Nyhed
17. dec. 2013 | 23:50

Opfølger til The Act of Killing på vej

Foto | Final Cut for Real
”At en overlevende konfronterer en gerningsmand i Indonesien er utænkeligt,” fortæller Joshua Oppenheimer. På billedet ses netop nogle af de gerningsmænd fra det indonesiske folkemord, som skildres i The Act of Killing.

Joshua Oppenheimer arbejder på en ny opsigtsvækkende film om det indonesiske folkemord – denne gang set fra ofrenes synsvinkel, fortæller han til Ekko.

Af Marie Andersen

Det går rigtig godt for Joshua Oppenheimers The Act of Killing. Den er blandt de femten film, der kan vinde en Oscar for bedste dokumentar og er blevet kåret til årets allerbedste film af det britiske filmmagasin Sight & Sound.

Men instruktøren er slet ikke færdig med at behandle det indonesiske folkemord.

”Det har hele tiden været hensigten at lave to film,” afslører Joshua Oppenheimer i en mail til Ekko. Han arbejder lige nu på The Look of Silence, der bliver titlen på opfølgeren.

Sikkerhed i højsædet
Folkene bag filmen holder detaljerne hemmelige op til den forventede premiere i september 2014. Det sker af hensyn til de medvirkendes sikkerhed.

”Det kan være, vi bliver nødt til at flytte nogle mennesker i Indonesien af sikkerhedsmæssige årsager. Det er også derfor, vi optog den, inden The Act of Killing blev sendt ud,” forklarer producer Signe Byrge Sørensen.

Men Joshua Oppenheimer kan alligevel røbe de store linjer, og det giver løfter om endnu en opsigtsvækkende film.

”Den følger en familie af overlevende, som finder ud af, hvem der myrdede deres søn. Den yngste søn beslutter at bryde den tavshed, hans familie har levet med, ved at stå ansigt til ansigt med alle de overlevende gerningsmænd, der var involveret i brorens død,” fortæller han.

Tabu efter tabu
The Act of Killing følger netop nogle af gerningsmændene fra det indonesiske folkemord i 1965, mens de med stolthed rekonstruerer deres overgreb i en fiktionsfilm.

Nu sætter Joshua Oppenheimer fokus på ofrenes situation.

”Gerningsmændene reagerer med frygt, vrede og trusler. At en overlevende opsøger en gerningsmand i Indonesien er utænkeligt, og ved hver konfrontation overtræder hovedpersonen tabu efter tabu i det indonesiske samfund,” afslører instruktøren.

En lyrisk klagesang
Han lover, at vi som publikum kommer til at sætte os i de overlevendes
sted.

”Vi føler den undertrykkende tavshed, som bliver håndhævet ved at skabe frygt. The Look of Silence bliver en lyrisk klagesang om denne tavshed, men også et digt om nødvendigheden af at bryde den og om det traume, den er,” skriver Joshua Oppenheimer.

The Look of Silence kommer ikke ud til publikum, før den medvirkende familie til foråret har set og godkendt filmen. The Act of Killing er netop udgivet på en dvd, der indeholder director’s cut samt ekstramateriale med interviews og slettede scener.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko