Nyhed
04. sep. 2023 | 12:22

Instruktøren bag Hadet i alvorlig ulykke

Foto | Warner Bros.

Mathieu Kassovitz er et kendt ansigt som skuespiller i franske og internationale film, men det er som instruktør af mesterværket Hadet fra 1995, at han vil gå over i filmhistorien.

56-årige Mathieu Kassovitz befinder sig i en kritisk tilstand efter et styrt på motorcykel syd for Paris under køretimer til kommende film.

Af Claus Christensen

Den franske instruktør og skuespiller Mathieu Kassovitz befinder sig i en alvorlig tilstand på hospitalet i Le Kremlin-Bicêtre, som er en forstad til Paris.

Søndag var han i gang med at tage kørekort til motorcykel på Autodrome de Montlhéry, en motorsportsbane syd for Paris.

Han forulykkede. To af hans døtre var til stede, og den ene kørte lige bag ham på en motorcykel sammen med en underviser.

Han har fået hovedtrauma og brækket bækkenet, skriver internationale medier.

56-årige Mathieu Kassovitz er i dag mest kendt i offentligheden som skuespiller i film som Spielbergs Munich og den mandlige hovedrolle i den fortryllende romantiske perle, Den fabelagtige Amélie fra Montmartre.

Senest har han med Diane Kruger lavet Visions, som netop har haft fransk premiere.

Men Kassovitz’ væsentligste bidrag til filmkunsten er indiskutabelt spillefilmen Hadet – på fransk La Haine – som han skrev og instruerede i 1995.

Den skildrer 24 timer en forstad til Paris, hvor etniske og sociale forskelle skaber konflikter.

Den sort-hvide film har været banebrydende for sit fokus på racismen i samfundet og i ordensmagten, men også for sin rå, aggressive stil og improviserede skuespil, der blandt andet foregreb den danske dogme-bølge. Det danske ghetto-drama Shorta fra 2020 er kraftigt inspireret af Kassovitz’ msterværk.

Hadet var Kassovitz’ anden film som instruktør. Herefter har han instrueret yderligere fem spillefilm, blandt andet Assassin(s) fra 1997, men ingen af dem har tilnærmelsesvis haft samme gennemslagskraft som hovedværket.

Trailer: Hadet

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko