Nyhed
25. aug. 2020 | 13:36

Oscar-vinder med sprængfarlig dokumentar

Foto | uoplyst
Verdens to måske mest magtfulde mænd, russiske Vladimir Putin og amerikanske Donald Trump, deler et håndtryk, men dokumentarfilm undersøger, om den ene har været medvirkende til at få den anden til magten.

Alex Gibney går i ny dokumentar i kødet på anklagerne om russisk indblanding i det amerikanske valg, der gjorde Donald Trump til præsident.

Af Nicki Bruun

”Russerne hackede demokratiet.”

Så dramatisk lyder det fra en af de medvirkende i dokumentaren Agents of Chaos.

Den handler om de fortsatte anklager om, hvordan russiske internettrolde spillede en afgørende rolle i Donald Trumps sejr ved præsidentvalgkampen i 2016.

Præsidenten er selv officielt blevet renset for anklager om at have haft en finger med i spillet, men mange folk omkring ham har holdt møder med de russiske myndigheder. Og nogle mennesker er af den overbevisning, at de skumle planer går hele vejen op til Vladimir Putin.

Det er voldsomme beskyldninger, men instruktøren bag dokumentaren er ikke nogen hvem som helst.

Alex Gibney vandt i 2008 en Oscar for Taxi to the Dark Side, der med historien om drabet på en afghansk taxichauffør satte ansigt på USA’s krig mod terror i kølvandet på 9/11.

Siden er han blevet en af den amerikanske filmbranches mest fremtrædende dokumentarister med film som We Steal Secrets, der handler om whistleblower-fænomenet Wikileaks, Going Clear, om den religiøse organisation Scientology, og Citizen K, der skildrer en russisk rigmands kamp med Vladimir Putin.

Moderne koldkrigs-paranoia
Alex Gibney er med andre ord ikke bange for at lægge sig ud med magtfulde aktører. Det må man også sige, at han gør med Agents of Chaos.

I traileren (se herunder) fortæller en række eksperter, at Rusland gennem sociale medier gjorde alt for at øge kløften i USA under valgkampen.

Det er nok til at vække koldkrigs-paranoiaen til live igen, og som altid med Gibneys film er de informationstunge talking head-interviews tilsat en fejende flot æstetik og hektisk musik og klipning, der er en Hollywood-spændingsfilm værdig.

Agents of Chaos får premiere på den amerikanske streamingtjeneste HBO Max den 23. september og bliver forhåbentlig tilgængelig på HBO Nordic umiddelbart efter.

Trailer: Agents of Chaos

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko