Oscar
Nyhed
22. feb. 2013 | 10:37

”Oh my god! I need a drink”

Foto | Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Sean Penn undlod at takke sin kone, da han vandt Oscar for Milk i 2008. De blev skilt året efter.

Britisk avis har lavet statistik over, hvilke ord der bliver brugt mest i Oscar-uddelingens takketaler. Spielberg og Scorsese bliver takket mere end Gud, mens ”hellige makrel” blev en enlig svale.

Af Caroline Thing Lundsteen

”I’d like to thank … Steven Spielberg!”

Natten mellem søndag og mandag dansk tid løber den 85. udgave af Oscar-uddelingen af stablen i The Dolby Theatre i Hollywood. Med Oscar-festen følger mange glamourøse traditioner, og en af dem er de mange storladne, grådkvalte, pinlige, sjove eller aparte vindertaler.

Oscar-akademiet har for nylig lagt alle vindertaler siden 1971 på nettet, så man kan dissekere, sammenligne og finde tendenser.

Netop det har The Guardian nu gjort. Avisen er gået grundigt til værks og er gået igennem alle taler for at finde ud af, hvilke ord der hyppigst bliver brugt i takketalerne.

Gud, wow, gosh
En af undersøgelsens opsigtsvækkende resultater er, at Gud kun er blevet takket direkte fire gange og dermed må se sig overgået af både Jack Nicholson, Martin Scorsese og Meryl Streep – og i voldsom grad Steven Spielberg og producenten Harvey Weinstein, der er de to mest takkede filmpersoner med medvirken i henholdsvis 40 og 24 takketaler.

”My God” er dog blandt de tre mest brugte udbrud sammen med ”wow” og ”gosh”. Andre udbrud er helt enestående.

”Holy mackerel” (Meryl Streep, 1979), ”I need a drink” (Tim Chappel, 1994) og James Camerons reference til sin egen storfilm Titanic i 1998: ”I’m the king of the world – whoohoooo!”

Tak til makeup-artist
Oscar-vindernes udbrud kommer helt af sig selv, når statuetten først ligger i hånden. Sværere kan det være at komme igennem den obligatoriske takkeliste.

Men hvem kan også holde hovedet koldt det, når man står foran 40 millioner tv-seere og Jack Nicholson og co. på første stolerække?

Størstedelen af Oscar-vinderne starter naturligt nok med at takke ”The Academy”. Derefter følger den obligatoriske liste af instruktører, agenter, filmhold og andre norminerede.

I 2011 var Nathalie Portman en af dem, der tog skridtet videre og takkede både makeup-artist og art-director.

Penn glemte kæresten
Efter knap et minut begynder musikken at spille, og en teleprompter beder taleren:

”Please, wrap up.”

Fem Oscar-vindere er kommet til at læse den meddelelse højt. Andre er blevet grebet af panik og er i sidste øjeblik begyndt at takke deres nærmeste familie og har derfor givet talen en tårevædet afslutning.

Ægtefæller og kærester ligger da også blandt topscorerne i tale-statistikken. Det kan da også blive fatalt for parforholdet at glemme dem. Sean Penn glemte – eller undlod – at takke sin kone Robin Wright Penn, da han vandt for Milk i 2008.

De blev skilt året efter.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko