Ugens streaming
31. aug. 2018 | 17:12

Ugens streaming: Billes bedste

Foto | Rolf Konow
Bille August under optagelserne af Marie Krøyer, som var hans første danske film i 25 år. Nu er instruktøren aktuel med en filmatisering af klassikeren Lykke-Per.

Bille August er biografaktuel med filmatiseringen af Lykke-Per. I en hyldest til den danske instruktør anbefaler vi fem af hans bedste film til streaming.

Af Astrid Gjørup

Bille August gjorde fremragende reklame for dansk film, da han i slut-80’erne vandt både en Oscar, en Guldpalme og en Golden Globe til kaminhylden.

Instruktøren brød igennem på dansk, men fik efterfølgende også stor succes uden for landets grænser.

Nu har Bille August haft premiere på filmatiseringen af Henrik Pontoppidans romanklassiker Lykke-Per. Her må den ambitiøse Per Sidenius betale en høj pris, da han bliver fanget i et spind af sin egen egoistiske opførsel.

Instruktøren fortæller i et interview til TV 2, at Pers historie i Lykke-Per kan sammenlignes med nutidens selfie-generation, som hellere vil bruge tid på overfladisk selvoptagethed end på at finde sig selv.

Lykke-Per får fem stjerner af Ekko, og som en hyldest til Bille August anbefaler vi fem af hans bedste til i denne uges streaming-artikel.

Stille hjerte

Ekkos afdøde anmelder Morten Piil kaldte Stille hjerte for Bille Augusts mest helstøbte film i over tyve år.

Filmen handler om en familie i tre generationer, der samles for at sige farvel til Esther, som har besluttet at tage imod aktiv dødshjælp. Esther lider nemlig af sygdommen ALS og vil hellere selv bestemme, hvornår hun skal dø, før sygdommen for alvor tager fat. Men Esthers døtre begynder pludselig at modsætte sig deres mors ønske.

Bille August kan fortælle de store episke dramaer, men Stille hjerte beviser, at instruktøren også kan ramme sit publikum i hjertet med et mere intimt kammerspil.

Streames på C More og lejes på SF Anytime


Pelle Erobreren

Filmen, der blev det store, internationale gennembrud for Bille August, var i 1989 den anden danske film i historien til at vinde en Oscar for bedste ikke-engelsksproget film. Året før havde Gabriel Axel vundet for Babettes gæstebud.

Pelle og hans far kommer som fattige emigranter til Bornholm i 1800-tallet i håbet om en lysere fremtid. Pelles far finder arbejde på et gods, men livet på Bornholm viser sig hurtigt at være mere udfordrende, end den lille familie havde forventet.

Ligesom i Lykke-Per spiller far-søn-forholdet en stor rolle i det storladne historiske drama.

Streames på  Dansk Filmskat og Amazon Prime


Busters verden

”Stille, stille, stille, nu står solen op.” Nannas titelsang er næsten lige så kendt som filmen om den lille tryllekunstner Buster.

Buster Oregon Mortensen er ikke klassens sejeste dreng. Ofte synes skolekammeraterne, at han er en nørd, og Buster må især kæmpe mod bøllerne Stig Ole og Lars. Heldigvis er Buster opfindsom og god til at trylle, og da han møder den søde Joanna, begynder det hele at se mere lyst ud.

Bille August tryllebandt flere generationer af danske børn, da Bjarne Reuters roman om den evigt optimistiske Buster blev filmatiseret.

Lejes på Blockbuster


Zappa

Bille August kastede sig igen over en af Bjarne Reuters romaner med ungdomsfilmen Zappa fra 1983.

De to femtenårige drenge Bjørn og Mulle bliver venner med rigmandssønnen Steen i 1960’ernes København. Steen er køn og charmerende, men en kærlighedsløs opvækst har gjort ham afstumpet. Steen begynder at lokke Bjørn og Mulle ud i småkriminalitet, som hele tiden bliver grovere. Til sidst må Bjørn og Mulle gøre oprør.

Bille August har skabt et mørkt og socialrealistisk univers i ungdomsfilmen, som især er kendt for scenen, hvor Mulle bliver presset til at spise en sort skovsnegl.

Streames på SFanytime


Den gode vilje 

Instruktøren hedder Bille August og manuskriptforfatteren hedder Ingmar Bergman. Ghita Nørby medvirker, og hun taler svensk. Der behøves vist ikke flere gode grunde til at se Guldpalmevinderen Den gode vilje fra 1991.

I modstrid med familiers ønsker bliver den fattige teologistuderende Henrik gift med den intelligente og velhavende Anna. Efter brylluppet flytter parret til Nordsverige, hvor Henrik bliver præst. Men Anna kan ikke falde til i det ukultiverede område, og det bliver ikke nemmere, da Henrik falder i unåde hos de lokale beboere.

Bille August sætter igen fokus på det store drama i Bergmans semibiografiske fortælling om sine forældres stormfulde ægteskab.

Streames på Amazon Prime

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på film af Bille August.

© Filmmagasinet Ekko