Nyhed
14. feb. 2011 | 12:42

Niels Arden Oplev BAFTA-vinder

Mænd der hader kvinder vandt i går aftes en BAFTA for bedste udenlandske film. ”Det er kronen på værket,” siger Niels Arden Oplev.
Af Mattias Blicher

Det har ikke skortet på succes for filmatiseringen af første bind af Stieg Larssons krimi-trilogi.

Men i går aftes kom kronen på værket, da Mænd der hader kvinder fik den britiske BAFTA-pris for Bedste udenlandske film.

”Det er en kæmpe anerkendelse,” lød det live til TV 2 News i går aftes fra limousinen i London, hvor Niels Arden Oplev var på vej til fest efter prisoverrækkelsen.

”Det er på mange måder den største pris i Europa,” fortsatte Niels Arden Oplev, der var oppe imod stærke film som den spansk-mexikanske Biutiful, franske Guder og mænd og italienske Io sono l’amore.

Stor aften for skandinavisk film
Mænd der hader kvinder solgte over 950.000 billetter i de danske biografer, men det er ikke kun i Danmark, at filmen har været en stor succes.

”Det er en stor aften for skandinavisk film. Efter en publikums-succes, der har dundret ud i hele verden og omsat for 120 millioner dollars i biograferne, er det næsten ikke til at fatte,” sagde Oplev.

”Det er godt for skandinavisk film. Det viser, at når vi løfter i flok i Skandinavien, så kan vi løfte højt.”

Sverige ked af det
Det svenske filminstitut valgte at indstille en anden film end Mænd der hader kvinder til en Oscar, så chancen for den pris er forpasset.

”Det tror jeg, at Sverige er lidt kede af i aften,” sagde Oplev tørt.

Aftenen kunne have været endnu bedre for Skandinavien og Mænd der hader kvinder. Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterbergs manuskript var nomineret, og svenske Noomi Rapace var nomineret til prisen for bedste kvindelige skuespiller.

Men her foretrak BAFTA Aaron Sorkins manuskript til The Social Network og Natalie Portman fra Black Swan.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko