Nyhed
26. jan. 2017 | 14:19

Nyt Ekko: Kvindekamp og drengeklub

Illustration | Jenz Koudahl
Mændene bestemmer i den danske filmbranche, hvor kvinderne er heldige, hvis de bliver knaldet, skriver instruktør Hella Joof.

Kim Fupz Aakeson og Hella Joof krydser klinger i det nye nummer af Ekko: Er filmbranchen en drengeklub for de seje?

Af Claus Christensen

Debatten om filmbranchens overvægt af mænd på de kreative hovedposter raser i medierne, ikke mindst her hos Ekko.

I det nye magasin kaster to af dansk films førende kunstnere sig ind i kampen: manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson og instruktør Hella Joof.

”Der er en besynderligt nedsættende undertekst i diskussionen, at kvinder er sarte og skal hjælpes, nurses og støttes ind i filmbranchen, og at Det Danske Filminstitut skal fikse det,” skriver Fupz og stiller spørgsmålet:

”Måske har filmens betingelser en kønslig slagside, som ikke lige lader sig modellere om?”

Fupz fortæller om sine erfaringer med at arbejde med kvindelige og mandlige instruktører – og konstaterer, at der grundlæggende ikke er nogen kønsforskel. ”Jeg venter stadig på en åbenbaring om den feminine vision, der i den grad er uden for min begrebsverden,” tilføjer han.

De heldige knaldes
Hella Joof oplever som kvindelig instruktør filmbranchen fra en anden vinkel.

”Filmbranchen er en drengeklub for de seje, hvor kvinderne på filmsettet hedder ’pigerne’ eller ’tøserne’ og laver makeup og kostumer og får voksen-skældud af en mandlig indspilningsleder, hvis skuespillerne ikke er klar om morgenen. Eller bliver knaldet, hvis de er heldige,” skriver Hella Joof.

Hun mener, at der faktisk er en forskel på mænd og kvinder i forhold til karrieren.

”Som kvinder må vi i højere grad bide os i tungen, når vores poder står med overfladespænding og skuffelsen lysende ud af de smukke dukkeøjne over, at vi endnu engang ikke kan overvære Lucia-optog og afdansningsbal. Satan og helvede, lorte kromosomer.”

Hun opfordrer kvinderne til at droppe drømmen om at være med i drengeklubben. De skal i stedet lave en pigeklub og blive rollemodeller for de unge kvinder.

Læs de to debatindlæg i fuld længde i det nye Ekko #74, som også byder på interviews med instruktøren af Oscar-favoritten La La Land, den succesfulde tv-instruktør Charlotte Sieling og mændene bag Underverden.

Kommentarer

Ekko #74

Det nye nummer kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko