Nyhed
23. dec. 2003 | 16:08

Kommunerne: Vi følger Kulturministeriets fortolkning af loven

Distributører vil nu gerne forhandle om spillefilm i skolen. "Helt overflødigt," siger kommunerne, der føler sig nogenlunde sikre på, at lærere frit kan vise film.
Af Christian Nørgaard
Det kan ligne begyndelsen til afslutningen på 20 års usikkerhed om betaling for brug af film i undervisningen. I hvert fald viser den før så aggressive Foreningen af Danske Videogramdistributører nu tegn på opblødning i spørgsmålet. EKKO har i efteråret beskrevet, hvordan et lille filmudbud og høje priser har afholdt skoler og lærere fra at give en dækkende undervisning i filmmediet.

Distributørforeningen har stået hårdt på dens egen udlægning af loven om ophavsret, der hævder, at der er praksis for "institutionsvisning" og dermed et krav om, at blandt andet skoler skal betale meget mere for at købe og leje film end private.

Men nu siger foreningens advokat, Johan Schlüter, til EKKO, at "den praksis, man for musik opererer med i KODA og Gramex, er, at fremførelse i en lukket skoleklasse må anses for at være ikke-offentlig. Jeg kan kun henvise til den praksis, for vi har aldrig haft en praksis (på filmområdet, red.). Det spørgsmål skal afklares med Kulturministeriet."

Ny aftale overflødig
Nordisk Film Vision og Videogramdistributørerne, der i foråret skrev til alle landets kommuner og "informerede" om foreningens egen udlægning af de gældende regler for offentlig og privat visning, fører for tiden samtaler med forskellige aktører, blandt andet Kulturministeriet og Kommunernes Landsforening, oplyser Johan Schlüter.

Men det kender hverken kontorchef i Kulturministeriet, Peter Schønning, eller kontorchef i Kommunernes Landsforenings juridiske kontor, Hans Otto Jørgensen, noget til.

"Vi føler os på nogenlunde sikker grund med Kulturministeriets retsopfattelse, og den har vi tænkt os at melde ud på vores hjemmeside inden længe. En særskilt aftale opfatter vi som helt overflødig," siger Hans Otto Jørgensen. "Vi vil ikke indgå en aftale, der koster skolerne penge. Det skulle være for at få fred eller få spørgsmålet helt på plads, men det er der ikke behov for, som det ser ud nu."

Filmpakker fortsætter
Videogramdistributørernes tilnærmelse får ikke umiddelbart konsekvenser for samarbejdet mellem Undervisningsministeriet og Nordisk Film Vision om filmpakker målrettet filmundervisning.

Adrian Mandrup, marketing manager i Nordisk Film Vision, ønsker ikke at kommentere udviklingen og henviser til Johan Schlüter. Og Valdemar Duus, pædagogisk konsulent i Undervisningsministeriet, har ingen planer om at afbryde samarbejdet om de dyre filmpakker.

"Jeg er kun interesseret i, at skolerne kan vise så mange film som muligt - lovligt. Hvis der kommer nye retningslinier vil vi tage samarbejdet op til overvejelse," siger Valdemar Duus.


Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko