Nyhed
02. dec. 2014 | 13:44

Keaton triumferer i Gotham

Foto | Kevin McTurk
Meget tyder på, at det danske biografpublikum får noget at varme sig på i den kolde januarmåned, når Michael Keaton giver den som falleret skuespiller i Alejandro González Iñárritus Birdman.

Michael Keaton og Alejandro González Iñárritu vinder hver en pris for den kommende Birdman på den amerikanske festival for uafhængige filmskabere – Gotham Awards.

Af Morten Scriver Andersen

Michael Keaton og Gotham.

Virker det bekendt?

”Det føles godt at være hjemme igen. Nu vil jeg ikke prale, men hvornår har I sidst set Jokeren eller Pingvinen skabe problemer?” jokede skuespilleren Michael Keaton, da han fik overrakt prisen for bedste skuespiller ved dette års Gotham Awards i New York.

Gotham Awards har dog intet at gøre med Batmans hjemby eller Michael Keatons tidligere rolle som den kappeklædte hævner.

Og så alligevel.

Keaton modtog den eftertragtede statuette for sin hovedrolle i den mexikanske anmelder-darling Alejandro González Iñárritus nye Birdman. Her spiller han en falleret skuespiller, der er verdenskendt for sin rolle som, ja, superhelt.

Birdman over Boyhood
Gotham Awards er en årlig prisuddeling, der hylder uafhængige amerikanske filmskabere.

Den er skabt af IFP (The Independent Filmmaker Project) – den ældste amerikanske organisation for uafhængige filmskabere, der i sin 35-årige levetid har støttet mere end 8.000 filmprojekter.

I nat dansk tid var det så tid til at hylde dette års bedste film, der udpeges af en international jury. Aftenens store vinder blev Alejandro González Iñárritu og hans humoristiske drama Birdman, der også vandt for bedste spillefilm.

Det gjorde den blandt andet foran stærke kandidater som Richard Linklaters tidskapsel Boyhood og Wes Andersons epos The Grand Budapest Hotel, som Ekko begge har kastet seksstjernede anmeldelser efter.

Så måske det danske biografpublikum får noget at lune sig på, når Birdman får premiere i de danske biografer 22. januar 2015.

De foregående tre år er hæderen gået til Coen-brødrenes Inside Llewyn Davis, Wes Andersons Moonrise Kingdom og Terence Mallicks ambitiøse The Tree of Life.

Citizenfour fik revanche
Amerikanske Laura Poitras fik med sin film Citizenfour revanche fra Cph:Dox, hvor hun måtte se sig slået af Joshua Oppenheimers The Look of Silence.

Hendes scoop af en fortælling om den amerikanske whistleblower Edward Snowden vandt for bedste dokumentar foran blandt andre Actress, der også var at finde i hovedkonkurrencen på Cph:Dox.

Som bedste kvindelige skuespiller vandt Julianne Moore for sin rolle i Still Alice som en ganske almindelig familiemor, der pludselig får konstateret Alzheimers.

Boyhood blev publikumsfavorit
Boyhood var nomineret i sammenlagt fem kategorier, og kunne meget vel være endt som aftenens store taber, hvis det ikke havde været for, at publikum kastede deres kærlighed på filmen.

Heldigvis for Linklater og hans hold gik publikumsprisen til det tolv år lange projekt.

Der blev også uddelt priser for bedste instruktør- og skuespillergennembrud. De gik til henholdsvis Ana Lily Amirpour for A Girl Walks Home Alone at Night og Tessa Thompson for sin rolle i Dear White People.

Ud over de klassiske prisuddelinger blev der også uddelt specielle hæderspriser til skuespiller Tilda Swinton, instruktøren bag Foxcatcher Bennett Miller samt Netflix’s Ted Sarandos.

Trailer: Birdman

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko