Nyhed
25. feb. 2020 | 11:44

#MeToo-kvinder fejrer dom over Weinstein

Foto | NBC
Harvey Weinstein var i mange år en af de mest magtfulde mennesker i den amerikanske filmbranche, men nu skal producenten tilbringe de kommende år bag tremmer.

”Hvordan kan det her ske i USA?” sagde en rystet Harvey Weinstein i retten, mens kendte skuespillere ser dommen over producenten som begyndelsen på retfærdighed for ofre.

Af Nicki Bruun

Anklagerne mod den magtfulde producent Harvey Weinstein sparkede gang i filmbranchens #MeToo-bevægelse i 2017.

Derfor bliver det set som en kæmpe sejr for de involverede i bevægelsen, at Weinstein i går blev dømt skyldig for seksuelt overgreb og voldtægt ved retten i New York.

”Til alle kvinder, der vidnede i denne sag, og gik gennem et traumatiserende helvede: I har gjort piger og kvinder overalt en kæmpe tjeneste, mange tak,” skriver skuespilleren Ashley Judd på Twitter.

Hun var en af de første til at gå ud offentligt med overgrebsbeskyldninger mod Harvey Weinstein i avisen New York Times. Flere af Judds kvindelige skuespillerkolleger har også været ude i medierne med positive reaktioner på dommen til Harvey Weinstein.

”Jeg er taknemmelig over for de modige kvinder, der har vidnet, og juryen, som har gennemskuet forsvarets beskidte taktik,” skriver Rosanna Arquette på Twitter.

Hun var også tidligt ude med beskyldninger mod Weinstein, mens skuespilleren Rose McGowan, der anklager producenten for voldtægt, ifølge den engelske avis The Guardian udtaler:

”I dag er en dag fuld af styrke og et kæmpe skridt frem mod kollektiv heling.”

Kørt på hospitalet
Ifølge Harvey Weinsteins advokat var producenten tydeligt rystet, da han mandag aften dansk tid modtog dommen.

”Jeg er uskyldig, jeg er uskyldig. Hvordan kan det her ske i USA?” skal han have sagt inde i retssalen, skriver amerikanske medier.

På vej mod fængslet klagede Weinstein over brystsmerter og blev kørt på hospitalet. I dag oplyser hans advokat, at den 67-årige producent har det okay.

Harvey Weinstein blev af den tolv mand store jury bestående af syv mænd og fem kvinder fundet skyldig i to af de fem anklagepunkter, han var blevet tiltalt for.

De to groveste anklagepunkter om voldtægt og seksuelt overgreb blev producenten frikendt for. Alligevel bliver dommen set som et stort første skridt i forhold til at opnå retfærdighed for ofre.

Ny retssag venter
”Det her er kun begyndelsen,” skriver den Oscar-nominerede skuespiller Julianne Moore på Twitter, hvor hun kalder til kamp for sikkerhed, lighed og retfærdighed på alle arbejdspladser.

Hun hentyder givetvis til, at dommen kan danne præcedens for nogle af de mange andre sager, hvor filmpersonligheder er blevet anklaget for overgreb.

Men det er også blot begyndelsen for Harvey Weinstein, der står til mellem fem og 25 års fængsel.

Strafudmålingen sker ved retten i New York den 11. marts. Derefter skal producenten forsvare sig mod fire anklagepunkter i Los Angeles, hvor han også er tiltalt for voldtægt og seksuelt overgreb.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko