremad hele tiden”
Jesper Morthorst, som producerer serien for SAM Productions, kan ikke sige noget om, hvornår det vil ske.

”Det går rigtig godt med det, og vi er i fuld gang, men vi er ikke gået i gang med at filme endnu.”

– Hvorfor er serien blevet forsinket?

”Et projekt eksisterer på dets egne præmisser, så i mit hoved kan et projekt ikke blive forsinket. Hvis projektet går fremad hele tiden, er jeg glad. Og det gør Erobreren.”

– Men to et halvt år efter den første støtte er vel ganske lang tid. Har der været særlige udfordringer i form af sygdom eller mangel på finansiering?

”Overhovedet ikke. Der er jo ingen af os, der har lavet så kæmpe et projekt før, og der er nye udfordringer, hver eneste gang man laver noget. Men alt går godt, og det er dejligt.”

Hanne Palmquist er konsulent på serien for HBO Nordic, men hun henviser til streamingtjenestens pr-manager Signe Bjørg.

”Vi kan ikke sige mere om Erobreren på nuværende tidspunkt end, at den fortsat er under udvikling. Vi er meget glade for støtten fra Filminstituttet og glæder os til at sige mere, når tiden er til det,” skriver hun i en sms.

– Skrives der stadig på manuskriptet, eller arbejder I på at få finansieringen på plads?

”Jeg holder mig til overstående kommentarer for nu.”

Fantastisk instruktør
Første del af Martin Andersen Nexøs fire bøger om arbejderdrengen Pelle, der vokser op under barske kår som tyende på Bornholm, blev i 1987 filmatiseret af Bille August.

Selv om filmen blev en publikumssucces og belønnet med en Oscar, kom der aldrig en fortsættelse.

Men i 2012 lykkedes det efter seks år producenten Meta Louise Foldager og tidligere DR-generaldirektør Kenneth Plummer at sikre sig rettighederne til romanseriens bind to til fire.

Hurtigt blev det offentliggjort, at Per Fly skulle instruere.

”Han er en fantastisk instruktør, og jeg har lige fra begyndelsen syntes, at der stod Per Fly skrevet på projektet,” sagde Meta Louise Foldager dengang.

Fra film til serie
Det var først tanken, at historien om Pelles ankomst til København skulle være en spillefilm, og den fik da også udviklingsstøtte af Filminstituttet.

Siden er filmen dog blevet til en serie på otte afsnit hos HBO Nordic skabt af Meta Louise Foldagers SAM Productions, men stadig støttet af Filminstituttet via Public Service Puljen.

I maj 2017 fik serien et udviklingsbeløb på 657.000 kroner. Et beløb, der i 2018 blev suppleret af hele tolv millioner i produktionsstøtte og yderligere 7,5 millioner i år.

Høj kvalitet
Per Fly – kendt for Danmarks-trilogien Bænken, Arven og Drabet – fortalte til Ekko i 2012, at det var et projekt, han bare ikke kunne sig nej til:

”Jeg var super glad for Billes film, og Martin Andersen Nexø skriver så filmisk.”

Det er ikke lykkedes at få en kommentar om status på projektet fra Per Fly. Og på Filminstituttet er Claus Ladegaard også ganske kortfattet.

– Hvad er grunden til, at det tager så lang tid, og hvor lang er Filminstituttets tålmodighed?

”Vi har støttet og fulgt udviklingen af Erobreren, og det er vores vurdering, at der bliver tale om en serie med høj kvalitet,” svarer Claus Ladegaard via e-mail.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko