Nekrolog
21. juli 2014 | 13:12

James Garner er død

Foto | Warner Bros. Television
Det var i rollen som den velklædte korthaj Maverick, at James Garner brød igennem som skuespiller. Lørdag døde han, 86 år gammel.

Den amerikanske skuespiller James Garner, kendt og elsket for rollen som Maverick, er død. Han blev 86 år gammel.

Af Kasper Sølvsten

Skuespiller James Garner døde lørdag i sit hjem i Brentwood, Los Angeles, 86 år gammel. Det skriver branchebladet Variety.

Garner brød igennem som tv-skuespiller i rollen som den charmerende Brett Maverick i westernkomedie-serien Maverick (1957-1962), der både i USA og Danmark blev et stort hit.

I 1970’erne spillede han hovedrollen i en anden populær tv-serie, detektiv-serien Rockford (1974-1980), der også blev populær i Danmark.

Som tv-skuespiller vandt Garner to Emmy-priser, og han modtog hele femten Emmy-nomineringer.

Sin egen rolles far
James Garners charmerende væsen og gode all american-udseende gav ham også masser af filmroller i løbet af karrieren.

Han havde store roller i film som Den store flugt (1963) og Victor/Victoria (1982), og i 1986 blev han nomineret til en Oscar for bedste mandlige birolle for sit skuespil i Martin Ritts Murphy, dit hjerte er i fare.

I 1994 spillede han Mavericks far i filmatiseringen af tv-serien, der en menneskealder tidligere havde gjort ham til en stjerne. Denne gang var det den unge stjerne Mel Gibson, der spillede Maverick.

James Garners sidste store rolle var i tv-komedieserien Fingrene væk fra min teenagedatter (2002-2005), der i Danmark blev sendt på TV3+.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko