Nyhed
29. apr. 2020 | 10:10

Krig mellem biografer og filmdistributør

Foto | Universal
Animationsfilmen Trolls på verdensturné om en samling søde og sjove trolde har skabt splid mellem biograf og distributør i den amerikanske filmbranche.

Verdens største biografkæde boykotter film af distributøren Universal, som i coronakrisen har givet en række titler digital premiere.

Af Nicki Bruun

I store dele af verden har biografer den seneste tid måttet holde lukket på grund af myndighedernes kamp med coronakrisen.

Det har fået nogle distributører til at udgive deres film på forskellige streamingtjenester. Filmstudiet Universal Pictures er gået forrest og har lanceret en række af deres film digitalt.

Den 10. april gav distributøren onlinepremiere til animationsfilmen Trolls på verdensturné i USA. Den er en fortsættelse af Trolls, der indtjente næsten 2,4 milliarder kroner ved billetluger verden over, heraf omtrent én milliard på det amerikanske hjemmemarked.

Universal holdt længe på tallene, men fortalte i denne uge, at Trolls på verdensturné har indtjent 685 millioner kroner på tre uger gennem digitalt salg i Nordamerika.

”Resultaterne for Trolls på verdensturné har overgået vores forventning og vist os levedygtigheden i PVOD (Premium Video on Demand, red.). Når biograferne åbner, regner vi med at udgive film på begge platforme,” siger direktør for moderselskabet NBCUniversal, Jeff Shell, til avisen Wall Street Journal.

Men udmeldingen om at spille på to heste er ikke faldet i god jord hos verdens største biografkæde, amerikanske AMC Theatres.

Her har man i et brev ifølge amerikanske medier meldt ud, at AMC Theatres ikke længere vil vise Universals film, hvis distributøren har tænkt sig at bryde det såkaldte biografvindue, hvor biograferne viser film eksklusivt i en vis periode.

Hvis parterne ikke finder hinanden, vil det betyde, at Universal-titler som den kommende film i Fast and Furious-franchisen og fortsættelsen til animationsuniverset Minions ikke bliver vist i mange amerikanske biografer.

Direkte på streaming
Danske biografer har holdt lukket i halvanden måneds tid, og i den periode er en række film landet på streamingtjenester, før de havde gjort under normale omstændigheder.

Ole Christian Madsens terrordrama Krudttønden nåede kun at blive vist en uge i biografen, men siden den 9. april har filmen kunnet opleves hjemme foran skærmen.

Også flere titler hos UIP – der står for at distribuere Universals film i Danmark – har fået digital premiere.

Det kontroversielle satiredrama The Hunt endte med at gå direkte på streaming, mens gyseren The Invisible Man og periodedramaet Emma efter et afbrudt ophold i biografen fik tidlig premiere online.

Det samme gælder for komedien Sonic the Hedgehog.

Regnestykke over tab
Til gengæld står det store stridspunkt mellem parterne på det amerikanske marked – Trolls på verdensturné – stadig til at få dansk biografpremiere. Den nye premieredato er 1. oktober.

”Man laver et regnestykke over, hvor mange penge man vil tabe eller tjene. Og Trolls på verdensturné har kostet mange penge at lave i forhold til en film som for eksempel The Hunt,” sagde direktør for UIP, Michael Berg, til DR for en måned siden.

”Så i tilfældet Trolls vil tabet være meget større, hvis vi valgte at udgive den på streaming i stedet for at gemme den til en udgivelse i biograferne senere på året.”

Trailer: Trolls på verdensturné

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko