Nyhed
18. apr. 2008 | 14:24

Martin de Thurah til Cannes

Dansk stortalent er blevet udtaget til Cannes Film Festival 2008.

Af Louise Højgaard Johansen

Martin de Thurah og hans 43 minutter lange kortfilm, Ung mand falder, er udvalgt til Cannes-filmfestivalen, der åbner den 14. maj.

Filmen vises i festivalens serie Semaine de la Critique eller Den internationale kritikeruge, der løber parallelt med Cannes' hovedkonkurrence og hylder opkommende filmtalenter - unge instruktører, der præsenterer deres debut eller anden spillefilm.

Dermed føjer den 34-årige dansker sig til rækken af prominente navne som Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar-wai, Gaspar Noé og landsmanden Christoffer Boe, der alle har fået deres tidligste værker vist i denne serie.

Udstoppede fugle blander sig
I Ung mand falder rykker vi helt ind i hovedet på en syttenårig mand ved navn Hue. Han forsøger at forberede sig til franskeksamen, men distraheres af udstoppede fugle på værelset og af den jævnaldrende Irene, der kommer på besøg og ikke er nem at slippe af med igen.

Ung mand falder forener nærgående naturalisme og eksplosiv surrealisme i en ungdomshistorie, der ligner teenage-krisens og eksamens-traumets Borte med blæsten.

Filmen har manuskript af Rune Schjøtt og er blændende fotograferet af Kasper Tuxen. Den er produceret af Christian Rank på Tju-Bang Film og støttet af filmkonsulent Vinca Wiedemann på Filminstituttets talentudvikling, New Danish Screen.

Mest løfterige talent
Martin de Thurah har stadig sin spillefilmdebut til gode, men i det næste nummer af Ekko (på gaden 14. maj) tegner vi et portræt og sætter fokus på hans mange andre projekter, der tæller kortfilm, animationsfilm og en lang række originale musikvideoer for både danske og internationale bands som Carpark North, Röyksopp, The Editors og Kanye West.

Martin de Thurah blev uddannet animationsinstruktør fra Den Danske Filmskole i 2002. Han har gennem sin erfaring med forskellige genreformater udviklet en særlig visuel følsomhed og blik for skævheden i hverdagen.

"Går man efter stilistisk radikalitet, den sjældne evne til at sammensmelte det hverdagslige og det fantastiske, så er Martin de Thurah det mest løfterige navn fra New Danish Screen," skriver Morten Piil i Ekko.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko