Nyhed
02. apr. 2024 | 17:00

Ken Loach takker af med maner

Foto | François Berthier

Ken Loach har igennem sin 60 år lange karriere altid stået på de svageste side og vil blive husket for blandt andet sit poetiske falkonerportræt Kes og I, Daniel Blake, hvor han portrætterer socialhjælpsmodtagere.

Den 87-årige instruktør ville gerne have lavet en Palæstina-film, men indstiller karrieren og bakker op om The Zone of Interest-instruktørens kontroversielle Oscar-tale.

Af Frederik Hoff

I 2023 havde Ken Loach dansk premiere på The Old Oak om en nordengelsk pubejer, der tager kampen op med lokalsamfundets fremmedhad.

Den 87-årige britiske instruktørlegende blev i et interview i Ekko #95 spurgt, om filmen bliver hans sidste.

”Ja, det tror jeg. Tiden går jo. Nu hvor jeg har nået en vis alder, er det lidt skidt af mig at lade min kone være alene hjemme så længe ad gangen,” sagde han dengang og opfordrede en stærk ny generation til at tage stafetten videre.

Nu har The Old Oak snart amerikansk premiere, og i den anledning siger han til branchebladet Variety, at han endegyldigt indstiller karrieren.

”Man skal først stoppe, når man er absolut nødt til det, og jeg er nået til endestationen,” siger han og fortæller, at hans helbred ikke holder til endnu en spillefilm.

Dog er det ikke første gang, at den aldrende socialrealist og dokumentarinstruktør har varslet enden på karrieren.

Så man kan håbe, at den gamle arbejderkunstner vågner op til dåd igen og leverer flere guldkorn på niveau med det poetiske falkonerportræt Kes, den empatiske I, Daniel Blake om britiske socialhjælpsmodtagere og den hjerteskærende Ladybird, Ladybird, hvor en kvinde kæmper for at beholde sine børn.

Respekt for modig tale
Ken Loach har altid været meget politisk, og i Variety-interviewet benytter han også lejligheden til at kommentere på virakken omkring landsmanden Jonathan Glazers kontroversielle Oscar-takketale.

Glazer har mødt stor modstand, da han under takketalen for Oscar’en til holocaustfilmen The Zone of Interest sammenlignede nazisternes jødeforfølgelse med Israels massakre i Gaza i disse måneder.

Selv instruktøren László Nemes, som står bag et andet holocausthovedværk, Sauls søn, kritiserede kollegaen, men Ken Loach bakker op om Glazers tale.

”Jeg er sikker på, at han forstod de mulige konsekvenser, hvilket gør ham endnu mere modig, og jeg har stor respekt for ham og hans værk,” siger han til Variety.

Afviste ridderkorset
Ken Loach er en ivrig fortaler for våbenhvile i Gaza, og til Variety fortæller han, at han gerne selv ville have lavet en film om Palæstina.

”Det er et emne, jeg gerne ville have arbejdet med, men jeg vidste ikke helt, hvordan det skulle tackles. Det ville være nødt til at blive en dokumentar, men det var et stort projekt, og helt sikkert for stort til mig de seneste ti år.”

Både på film og i virkeligheden har instruktøren altid stolt delt sine ofte venstreorienterede holdninger om alt fra Palæstina til Kongehuset, som han afviste et ridderkors fra i 1977.

I Ekko #95 fortæller han muntert om dengang, han arbejdede for BBC og afsluttede en dokumentarfilm med et citat fra revolutionære Trotskij, selv om tv-stationen havde sagt nej til det.

Trailer: The Old Oak

Kommentarer

Ken Loach i Ekko #95

Den 87-årige britiske instruktør fortæller i det aktuelle nummer om The Old Oak og om at give filmstafetten videre til en ny generation. 

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Bestil magasinet her og få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko