Nyhed
07. okt. 2019 | 12:18

Joker sætter rekord

Foto | Niko Tavernise
Hospitalsklovnen Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) møder megen modgang og opfinder efterhånden sit alter ego Jokeren.

Filmen om Batmans nemesis med Joaquin Phoenix har i USA opnået en rekordhøj åbningsweekend for en oktoberpremiere. Også herhjemme er publikum valfartet i biografen.

Af Nicki Bruun

Med en forrygende Joaquin Phoenix i hovedrollen og en Guldløve fra Venedig i bagagen var det hele tiden ventet, at Joker ville begejstre både anmeldere og publikum.

Den fik rigtignok også fem stjerner af Ekkos anmelder, og nu har publikum i hele verden også taget varmt imod filmen om, hvordan Batmans nemesis blev skabt.

Hele 1,6 milliarder kroner har Joker således indspillet på verdensplan i løbet af åbningsweekenden, skriver amerikanske medier. Herhjemme har 76.209 mennesker set filmen fra torsdag til søndag, oplyser distributøren Warner Bros. til Filmmagasinet Ekko.

Joker har indtil videre tjent 40 procent af sine indtægter – 635 millioner kroner – ind på det amerikanske marked.

Med den stærke start slår filmen rekord som den bedste åbningsweekend for en oktoberpremiere. Den tilhørte tidligere filmen om en anden superskurk, nemlig den om Spider-Mans nemesis, Venom.

Hyldest til mord
Selv om Joker primært har mødt positive tilkendegivelser, har der også været en del kritik af filmen.

Nogle anmeldere – som Indiewires David Ehrlich – har givet udtryk for, at filmen med sin sympati for en psykotisk enspænder kan være direkte farlig.

Det synspunkt har til gengæld også mødt kritik, senest af den Oscar-vindende dokumentarist Michael Moore, der på Facebook har skrevet, at filmen er et mesterværk.

”Det eneste, vi amerikanere har hørt, er, at vi skal frygte filmen og holde os langt væk fra den. At den er voldelig, syg og moralsk korrumperet – en hyldest til mord,” skriver Michael Moore og fortsætter:

”Jeg foreslår det modsatte: Det er farligt for samfundet, hvis du ikke ser den her film. Hvor længe siden er det, vi har set en film med et ambitionsniveau som Stanley Kubricks?”

Trailer: Joker

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko