Nyhed
25. feb. 2016 | 09:54

Michael Moores nye dokumentar flopper

Foto | Dog Eat Dog Films
Michael Moore invaderer Europa for at undersøge, hvordan landenes sociale og økonomiske system adskiller sig fra moderlandet USA.

Where to Invade Next er dokumentaristens mindst indbringende film i forhold til antallet af amerikanske biografer, hvor den har haft premiere. Selv mener Moore, at der er tale om en succes.

Af Lasse Cordsen

Trods fine anmeldelser blev åbningsweekenden for Where to Invade Next langt fra en økonomisk succes for Michael Moore. 

Efter premieren på Toronto International Film Festival var der ellers snak om både Oscar-nominering og en potentiel budkrig blandt distributørerne.

Desværre for Moore blev det ikke til en Oscar-nominering, og det unavngiven distributionsselskab har tilsyneladende svært ved at gøre filmen til en publikumssucces.

Dårlig indtjening per biograf
I dokumentaren, som er Moores første i seks år, ”invaderer” den kontroversielle instruktør europæiske lande for at undersøge deres måde at tackle sociale og økonomiske problemer i forhold til USA.

Filmen åbnede i weekenden op til 12. februar i 308 biografer og havde en gennemsnitlig indtjening på 2.912 dollars per biograf, hvilket svarer til cirka 20.000 danske kroner. 

Det er betragteligt mindre end Moores mindst indtjenende film fra midten af 90’erne, The Big One og spillefilmen Canadian Bacon, der indbragte henholdsvis 4.452 og 3.810 dollars per biograf i deres åbningsweekend.

Moores Fahrenheit 9/11 – der er den mest indbringende dokumentar i USA til dato – indbragte til sammenligning hele 27.558 dollars per biograf.

Ifølge Box Office Mojo er Where to Invade Nexts indtjening faldet med over 37 procent i filmens anden premiereweekend. Og erhvervsmagasinet Forbes rapporterer, at dokumentaren kommer til at være blandt Moores mindst indtjenende.

Moore holder humøret oppe
Det er muligt, at Moores sygdom har haft en effekt på de lave salgstal. Grundet en slem lungebetændelse måtte instruktøren aflyse en pr-tourné i 50 stater samt udeblive fra Berlinalen, hvor dokumentaren blev vist. 

Den sengeliggende Moore har i stedet bedt sine fans om at promovere Where to Invade Next på de sociale medier.

Det har altså åbenbart ikke været en succes, men det lader Michael Moore sig ikke mærke med.

Trods tallenes tydelige sprog skriver han på sin hjemmeside, at det har været en fantastisk uge med udsolgte biografsale og rosende Facebook-beskeder, der har haft helende effekt på hans lungebetændelse.

Instruktøren undlader at kommentere på den lave indtjening per biograf, men skriver til gengæld, at filmen er den bedst indtjenende independent-film i åbningsweekenden.

Where to Invade Next har dansk biografpremiere 14. april 2016.

Trailer: Where to Invade Next

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko