Cph Pix
11. apr. 2014 | 15:33

Norsk talent vinder på Cph Pix

Foto | Torbjørn Sundal Holen
I Blind mister Ingrid (Ellen Dorrit Petersen) synet og flygter ind i fantasiens verden. Filmen vandt hovedkonkurrencen på Cph Pix.

Den norske Blind sejrede i Cph Pix’ hovedkonkurrence. ”Prisen har stor betydning,” siger den debuterende instruktør, Eskil Vogt, som står bag manuskriptet til nogle af Nordens bedste film i de senere år.

Af Daniel Pilgaard

Igennem en uge har Ekkos kritikerpanel delt stjerner ud til de ti debutfilm i Cph Pix’ hovedkonkurrence. 

Med en gennemsnitlig score på 3,8 ud af 4 mulige stjerner blev Eskil Vogts Blind udråbt som bedste film og favorit til at vinde New Talent Grand Pix. 

En vurdering, som filmfestivalens jury også har fundet frem til.

Den norske instruktør blev her til middag udråbt som vinder ved prisoverrækkelsen, der fandt sted på Nationalmuseet. Med prisen fulgte en check på 15.000 euro oven i hæderen.

En original fornøjelse
”Vi kunne ikke stå for filmens originalitet, stil og humor, og fortællingens mange lag var en fornøjelse at dykke ned i,” sagde jurymedlem, producer og filmklipper Miriam Nørgaard, i begrundelsen for, at valget faldt på den norske film.

I Blind mister hovedpersonen Ingrid (Ellen Dorrit Petersen) pludselig synet, og Vogt skildrer både med humor og drama, hvordan handicappet også formørker hendes sind. Hun flygter ind i fantasien, og vi oplever hende digte videre på den verden, hun engang kunne se.

”Formidler følelsen af at være blind,” skriver Ekkos anmelder, der fremhæver skuespillet og fantasirigdommen – og kvitterer med fem stjerner.

Tre filmfestivaler, tre priser
Eskil Vogt var ikke selv tilstede ved prisuddelingen. Men glæden i instruktørens stemme var ikke til at tage fejl af, da vi fanger ham hjemme i Norge over telefonen.

”Det er helt fantastisk og en vældig god start for filmen, da den får dansk biografpremiere til efteråret (4. september, red.). Men jeg fik det først at vide sent i aftes og kunne ikke nå til København med så kort varsel,” forklarer Eskil Vogt om sit fravær til uddelingen.

I januar vandt Blind for bedste manuskript på Sundance Film Festival, og i februar snuppede den en pris på Berlinalen.

Selvom Cph Pix måske ikke har samme status som de to prestigefyldte festivaler, har Grand Pix-prisen alligevel rigtig stor betydning, siger han.

”For en debutant er den her opmærksomhed altafgørende for finansieringen af min næste film. Det er svært at lave film nummer to, hvis ens debut drukner i mængden. Men det her er virkelig overvældende. Blind har nu deltaget på tre festivaler og vundet tre priser,” fortæller Eskild Vogt.

Nordens talentfulde duo
Selvom Blind er den 39-årig instruktørs første spillefilm, er han dog ikke noget ukendt navn. 

Eskil Vogt har sammen med sin ven og samarbejdspartner, Joachim Trier, stået bag nogle af Nordens bedste film i nyere tid.

De har sammen skrevet den vitale ungdomsfilm Reprise og den melankolske Oslo, 31. august. Filmene trækker en linje fra ungdommens ukuelige drømme til voksenlivets bristede illusioner. Ekko har udgivet dem begge på dvd, som fulgte med Ekko #60

To nye film på vej
I nær fremtid kan vi opleve en ny film fra makkerparret, afslører Vogt på spørgsmålet om, hvornår han skal tilbage i instruktørstolen.

”Jeg skriver på en ny film sammen med Joachim Trier, men detaljerne holder vi endnu for os selv. Bagefter skal jeg i gang med at instruere min næste film. Men manuskriptet er stadig på tegnebrættet,” siger han.

Til prisoverrækkelsen blev Politikens publikumspris også uddelt. Den gik til islandske Benedikt Erlingssons Of Horses and Men. Den danske distributør modtog prisen i instruktørens fravær.

Kommentarer

Eskil Vogt


Eskil Vogt

Født 1974 i Norge.

Manuskriptforfatter og filminstruktør.

Uddannet på Universitet i Oslo og den franske filmskole La fémis.

Har sammen med Joachim Trier skrevet og Reprise (2006) og Oslo, 31. august (2011).

Blind er hans debut som spillefilminstruktør.

© Filmmagasinet Ekko