Nyhed
08. juni 2024 | 17:58 - Opdateret 08. juni 2024 | 18:56

”Jeg har aldrig villet udnytte nogen”

Foto | Franne Voigt

”Jeg forstår nu også, at nogle kvinder måske kun har opsøgt mig, fordi de troede, jeg kunne gøre noget for deres karriere,” skriver Martin Brygmann i sit Facebook-opslag, der er formuleret i en hårfin balance mellem angreb og undskyldning.

To timer efter Ekkos offentliggørelse af en mors harmdirrende brev til Martin Brygmann skriver entertaineren på Facebook, at han altid har sagt undskyld for sin upassende adfærd.

Af Claus Christensen

I formiddags bestemte en dommer i Københavns Byret, at DR har tilladelse til på mandag at vise dokumentaren Sexisme i musikbranchen

Skuespilleren, musikeren og entertaineren Martin Brygmann har forsøgt at bremse dokumentaren, fordi han mener, at den er ”freds- og ærekrænkende”. 

I dokumentaren bliver hans navn ikke nævnt, men Brygmann mener, at alle vil kunne regne ud, hvem der tales om.

”Retten ville ikke nedlægge et forbud, fordi DR ikke nævner mit navn i udsendelsen. Dette til trods for, at indholdet ikke vil efterlade nogen tvivl om, at det er mig, det handler om, ved en simpel søgning på internettet,” skriver entertaineren i et større opslag på Facebook og fortsætter:

”Det er vigtigt for mig at tydeliggøre, at denne sag ikke blev anlagt for at skjule noget. Hvis jeg ville skjule mig, havde jeg ikke anlagt en sag i det offentlige rum med risiko for den presseopmærksomhed, jeg nu får.”

Spørgsmålet er dog, om Martin Brygmann havde regnet med, at sagsanlægget ville komme frem i offentligheden. Mødet i Københavns Byret blev holdt for lukkede døre. 

Det var Berlingske, der kunne afsløre, hvad det handlede om, og man kan gisne om, hvorvidt avisen har fået et tip fra producenten af dokumentaren eller DR. 

Et virkelig rystet
Martin Brygmann mener, at han er blevet helt urimeligt behandlet af DR. 

”Jeg er blevet spurgt om ting, jeg skulle have sagt for femten-tyve år siden, som har været helt umulige at skulle svare på, da jeg ikke har kunnet få udleveret dokumentation. Alligevel er der fastholdt en historie, som tegner et billede af mig, der er meget langt fra, hvem jeg er,” skriver Brygmann indigneret.

Han mener, at dokumentaren vinkler alt for skarpt for at få mange seere. 

”Efter at have arbejdet med underholdning i 35 år kender jeg godt til mediebranchen. Men jeg er alligevel overrasket over, hvor voldsomt der skrues op og vinkles for at sikre seere og klik.” 

”Jeg ved også godt, at flere dokumentarprogrammer har fået voldsom kritik for at bryde pressens egne regler, men at det kunne være så manipulerende, er jeg virkelig rystet over.”

Altid sagt undskyld
Ekko har i de seneste dage forsøgt at få Martin Brygmann til at kommentere vores artikel, hvor en mor raser over, at Brygmann trods en alvorlig klage indledte et seksuelt forhold til en pige under atten år på en medieproduktion. 

Han kommenterer ikke direkte på historien i sit Facebook-opslag, men kommer alligevel med noget, der kan ligne en indrømmelse. 

”Jeg har været blind for, at min ofte platte og flirtende humor, som er en del af mig både fagligt og privat, kunne opfattes anderledes og grænseoverskridende.”

”De få gange, jeg i min 35-årige karriere har oplevet, at nogen syntes, at mine ord eller adfærd var upassende, har jeg sagt undskyld til vedkommende. For jeg har aldrig ønsket, at nogen skulle føle sig utilpasse i mit selskab,” skriver Brygmann, til trods for at han ifølge moren aldrig besvarede hendes brev. 

Svært at styre berømmelsen
På Facebook indrømmer multikunstneren, at han har haft problemer, men han nævner ikke direkte sexafhængighed.

”Jeg har gennem mine sange, humor og musik aldrig lagt skjult på, at jeg var en kikset, ranglet, usikker fyr, og at den kvindelige opmærksomhed, som pludselig berømmelse gav mig, til tider var svær at styre.”

”Det er ikke tilfældigt, at jeg har skrevet en sang, som hedder Jeg vil i seng med de fleste og lavet teaterforestillingen De fleste ulykker sker med lemmet. Eller karakteren Todd, som mildest talt er noget nøgen i sin fremtoning.”

61-årige Martin Brygmann skriver, at han er formet af 70’erne og et ”anti-hierarkisk friskolemiljø”, men han erkender ikke at have været tilstrækkeligt opmærksom på den skævhed i relationer, som berømmelse kan skabe. 

”Jeg forstår nu også, at nogle kvinder måske kun har opsøgt mig, fordi de troede, jeg kunne gøre noget for deres karriere. Jeg har haft gensidig og til tider flirtende korrespondance med flere personer og undrer mig i dag over, hvorfor de blev ved med at skrive til mig over flere år, hvis de fandt det ubehageligt.”

Stol ikke på rygterne
Martin Brygmann mener ikke, at hverken hans ord eller handlinger kan betegnes som magt, overgreb eller trusler. Han håber, at seerne kan gennemskue ”den journalistiske vinkling og de mange rygter og historier, som kommer til at blive skrevet”. 

Han afslutter sit lange opslag med en opfordring: 

”Hvis der er nogen, jeg har mødt på min vej, som har følt, at jeg har været grænseoverskridende over for dem, må I meget gerne skrive til mig på martin@martinbrygmann.eu. For det har altid været mit altoverskyggende mål i livet og i mit møde med andre mennesker, at alle skal føle sig godt tilpas.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko