Nyhed
09. okt. 2019 | 16:14

Streamingtjenester tager penge fra tv-kanaler

Foto | Lukas Moodysson
HBO Nordic skabte streamingtjenestens første egenproducerede serie med svenske Gösta, og den første danske af slagsen er under opsejling.

HBO Nordic har sat sig tungt på støttekronerne i Public Service Puljen, som politikerne vil have streamingtjenester til at bidrage økonomisk til.

Af Nicki Bruun

Radikale Venstre foreslår, at udenlandske streamingtjenester som HBO Nordic og Netflix skal betale en afgift på fem procent af deres indtægter i Danmark. Det forventes at give 50 millioner kroner, som skal bruges på public service.

Puljen råder pt. over 47,2 millioner kroner og giver støtte til fiktionsserier og tv-dokumentarer. En betragtelig del af pengene går i dag til netop HBO Nordic.

Siden 2017 har streamingtjenesten modtaget 33 millioner kroner i støtte.

Støtten er især gået til dramaserie-fortsættelsen af Pelle Erobreren, der bærer titlen Erobreren. Alene i år har serien fået 7,5 millioner kroner på ordningen, så projektet nu er oppe på over 21 millioner i støtte.

Desuden har streamingtjenesten fået et letter of commitment på ti millioner kroner til ungdomsserien Muleum af instruktør Annette K. Olesen og manuskriptforfatter Johanne Algren samt næsten en million kroner i udviklingsstøtte til dramaserien Amal.

Til sammenligning har TV 2, der historisk har fået en stor del af støtten, i 2019 fået i omegnen af 24,5 millioner kroner fra Public Service Puljen. Den tredjestørste modtager er den svenske streamingtjeneste Viaplay, der i år har fået 7,5 millioner kroner i udviklings- og produktionsstøtte.

Absurd støtte?
For at få støtte skal streamingtjenestens program eller serie senest tolv måneder efter lancering blive vist på en tv-kanal, som kan ses af mindst 50 procent af befolkningen.

Men er det ikke absurd, at danske skatteydere skal betale for produktioner på udenlandske tjenester, som de i et helt år kun har adgang til, hvis de har abonnement på tjenesten?

”Det system, der eksisterer nu, har vi ikke rigtig noget ansvar for. Men fremover skal det være sådan, at streamingtjenesterne skal bidrage til Public Service Puljen – det er selvfølgelig underligt, hvis man kan få støtte til noget og ikke bidrager,” siger Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard til Filmmagasinet Ekko.

Radikale Venstres medieordfører, Jens Rohde, ønsker heller ikke at udelukke en streamingtjeneste som HBO Nordic fra støtte.

”Jeg stiller bare det krav, at hvis man skal have del af Public Service Puljen, så skal man bidrage. Derfor har vi sagt, at hvis man vil tage fra puljen, skal man putte i den,” siger han.

Skal bidrage mere
Socialdemokratiets Rasmus Prehn, der vikarierer som kulturminister, udtaler i et skriftligt svar til Ekko:

”Regeringen vil tage initiativ til, at streamingtjenester som HBO Nordic bidrager mere til danskproduceret indhold. Formen og størrelsen for dette bidrag vil vi drøfte med de øvrige partier som led i de kommende medieforhandlinger. I dag er Public Service Puljen ikke finansieret af bidrag fra streamingtjenester.”

HBO Nordic havde i 2016 en million abonnenter i Norden. Hvis Danmark tegner sig for en fjerdedel, giver det små femten millioner kroner i afgift om året, i fald lovforslaget om fem procent af abonnementsindtægterne vedtages.

Ekko har kontaktet HBO Nordic, men streamingtjenesten meddeler, at man ikke har nogen kommentar.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko