Biografanmeldelse
25. feb. 2017 | 08:20

Zero Days

Foto | Brett Wiley
Det er bare bogstaver og tal på en skærm, men en cybervirus kan være lige så dødbringende som en atombombe. Dokumentaristen Alex Gibney følger sporet af en virus og ender i Israel.

Månedens dokumentar i Cinemateket viser foruroligende, at cybervåben kan være lige så ødelæggende som andre våben.

Af Henrik Føhns

En dokumentarfilm om en computervirus kan lyde som en nørdet affære.

Men Alex Gibney (Oscar-vinderen Enron: The Smartest Guys in the Room og Scientologys religiøse fængsel) sætter historien i perspektiv med vinkler på storpolitik, atomkrig og det nye våbenkapløb i et filmsprog, der balancerer mellem talking heads-dokumentar, spion-thriller og cyberpunk.

Stuxnet er navnet på den computervirus, som i 2010 blev fundet på iranske atomanlæg. Centrifugerne var kommet ud af kontrol, uden at sikkerhedssystemerne opdagede det, og på uforklarlig vis eksploderede de på stribe. Herefter spredte virussen sig til industrianlæg over hele verden.

Ingen har nogensinde påtaget sig ansvaret. Gibney sætter sig for at bevise, at den er skabt af USA i samarbejde med Israel.

Han opruller efterforskningen gennem interviews med sikkerhedseksperter og journalister. De fleste nægter dog at placere ansvaret for Stuxnet, og derfor ender Gibney med en anonymiseret kvindelig kilde, som kan fortælle, hvordan Israel i sidste fase handlede alene og dermed skabte en langt farligere og mere ukontrollerbar virus, som spredte sig.

Som seer forundres man. Hvem er denne kvinde, der udtaler sig så velunderrettet og åbenmundet? Til slut får vi at vide, at hun er skuespilleren Joanne Tucker, som sammenfatter oplysninger fra en række anonyme kilder.

Troværdigheden halter, og det er, som om Gibney godt ved det. Alle kilderne taler udenom – undtagen den anonyme.

Også New York Times-journalisten David A. Sanger, der oprindeligt oprullede sagen. Han er den mest troværdige kilde, men han har allerede fortalt historien for flere år siden.

Zero Days er velfortalt og underholdende, men bidrager ikke med andet end en moralsk opsang til politikere: Cybervåben er mindst lige så ødelæggende som andre typer våben, derfor bør vi tale åbent om dem uden skæg og blå briller.

Trailer: Zero Days

Kommentarer

Titel:
Zero Days

Land:
USA

År:
2016

Instruktør:
Alex Gibney

Manuskript:
Alex Gibney

Medvirkende:
David Sanger, Emad Kiyaei, Eric Chien

Spilletid:
116 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
22. februar i Cinemateket

© Filmmagasinet Ekko