Nyhed
05. sep. 2012 | 21:29

Oplev vil lave opfølger til Drømmen

Foto | Jens Juncker-Jensen
Niels Arden Oplev

Niels Arden Oplev planlægger en filmatisering af Morten Kirkskovs debutroman Kapgang, som skal være en slags opfølger til Drømmen.

Af Anne-Sophie Thostrup

Lige nu udlever Niels Arden Oplev sin amerikanske filmdrøm med thrilleren Dead Man Down, som han optager i New York og Philadelphia. Han har boet i USA de seneste tre år, men hans næste filmprojekt bliver hjemme i Danmark.

Det fortæller han i det nye nummer af Ekko under optagelserne på sin amerikanske film, hvor magasinet har mødt ham.

”Jeg vil gerne lave en fortsættelse til Drømmen og arbejde videre med den tid, sådan midt-1970’erne,” fortæller instruktøren, der i 2009 slog igennem internationalt med Mænd der hader kvinder.

”Det er jo min historie”
Drømmen handler om tolvårige Fritz, der gør oprør mod den sorte skole i en jysk provinsby i 1960’erne og får hjælp af en hippie-skolelærer, der ankommer fra København.

Den lokkede mere end 400.000 danskere i biografen, og opfølgeren har derfor noget at leve op til.

Filmen skal tage udgangspunkt i romanen Kapgang fra 2010. Den er skrevet af skuespiller og direktør for Aalborg Teater, Morten Kirkskov, og Niels Arden Oplev havde en vigtig andel i dens tilblivelse.

”Jeg mødtes med ham og sagde: ’Jeg har en ide om en dreng, der er i puberteten og mister sin mor. Og så handler det om, hvordan drengen og faren overlever i den lille by,’” siger Niels Arden Oplev i Ekko.

”Morten blev helt bleg og sagde: ’Det er jo min historie.’ Og så begyndte han at fortælle sin egen livshistorie om, hvordan han selv havde mistet sin mor som trettenårig. Så sagde jeg: ’Morten, vi stopper her, og så går du hjem og skriver den bog.’” 

Hormon-tikkende teenagekrop

Resultatet blev Kapgang, som udkom på Gyldendal i 2010.

I bogen møder man den trettenårige Martin, som forsøger at holde styr på sin hormon-tikkende teenagekrop, mens han skiftevis drømmer om pigen Kristine og drengen Kim.

Pludselig dør hans mor, og desperat forsøger han at bevare kontrollen ved selv at lave bordkortene til sin konfirmation.  

Bo hr. Hansen skal skrive manuskriptet til filmen, og første gennemskrivning ligger allerede klar.

100 mand stort filmhold

Inden Niels Arden Oplev for alvor kan give sig i kast med sit danske comeback, skal han have afsluttet sit amerikanske eventyr.

Her har instruktøren, der under optagelserne blot kaldes ”Mr. Arden”, arbejdet med et 100 mand stort filmhold og med stjerneskuespillere som Colin Farrell og Noomi Rapace.

Det er en oplevelse, instruktøren har kæmpet i tyve år for at nå frem til, fortæller han. Han kan dog ikke se sig selv overgive sig totalt til amerikanske blockbusters:

”Selvom jeg måske kan lave en film hvert tredje år herovre og tjene tre gange så meget som i Danmark, håber jeg virkelig, at jeg skiftevis kan få lov at lave en stor film her og en lille intens film hjemme i Danmark.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko