Nyhed
05. feb. 2020 | 11:23

Mikkel Boe Følsgaard spiller transkvinde

Foto | Jonas Svensson
Da Agnete (Mikkel Boe Følsgaard) skifter køn fra mand til kvinde, smuldrer ægteskabet med konen Helle (Neel Rønholt), men de to forsøger at holde en god tone for døtrenes skyld.

Debutinstruktør Malou Reymann så ingen grund til at bruge en transkønnet skuespiller i En helt almindelig familie, der er baseret på hendes egen opvækst med en transkønnet far.

Af Frederik Hoff

Malou Reymann er modig i sin første spillefilm.

Ikke bare tager hun af hovedstolen og fortæller en dybt personlig historie. Hun bryder også et af tidens store dogmer: At transkønnede roller skal spilles af transkønnede skuespillere.

En helt almindelig familie – der får biografpremiere den 20. februar – handler om en normal kernefamilie, hvor alting bliver vendt op og ned.

Faren finder nemlig ud af, at han er en kvinde og skifter navn fra Thomas til Agnete.

Historien er baseret på den 31-årige instruktørs egne oplevelser, da hun som elleveårig så sin egen fars transformation til en kvinde ved navn Helene.

Mand i hovedrollen
Men selv om Agnete er en transkvinde, spilles hun af den cis-kønnede skuespiller Mikkel Boe Følsgaard (En kongelig affære).

Malou Reymann forsvarer castingen, selv om hun godt er klar over, at den i nogle kredse vil være kontroversiel.

”Transitionen er det væsentligste i filmen, og derfor har det været vigtigt at bruge en mandlig skuespiller, så den almindelige familie i starten er overbevisende. Vi skal se karakteren både som mand og kvinde,” siger instruktøren til Ekko, da hun deltager i arrangementet ”Film på vej” hos Det Danske Filminstitut.

– Men hvis en mandlig skuespiller kan spille en transkvinde, så kan en transkvinde vel også spille en mand, hvilket vedkommende vel gjort en stor del af sit liv?

”En transkvinde er allerede gået igennem den meget svære transition, og jeg tror, det ville være alt for fysisk og mentalt krævende at gå tilbage og spille mand igen. Dermed ikke sagt, at det ville være umuligt, men det var ikke rigtigt for den her film.”

Festival boykotter
Debatten om skuespillervalg i transfilm fik næring i 2015 af den amerikanske Den danske pige, hvor Eddie Redmayne spiller hovedrollen som den danske transkvinde Lili Elbe.

Castingen blev kritiseret for ikke at lade transkønnede skuespillere få de eneste roller, der naturligt burde være deres. Det samme gjaldt i 2018 den belgiske Cannes-vinder Girl. Her bliver hovedpersonen, der er i gang med at skifte køn fra mand til kvinde, spillet af en cis-teenager.

I 2018 valgte festivalen MIX Copenhagen at boycotte film, hvor ciskønnede skuespillere spiller transkønnede. Det skabte en heftig debat, men festivalen fortsatte boykotten i 2019.

MIX Copenhagen vil ikke kommentere valget af Mikkel Boe Følsgaard i En helt almindelig familie. Men Sara Thorhauge, der er tovholder fra redaktionen, oplyser, at boycotten indtil videre fortsætter.

Alle må spille alle
Malou Reymann, der startede i den danske filmbranche som skuespiller, mener ikke, at man skal lægge begrænsninger på valget af skuespillere.

”Jeg har et personligt princip om, at alle skal kunne spille alle. Det er begrænsende at sige, at kun transkønnede må spille transkønnede roller. Filmskaberne må tage stilling til, hvad der er rigtigt for den enkelte film,” siger instruktøren.

Hun møder forståelse hos Ekkos anmelder Samina Yasmin Jakobsen, der giver En helt almindelig familie fire stjerner i det nye nummer af Ekko.

”Det er Mikkel Boe Følsgaard, der bærer filmen,” skriver anmelderen, der godt forstå valget af skuespilleren som et trækplaster.

”Er det repræsentation eller historiefortælling, der er vigtigst? Lad os starte med at få udbredt fortællingerne til det ganske land. Dernæst kan vi arbejde på repræsentationen – En helt almindelig familie er i den henseende en yderst velkommen debut i det danske filmland.”

Trailer: En helt almindelig familie

Kommentarer

Ekko #84

Fire stjerner til En helt almindelig familie i det nye nummer.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner abonnement, kan du vælge mellem halv pris på tolv kvalitetsfilm eller én gratis biografbillet.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko