Nyhed
12. dec. 2020 | 21:59 - Opdateret 13. dec. 2020 | 01:10

Vinterberg vinder Europas svar på Oscar

Foto | Søren Solkær
Ekkos fotograf havde inviteret Thomas Vinterberg på café og lavede en fotoserie med instruktøren i det aktuelle #86, hvor instruktøren i et ti siders interview fortæller om druk og livet.

Druk vinder European Film Awards – det europæiske svar på Oscar – og rydder bordet med alle de fire store priser: bedste film, instruktør, manuskript og skuespiller ved Mads Mikkelsen.

Af Claus Christensen

”En ny klassiker i dansk film,” kaldte vi i disse spalter Thomas Vinterbergs Druk og kvitterede med sjældne seks stjerner. I Politiken og Ekstra Bladet måtte dramaet dog nøjes med tre lunkne hjerter og stjerner.

Men det danske publikum har valfartet til biografen og givet filmen en stormende modtagelse. Druk nåede at runde 800.000 solgte billetter, inden de danske biografer måtte lukke.

Det er omkring det dobbelte af, hvad Thomas Vinterbergs gennembrudsfilm Festen solgte i 1998.

Og nu har Druk fået sin hidtild største internationale hæder.

Her til aften har den vundet prisen for bedste film ved European Film Awards, som er Europas svar på Oscar-uddelingen.

Men filmen nærmest ryddede bordet, for Thomas Vinterberg vandt også prisen for bedste instruktør og sammen med Tobias Lindholm prisen for bedste manuskript.

Endelig snuppede Mads Mikkelsen prisen for bedste skuespiller med rollen som Martin, der kæmper for at redde sit ægteskab.

”Det er en stor ære. Virkelig. Sidder her og følger med i en online-cocktail-fest. Verden er anderledes lige nu. Og om en kort stund er alt det samme igen,” skriver Thomas Vinterberg, der for nyligt selv uddelte en pris ved Ekko Shortlist Awards, til Filmmagasinet Ekko. 

Modet til at leve livet
Druk skildrer fire gymnasielærere, der er kørt fast og beslutter sig for at drikke en halv promille i arbejdstiden.

De oplever faktisk, at alkoholen gør dem mere levende og dermed til bedre lærere. Men langsomt begynder omgangen med de våde varer at tage overhånd.

Filmen hverken moraliserer eller glorificerer drikkeriet, men finder en ædruelig balance mellem de lystfyldte stimulanser og heftige tømmermænd. I virkeligheden bruger Vinterberg druk som en metafor. På et dybere, eksistentielt plan handler filmen om modet til at leve livet.

”I en tid med isolation, død og økonomisk forlis er vores forsøg på en opløftet og livsbekræftende film om kærlighed og venskab landet på den bedst tænkelige måde. En film, hvor mennesker insisterer på fællesskabet og på en søgen efter det ufornuftige, var tilsyneladende det, der var brug for,” udtaler Thomas Vinterberg i en pressemeddelelse.

”Det er smukt at opleve, og jeg er meget taknemmelig. Men vores fiktive fortælling er én ting – nu krydser jeg fingre for den virkelige verden,” siger instruktøren med reference til coronavirus.

Næste mål er Oscar
Den europæiske pris uddeles af European Film Academy, der er en sammenslutning af europæiske filmskabere og filmprofessionelle med hovedsæde i Berlin. Formand er den tyske mesterinstruktør Wim Wenders, der under aftenens virtuelle prisfest udråbte Druk som vinder.

Lars von Trier har vundet prisen for bedste europæiske film med Breaking the Waves, Dancer in the Dark og Melancholia. Susanne Bier har fået tildelt prisen for bedste europæiske instruktør, mens Vinterberg og Tobias Lindholm i 2012 tog prisen for bedste manuskript med Jagten.

Alligevel er fire hovedpriser den største danske triumf i prisuddelingens 33-årige historie. Det er særligt bemærkelsesværdigt, fordi Druk er et komediedrama, som normalt ikke nyder samme anerkendelse som alvorsdramaer eller tragedier blandt kritikere og filmfolk.

Sejren giver Druk et enormt rygstød i forhold til Oscar-nomineringerne, hvor Vinterbergs film er indstillet fra Danmark og nu må betragtes som en af forhåndsfavoritterne.

Den 9. februar annonceres en shortlist på ti film, mens nomineringerne offentliggøres den 15. marts.

Tilegnet datteren
For Thomas Vinterberg har Druk en særlig betydning. Midt under optagelserne døde hans nittenårige datter, Ida Maria Vinterberg, i en tragisk bilulykke på vej hjem med sin mor fra Frankrig.

Medforfatter Tobias Lindholm overtog i nogle dage instruktionen, men Vinterberg formåede at komme tilbage og færdiggøre filmen.

I det aktuelle nummer af Ekko fortæller han, at Ida havde læst manuskriptet og oprindelig skulle have haft en rolle i filmen, som er endt med at blive tilegnet hende.

”Jeg tror, at Ida læste manuskriptet som en fortælling om at give slip, om at lære at elske sig selv og samværet med andre. Og jeg oplevede det, som at hun følte sig set i manuskriptet. Det var hendes liv. En kærlighedserklæring til måden, hun levede på i København,” siger Thomas Vinterberg i et ti siders interview i magasinet.

Trailer: Druk

Kommentarer

Ekko #86

Thomas Vinterberg fortæller om Druk i et ti siders interview i det aktuelle nummer af Ekko.

Giv et abonnement i julegave og få Vinterberg-nummeret til at lægge under juletræet.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko