Portræt
16. dec. 2014 | 14:08

Oscar-kamæleonen Cumberbatch

Foto | Jack English
Benedict Cumberbatch har med sin rolle i The Imitation Game som krigsafgørende matematiker under Anden Verdenskrig bragt sig i spil til den kommende Oscar-uddeling.

Han har spillet Stephen Hawking, van Gogh og Julian Assange. Med gjaldende Oscar-trommer lægger Benedict Cumberbatch nu ansigt til endnu en stor personlighed i The Imitation Game.

Af Anne Hjelm Sørensen

”En Cumberbatch? Er det ikke en slags skærf, man har på under en smoking?”

”Cumberbatch … jeg tænker, det må være en fodvorte af en slags?”

”Jeg aner det ikke. Det kunne være en påklædningsgenstand, som rige, gamle englændere har på.”

Buddene var mange tilbage i 2012, da talk show-værten Jimmy Kimmel, i forbindelse med de forestående Emmy Awards, sendte et kamerahold ud i Hollywoods gader for at spørge folk om betydningen bag den kuriøse ordlyd.

I dag er det snart de færreste, der ikke har hørt om den engelske skuespiller med det karismatiske udseende og det særprægede navn. Han har netop modtaget en Golden Globe-nominering for hovedrollen i The Imitation Game (premiere 29. januar 2015) og har dermed for alvor kørt sig i stilling til en Oscar.

Genialitet og sårbarhed
Cumberbatch har høstet et væld af kritikerros for rollen som den homoseksuelle computer-matematiker Alan Turing, der var blandt de allierede videnskabsmænd, som knækkede nazisternes Enigma-kode og derved, efter sigende, forkortede Anden Verdenskrig med to år.

”Benedict var mit første og eneste valg til rollen som Alan,” sagde filmens norske instruktør Morten Tyldum til Variety i starten af december. ”Hvis der er én skuespiller, som kan formidle både genialitet og sårbarhed, så er det Benedict.”

Det aflange ansigt med de høje kindben og det isblå, smaragdgrønne blik gennem let skævvredne øjne er Cumberbatch’ varemærke – en slags aparte skønhed a la Tilda Swinton.

Trods sit karakteristiske udseende har han formået at skabe autentiske filmportrætter af så forskellige personligheder som fysikeren Stephen Hawking (Hawking), kunstmaleren Van Gogh (Van Gogh: Painted Words) og whistlebloweren Julian Assange (The Fifth Estate).

En journalist fra The Hollywood Reporter nævnte i et interview med Cumberbatch, at hans udseende har en tidsløs kvalitet, som giver ham mange roller.

”Det er fordelen ved at have et mærkeligt ansigt – et sted mellem en odder og noget, folk finder mere eller mindre attraktivt,” svarede Cumberbatch og hentydede skælmsk til de mange odder-sammenligninger, der florerer på internettet.

Han har også bevist sine mange facetter i biroller som blandt andet en slesk konfektionsmillionær i Atonement (2007), kavalerimajor i krigsdramaet War Horse (2011), godhjertet plantageejer i 12 Years a Slave (2012) og sorthåret terrorist-sociopat i Star Trek Into Darkness (2013).

Overklasse-skuespiller
Med undtagelse af rollen som Khan i Star Trek tegner der sig et mønster af britiske overklassefigurer, der på flere måder ligger lige til højrebenet for Cumberbatch.

De aristokratiske træk, den fornemme udtale og ikke mindst den dybe, fløjlsbløde røst, der blandt andet er blevet beskrevet som en jaguar, der gemmer sig i en cello, rammer uomtvisteligt forestillingen om typer fra den britiske overklasse.

Cumberbatch selv er vokset op i London som barn af skuespillerparret Timothy Carlton og Wanda Ventham, der sendte ham på den prestigefyldte privatskole Harrow i håb om at skaffe ham de bedste muligheder for en mere sikker karrierevej.

At han alligevel endte med at studere drama på University of Manchester og senere indskrev sig på London Academy of Music and Dramatic Art, kan forældrene næppe tage ham ilde op i dag.

Cumberbatch fik sin debut som Titania, feernes dronning, i Shakespeares A Midsummer Night’s Dream og opnåede sin fars velsignelse med rollen som Salieri i en teateropførsel af Amadeus på Manchester University.

”Han kom op til mig bagefter, med tårefyldte øjne, og sagde: ’Jeg er så stolt af dig. Du er bedre, end jeg nogensinde har været, og du kommer til at få en fantastisk karriere. Jeg glæder mig til at opleve det,’” fortalte han til Variety.

Marvels nye neurokirurg
Skuespilleren, der førhen gjorde grin med at være vant til ”store roller i små film og små roller i store film”, er nu på vej med hele fire film, der får premiere i løbet af de næste to år.

I starten af december bekræftede det amerikanske selskab Marvel, at hovedrollen i Scott Derricksens Dr. Strange er gået til Cumberbatch.

”Stephen Stranges historie kræver en skuespiller med stor dybde og autenticitet. I 2016 vil Benedict vise publikum, hvor unik og overbevisende en karakter, Dr. Strange er,” har producer Kevin Feige fra Marvel sagt om Cumberbatch’ kommende superhelterolle.

Tak til Sherlock
Der er dog en spidsfindig britisk herre, som Cumberbatch skylder en stor tak.

Rollen som Sherlock Holmes i Steven Moffat og Mark Gatiss’ nyfortolkning af Sir Arthur Conan Doyles detektivromaner satte for alvor skub i den internationale karriere.

Selveste Stephen Spielberg roste Cumberbatch’ præstation som ”den bedste Sherlock Holmes on screen”, og Varietys Decca Aitkenhead beskriver den moderne Holmes som en åbenbaring: ”kynisk, utålmodig og hurtigtalende – som en menneskelig iPad med en snert af Aspergers-syndrom”.

Ud over international berømmelse har rollen som Sherlock Holmes indbragt Cumberbatch en Bafta-pris, en Primetime Emmy og ikke mindst en titulering som verdens mest sexede skuespiller i Empire Magazine i 2013.

Var han beæret? Jovist, men ”hvorfor skete det ikke, da jeg var sytten år gammel?” sagde han spøgende til de nysgerrige journalister på den røde løber forrige år.

Rolletilbuddene står i kø hos Cumberbatch, der for længst har bevist sin alsidighed som skuespiller.

Efter eget udsagn lå han og sov, da han tidligere på året vandt en Primetime Emmy – mon ikke han vil gøre klogt i at holde sig vågen til Oscar-uddelingen 2015?

Trailer: The Imitation Game

Kommentarer

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch

Født 1976 i London.

Fik sit gennembrud som Stephen Hawking i Hawking (2004).

Lægger stemme til dragen Smaug i The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013).

Har vundet talrige priser, heriblandt en BAFTA/LA Britannia Award som British Actor of the Year i 2013 og senest en Primetime Emmy for BBC-serien Sherlock i 2014.

Udvalgt filmografi

Sherlock (2010-16)

The Imitation Game (2014)

The Fifth Estate (2013)

12 Years a Slave (2013)

Star Trek Into Darkness (2013)

Atonement (2010)

© Filmmagasinet Ekko