Nyhed
07. okt. 2013 | 19:02

Ny pris hylder den undersøgende dokumentar

Foto | Joshua Oppenheimer
Det er film som Joshua Oppenheimers The Act of Killing om det indonesiske folkemord, som folkene bag den nye F:act Award håber at se flere af.

Cph:Dox lancerer en ny international pris, F:act Award, der skal inspirere til flere gennemslagskraftige journalistiske dokumentarfilm som Armadillo og The Act of Killing.

Af Marie Andersen

5000 euro er guleroden, når Cph:Dox ved årets festival i november for første gang uddeler prisen F:act Award for at fremme den undersøgende, journalistiske dokumentarisme.

Det er de forandringer, dokumentargenren har undergået de seneste år, som har givet inspiration til prisen. Både den filmiske og journalistiske dokumentar har afsøgt grænserne og i flere tilfælde nærmet sig hinanden – og i kølvandet er fulgt diskussioner om etik og metoder.

Og F:act Award skal netop belønne film, der afsøger nye tendenser inden for dokumentarfilmgenren, og som forsøger at tilvejebringe social forandring.

Til inspiration
Cph:Dox fremhæver Armadillo og The Act of Killing som gode eksempler i krydsfeltet mellem journalistik og dokumentar – og initiativtagerne bag prisen håber da også, at den kan tilskynde flere film i genren.

”Vi håber, at prisen kan inspirere til, at der bliver produceret flere danske journalistiske dokumentarfilm – også gerne af de etablerede medievirksomheder, som har redaktionelle kræfter til at gøre det,” siger formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård i en pressemeddelelse.

Fredsmægler i Østeuropa
Dansk Journalistforbund sponsorerer prisen sammen med TV Gruppen, der er en underafdeling af journalistforbundet.

Den første af de ti nominerede film er danske Karen Stokkedals The Agreement, der handler om en fredsmæglers forsøg på at skabe enighed mellem Serbien og Kosovo. Resten af de nominerede film offentliggøres i løbet af ugen.

Alle film vises på Cph:Dox, der løber af stablen 7.-17. november, og den 15. november bliver vinderen annonceret.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko