Nyhed
05. sep. 2022 | 15:10

Kamp om at blive dansk Oscar-kandidat

Foto | Nadim Carlsen
Holy Spider viser jagten på en seriemorder, som i den hellige iranske by Mashhad dræber en lang række prostituerede, uden at myndighederne gør det store for at fange ham.

Kontroversiel prisvinder om iransk seriemorder ligner i et stærkt felt favoritten til at blive det danske bud på næste års Oscar-vinder.

Af Nicki Bruun

Det er tre stærke, men også vidt forskellige film, som den danske Oscar-komité i dag har udvalgt som bud på en Oscar-kandidat i kategorien bedste internationale film.

Komitéen består af profiler fra den danske filmbranche.

Ali Abbasis iransk-sprogede seriemorderdrama Holy Spider, Frelle Petersens sønderjyske familiedrama Resten af livet og Tea Lindeburgs historiske drama Du som er i himlen skal dyste om pladsen som det danske Oscar-håb.

Umiddelbart ligner Holy Spider, der vandt prisen for bedste kvindelige skuespiller på Cannes-festivalen, en favorit. Udtagelsen til hovedkonkurrencen på verdens førende festival og visning på flere internationale festivaler har givet filmen god opmærksomhed i udlandet.

Men det er også en kontroversiel film, der følger en autentisk seriemorders drab på prostituerede i den hellige iranske by Mashhad. Efter premieren gik iranske myndigheder til angreb på Holy Spider, som blev kaldt blasfemisk i samme stil som Salman Rushdies De sataniske vers.

Efterfølgende er iranske medlemmer af filmholdet blevet anonymiseret i rulleteksterne og pressematerialet, fordi de anses for at være i fare.

Stolt tradition
Thomas Vinterberg og co. gik hele vejen med Druk, som i 2021 vandt prisen for bedste internationale film. Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentar Flugt vandt i år ingen statuetter, men var med hele tre nomineringer også en stor succes.

Der hviler dermed et vist forventningspres på den film, som udråbes til dansk Oscar-kandidat. Gennem årene har også Susanne Bier med Hævnen, Bille August med Pelle Erobreren og Gabriel Axel med Babettes gæstebud bragt den fornemme pris hjem til Danmark.

De seneste ti år har en dansk film hele seks gange været blandt de endelige fem nominerede ved verdens største prisuddeling.

Den 27. september bliver det afgjort, hvilken af de tre film der skal repræsentere Danmark i kampen om at opnå en af de eftertragtede Oscar-nomineringer.

Herefter udvælger Oscar-akademiet den 21. december en såkaldt shortlist med femten film, som den 24. januar barberes ned til de endelige fem nominerede – forhåbentlig med en dansk film iblandt!

Næste års Oscar-uddeling finder sted den 12. marts.

Trailer: Holy Spider

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko