Nyhed
27. mar. 2011 | 20:49

Hollywood er bange for at støde Kina

Produktionsselskabet MGM ændrer skurkenes nationalitet digitalt i remaket af krigsdramaet Red Dawn, som ellers længe har ligget klar.
Af Henrik Østergaard

I de gode gamle koldkrigsdage var russerne selvskrevne skurke i amerikanske krigsfilm.

I dag er den russiske bjørn gået i hi, og med sine næsten 1,5 milliarder mennesker er kommunistiske Kina det eneste land med ressourcer nok til at lade en invasionshær krydse USA’s grænser.

Men Kina er samtidig et af de vigtigste markeder for Hollywood og for amerikanske produkter i almindelighed, så det er ikke uproblematisk at tildele kineserne skurkerollen i underholdningsprodukter.

Vil ikke røre filmen med en ildtang
Det har produktionsselskabet MGM måttet sande. Selskabet har genindspillet John Milius’ koldkrigsdrama fra 1984, Red Dawn, der havde Patrick Swayze og Charlie Sheen i hovedrollerne.

Filmen skulle have haft premiere i november 2010. Men ingen distributør har villet røre filmen, som er instrueret af Dan Bradley, med en ildtang. Årsag?

De russiske soldater, der invaderer USA i den originale version, er i genindspilningen udskiftet med kinesere.

Og distributørerne er slet og ret bange for, at filmen vil støde Kina og dermed ødelægge muligheden for at afsætte varer på det lukrative kinesiske marked.

Fjerner kinesiske symboler

Derfor har MGM nu taget det drastiske skridt at ændre skurkene til nordkoreanere i den allerede færdigproducerede film, skriver Los Angeles Times.

Beslutningen indbefatter ændringer af en åbningssekvens, der refererer historiens fiktive baggrund, omklipning af to scener, digital fjernelse af kinesiske flag og symboler samt genindtaling af den kinesiske dialog på nordkoreansk.

Genindspilningen af Red Dawn har kostet omkring 60 millioner dollars, og personer tæt på filmen fortæller til Los Angeles Times, at de nye ændringer vil koste i underkanten af en million dollars.

Frygten er reel

De kinesiske myndigheder har ikke ytret officiel kritik af Red Dawn, men frygten for en voldsom reaktion er reel, skriver Los Angeles Times.

Både Disney og Sony fik problemer med at lave forretninger i Kina, da de henholdsvis udsendte Scorseses Kundun og Jean-Jacques Annauds Syv år i Tibet, som begge er kritiske over for det kinesiske styre.

Det er heller ikke første gang, at Hollywood tager særlige hensyn til Kina.

Computerspillet Homefront, som ligeledes er skrevet af John Milius, havde oprindelig kinesere som skurke, men også her valgte udgiveren at erstatte dem med nordkoreanere.

Hjælp fra militæreksperter
MGM’s beslutning har fået brugerne på den populære og indflydelsesrige hjemmeside Aintitcool.com til at fare i blækhuset.

”Nordkorea? Invadere USA!? Med hvad?” spørger en bruger på siden.

I en mail til hjemmesiden svarer Red Dawns producer, Tripp Vinson, på kritikken.

”Ændringerne er lavet i konsultation med militære tænketanke og personer med speciale i spilteori. Det er virkelig kloge mennesker, der bruger deres tid på at konstruere dommedagsscenarier for vores militær og regering. Den type mennesker, der kender begrænsningerne ved Nordkoreas militær,” skriver Tripp Vinson.

Det er uvist, hvornår Red Dawn vil få premiere.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko