Cannes 2018
09. maj 2018 | 13:38 - Opdateret 09. maj 2018 | 16:13

Asghar Farhadi savner landsmand i Cannes

Foto | Mathilde Petit
På pressemødet for Todos los saben i Cannes kom iranske Asghar Farhadi med en opfordring til styret i sit hjemland, mens hovedrolleindehaver Penélope Cruz roste sin instruktør for at lave en spansk film.

På dagens pressemøde for åbningsfilmen Todos lo saben greb den iranske instruktør muligheden for at opfordre sit hjemland til at lade Jafar Panahi komme til den franske festival.

Af Nicki Bruun

Der er mangel på store stjerner ved årets festival i Cannes, hvor få amerikanske skuespillere har betydet en knap så galmourøs hovedkonkurrence som normalt.

Det var dog ikke stjerner, iranske Asghar Farhadi efterspurgte på dagens pressemøde for sin åbningsfilm Todos lo saben, men derimod en kær ven og kollega, Jafar Panahi, som ligeledes er i hovedkonkurrencen med Three Faces.

Panahi er ellers af det iranske styre blevet forbudt at lave film og forlade hjemlandet, da styret mener, at hans film er for kritiske over for styret i landet. Instruktøren laver dog film på livet løs.

”Jeg talte med Jafar den anden dag og håber stadig, at han kan komme. Der burde stadig være tid til det,” sagde Asghar Farhadi til sidst på dagens pressemøde, da journalisterne allerede var begyndt at søge mod udgangen, men blev stoppet af det vigtige budskab.

”Det er mærkeligt at være her, når han ikke kan. Det er fantastisk, at han er blevet ved med at lave film trods den store modstand,” fortsatte Farhadi til store klapsalver.

Mere spansk end spaniere
Asghar Farhadi var både ved gårsdagens gallapremiere og dagens pressemøde flankeret af de velsagtens to største skuespilstjerner på årets Cannes-festival: Penélope Cruz og Javier Bardem.

I Todos lo saben rejser Laura (Cruz) hjem til Spanien fra Argentina, hvor hun bor med mand og børn, for at deltage i søsterens bryllup.

Men da en familietragedie rammer hende midt under festlighederne, begynder skeletter at falde ud af skabet, og hun må genoverveje sit forhold til ungdomskæresten Paco (Bardem).

”Vi oplevede, hvordan Asghar arbejder. Han flyttede til Spanien og fik en lærer til at undervise sig i sproget og folks måde at leve og tale på,” fortalte Penélope Cruz og fik opbakning fra Javier Bardem.

”Han har lavet en mere spansk film end de fleste spanske instruktører. Mennesker har ingen grænser, og det er herligt at se, at film kan samle folk fra forskellige lande,” sagde Javier Bardem.

Iransk sjæl
Siden gennembruddet med Nader og Simin – en separation har iranske Asghar Farhadi i 2016 vundet manuskriptprisen i Cannes for Sælgeren. Han har også deltaget i Cannes med den fransksprogede Fortiden, som Bérénice Bejo vandt en skuespilpris for.

Med Todos lo saben har instruktøren lavet en spansk film, men han oplever ikke de store forskelle ved at arbejde i forskellige lande.

”Jeg fokuserede på det, vi har til fælles. Mennesker er ikke så forskellige. Følelser som had, kærlighed og vrede er de samme i alle fire hjørner af verden. Og film viser, hvor ens vi er,” sagde Asghar Farhadi på pressemødet, hvor han dog også anerkendte en særlig iransk tilgang.

”Der er en meget iransk sjæl i filmen. Skaberen forsvinder mellem film og publikum i iransk kunst – det handler om værket.”

Penge mellem ægtefolk
Pressemødet foregik på en blanding af spansk, fransk, engelsk og farsi, men alle spidsede ører, da Penélope Cruz blev spurgt, om hun havde fået det samme i løn som kollegaen og ægtemanden Javier Bardem.

”Ja, det har jeg faktisk,” sagde hun med et lille smil.

Som alle andre steder i filmbranchen er der under Cannes-festivalen fokus på lighed mellem kvinder og mænd, og det var en begejstret sal, der klappede af skuespillerens afsløring.

Trailer: Todos lo saben

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 71 og løber fra 8. til 19. maj 2018.

© Filmmagasinet Ekko