Nyhed
18. dec. 2015 | 03:10

Krigen tæt på Oscar-nominering

Foto | Per Arnesen
Kompagnichefen Claus (Pilou Asbæk, tv.) falder i baghold i Afhanistan og begår i desperation muligvis en krigsforbrydelse.

Tobias Lindholms krigsfilm er blandt de ni film, der skal dyste om Oscar-nomineringer.

Af Claus Christensen

Dansk films håb om en Oscar i kategorien ”bedste fremmedsprogede film” lever stadig, efter at Akademiet har lavet den første, store sortering kaldet shortlist.

Ud af 80 indstillede film har man nu indsnævret feltet til ni film, og den glædelige nyhed er, at Tobias Lindholms Krigen er iblandt.

Filmen skildrer en dansk kompagnichef – overbevisende spillet af Pilou Asbæk – der kommer i baghold i Afghanistan og for at redde sine mænd ender med at bombe et område med civile. Bagefter stilles han for retten i Danmark, hvor han forsøger at bevise sin uskyld, men samtidig kæmper med en stigende skyldfølelse.

Krigen blev rost af anmelderne, heriblandt overtegnede, der gav den fem stjerner, men filmen blev kun en moderat succes ved billetlugerne med små 78.000 publikummer.

Den hårdeste konkurrent om Oscar’en bliver uden tvivl László Nemes’ mesterlige, ungarske holocaust-drama Sauls søn, men også den tyske Tavshedens labyrint og den franske Mustang spås gode vinderchancer.

De øvrige film er belgiske Det spritnye testamente, colombianske Embrace of the Serpent, finske The Fencer, irske Viva og jordanske Theeb.

Meget overraskende har Akademiet ikke fundet plads til spanske El Club.

Heller ikke Roy Anderssons svenske En due sad på en gren og funderede over tilværelsen og Grímur Hákonarsons islandske Rams, der vandt en pris i Cannes, er sluppet gennem nåleøjet. En af årets smukkeste og mest originale filmiske oplevelser, Hou Hsiao-Hsiens tawanesiske The Assassin, er heller ikke med i slutspurten.

Den 14. januar indskrænkes feltet til fem film, der bliver Oscar-nomineret. Og den endelige vinder kåres den 28. februar ved et stort show i Hollywood.

Danmark har vundet en Oscar for bedste fremmedsprogede film tre gange: Hævnen (2011), Pelle Erobreren (1989) og Babettes gæstebud (1988).

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko