Cannes 2018
22. maj 2018 | 17:11

”Cannes var Harvey Weinsteins jagtmark”

Foto | Denis Truscello
Asia Argento var i 2004 i Cannes med The Heart Is Decietful Above All Things, hvor hun blev fotograferet med Harvey Weinstein. Syv år før blev hun på festivalen voldtaget af producenten, sagde skuespilleren ved årets prisfest.

Skuespilleren Asia Argento holdt en følelsesladet tale om den overgrebsanklagede producent og advarede hans ligesindede ved afslutningsceremonien i Cannes.

Af Claus Christensen

Prisoverrækkelsen på Cannes-festivalen plejer at være en ren afviklingsaffære, men som så meget andet var det anderledes i år.

Den italienske skuespiller og instruktør Asia Argento – datter af horror-instruktøren Dario Argento – gik på podiet for at overrække en pris for bedste kvindelige skuespiller.

Men i stedet for at sige de sædvanlige fraser om, hvor fantastisk festivalen er, leverede hun et følelsesladet frontalangreb på den detroniserede producent Harvey Weinstein og hans ligesindede.

”I 1997 blev jeg voldtaget af Harvey Weinstein her i Cannes. Jeg var 21 år gammel. Den her festival var hans jagtmark,” sagde 42-årige Asia Argento.

Lever i vanære
Skuespilleren var en de kvinder, der stod frem i Ronan Farrows New Yorker-artikel i 2017 og fortalte om Harvey Weinsteins seksuelle overgreb. Artiklen var med til at bringe den kendte producent til falds, og lige nu er der flere sagsanlæg mod ham.

Der var derfor ikke noget nyt i talen, men ved at lade Argento gentage sine anklager markerede Cannes-festivalen, at man tager afstand fra producenten. Kritikere mener, at festivalen har været for langsom til at reagere på #MeToo-bevægelsen, ligesom det ikke er kommet frem, i hvor høj grad festivalens ledelse har været bekendt med Weinsteins ugerninger.

”Jeg vil komme med en forudsigelse: Harvey Weinstein vil aldrig være velkommen her igen,” fortsatte Asia Argento. ”Han vil leve i vanære, skubbet ud af en filmverden, som omfavnede ham og dækkede over hans forbrydelser.”

Asia Argento kom også med en advarsel til mændene i den store Grand Théâtre Lumière i Cannes, hvor prisoverrækkelsen fandt sted.

”Og selv her i aften er der nogle, som stadig mangler at blive gjort ansvarlig for deres opførsel over for kvinder – en opførsel, som ikke hører hjemme i denne industri eller i nogen anden industri eller på nogen arbejdsplads. Men vigtigst af alt: Vi ved, hvem I er, og I vil ikke være i stand til at slippe af sted med det igen.”

Guldpalmer til Weinstein
Der var bifald i salen til Asia Argentos overraskelsestale, men ifølge hende selv var begejstringen til at overse.

”Spike Lee var den eneste, der efter min tale kom hen og ønskede mig tillykke og sagde venlige ord,” skriver Asia Argento på sin Twitter-profil om den amerikanske instruktør, der på festivalen vandt Grand Prix med racekomedien BlacKkKlansman.

Det kan skyldes, at Harvey Weinstein har været særdeles vigtig for Cannes, og hans fravær i år har kunnet mærkes på et festivalprogram med færre stærke amerikanske titler end vanlig.

Som en af de få amerikanske producenter betragtede Weinstein nemlig festivalen som en vigtig markedsføringsplatform – også selv om Cannes ligger meget tidligt i forhold til Oscar-sæsonen, der først starter i slutningen af efteråret.

Med sit tidligere selskab Miramax vandt Harvey Weinstein Guldpalmen hele tre gange: Sex, løgn og video (1989), The Piano (1993) og Pulp Fiction (1994).

Senere bragte han som direktør for The Weinstein Company også Inglourious Basterds (2009) og Carol (2015) til Cannes. Det var film, der opnåede en stor kritikersucces. Til gengæld blev Grace of Monaco buhet ud, da den åbnede festivalen i 2014.

Kommentarer

Claus Christensen

Filmmagasinet Ekkos chefredaktør dækker for tolvte år i træk Cannes-festivalen.

Ser samtlige film i hovedkonkurrencen og vurderer dem i Ekkos internationale stjernebarometer.

Går på opdagelse efter perler i festivalens sidekonkurrence Un Certain Regard og parallelkonkurrencerne Director’s Fortnight og Critics’ Week.

Årets festival løber fra 8. til 19. maj 2018.

© Filmmagasinet Ekko