Nyhed
08. juni 2017 | 21:37

Kina lukker konti på sociale medier

Foto | VOA News
Kinas præsident Xi Jinping er af foreningen Journalister Uden Grænser blevet kaldt for ”fjende af frihed og information”.

Kinesiske myndigheder har beordret en storstilet nedlukning af 60 populære konti på sociale medier, som bringer nyheder om kendte.

Af Marie Hvam

I kølvandet på den kinesiske præsident Xi Jinpings forsøg på at kontrollere kinesiske borgere færdsel på nettet, har kinesiske autoriteter beordret nedlukning af 60 populære konti på sociale medier.

Det skriver branchemediet The Hollywood Reporter.

Man har rettet fokus på konti, som har bragt historier om kendis- og forretningsnyheder. Særligt konti med historier om kendtes sexskandaler eller om kendtes glamourøse og overdrevne personlige forbrug, var i fokus.

Nyheder om kendte er meget populære i Kina, og mange af kontiene havde millioner af følgere.

Nedlukningen er den seneste konsekvens af en række reguleringer, som Cyberspace Administration of China har udsendt i løbet af maj 2017. Her opstilles retningslinjer for, hvilke nyheder der må produceres og vises på online-platforme.

Et af kravene fra Cyberspace Administation of China er, at online-kommunikationskanaler skal søge om en såkaldt licens, inden de udgiver nogen former for nyheder. Vælger de at udgive uden tilladelse, kan de blive tvunget til at lukke deres platform ned.

Skærpet kontrol
Et andet krav er, at nyhedsplatforme skal have tilknyttet et parti-godkendt, redaktionelt team, som sørger for, at nyhedsproduktioner lever op til de opstillede retningslinjer.

Reguleringerne er en del af en ny cyber-sikkerhedslov, som trådte i kraft 1. juni 2017.

Censur og kontrol af medierne er ikke nyt i Kina, hvor kommunistpartiet gennem de sidste mange år har forsøgt at skærpe kontrollen med, hvad der udbydes på nettet.

Lukningen af de 60 online-konti har medført kritik. Særligt fra fans, som mener, at myndighederne mangler forståelse for unge mennesker og heller ikke har blik for sociale mediers evne til at holde de kendte i skak.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko