Nyhed
01. juli 2013 | 12:00

Shortlist: Perversionerne får frit løb

Foto | Simon Sumborg
Man må selv se Johannes Picos kontroversielle Sammen for evigt for at finde ud af, hvad Jannik og hans chatpartner skal have til middag.

Johannes Picos gruopvækkende Sammen for evigt er ugens indhopper, og Shortlist-kongen Aske Bang viser en ny side af talentet med original musikvideo, der er blevet forbudt på YouTube og Facebook.

Af Claus Christensen

Denne uges Shortlist-reportage byder på en ganske særlig udfordring: Sammen for evigt, som springer direkte ind på tredjepladsen, er i så høj grad baseret på overraskelser, at man stort set intet kan skrive om filmen uden at ødelægge noget af oplevelsen.

”Røb ikke slutningen, vi har ikke andre,” som Hitchcock sagde før premieren på Psycho.

Vi kan dog med sindsro godt afsløre, at Sammen med evigt starter med en sex-chat, hvor den unge Jannik bliver tændt til bristepunktet af sin partner. De aftaler at mødes, og efter halvandet minut får tilskuerne første overraskelse. Janniks partner viser sig nemlig at være en anden, end vi havde forventet.

Og gradvist går det op for os, at Sammen for evigt handler om et af de tre tabuer, som ifølge Freud er grundlæggende for vores civilisation.

Vi er alle perverse
”Jeg har fået megen respons. De fleste kan slet ikke holde ud at se filmen,” skriver Johannes Pico i en mail om den forløbne uge, hvor Sammen for evigt har boblet på Ekko Shortlist.

At filmen er baseret på en sand historie fra Tyskland, som i øvrigt også har givet inspiration til en Rammstein-sang, gør den ikke mindre bizar. Og den 29-årige instruktør, der har været i mesterlære hos Ib Tardini på Zentropa, viser sans for det sære fænomen, at forfinelse og forråelse kan gå hånd i hånd.

Freud definerede perversioner som den kønsdrift, der ikke fører til forplantning, hvilket er en skøn definition, fordi det betyder, at vi alle i mere eller mindre grad er perverse.

Det gælder også Shortlist-kongen Aske Bang, der på fjerde uge (rekord!) ligger nr. 1 med den følsomme Ladyboy og på anden uge nr. 2 med den muntre-nostalgiske Fly On the Wings of Love, som han har instrueret sammen med Allan Hyde.

Nu serverer den alsidige instruktør svedig americana-stemning med musikvideoen The Timber Will Fall, der er en forløber til det danske indieband Scarlet Chives’ andet album, som udkommer 2. september.

Kvinderne har magten
”Det er en film om liderlighed, magt og begær, hvor jeg forsøger at provokere de gængse forestillinger, der er omkring magtbalancer mellem kønnene,” siger Aske Bang i en pressemeddelelse og tilføjer, at ”det hele er lavet for en gråpære”.

Den rå video foregår i skoven, hvor kvinderne – forsanger Maria Holm-Mortensen og en storbarmet kvinde (Claudia Gregersen) – har taget magten. De går på jagt, mens de har lænket tre mænd derhjemme og sat dem til at hugge brænde. Da kvinderne kommer hjem med byttet, er mændene ved at gå amok, men de må pænt vente til aftensmaden, hvor de til gengæld bliver ammet af den storbarmede kvinde.

Det er åbenbart for hård kost for de amerikansk ejede YouTube og Facebook, der til gruppens store ærgrelse ikke vil røre musikvideoen med en ildtang. På Ekko Shortlist er der ingen censur, og da vi længe har haft et ønske om at inkludere musikvideoer, hvis de vel at mærke ikke er metervarer, gør vi The Timber Will Fall til ugens bobler.

Og så er det ellers op til læserne at vise, at Danmark ikke er den 51. stat i USA.

Romantisk komedie bobler
Sidste uge opfordrede jeg folk til at se Jeanette Nørgaards prisbelønnede animationsfilm Hund i himlen. Den havde nemlig fået rekordhøj vurdering – et gennemsnit på 5,6 ud af 6 stjerner – men ikke nok views til at komme på top 10.

Mit opråb er blevet hørt, og i sin tredje og sidste uge som bobler kommer Hund i himlen ind på en niendeplads. På tiendepladsen overlevede Patienten med hiv og sving.

Det betyder et farvel til Jesper Quistgaards Overgang og Nils Holst-Jensen og Kristian Sejrbo Lidegaards Mit blødende hjerte, som må takke af efter henholdsvis tre og fem uger på top 10. Begge film vil fortsat kunne ses på All Time Shortlist.

Da to boblere samtidig falder på reglen om, at en film maksimalt kan boble til top 10 i tre uger, kan vi i denne uge præsentere fire nye film, inklusive The Timber Will Fall.

I Alting forsøger enspænderne Jette og Carl at få kærligheden til at blomstre, men det er svært. De er lige monomane, men på vidt forskellig måde. Renee Tyle Petersen har instrueret den romantiske komedie – en befriende genre i det korte format, der ellers er præget af alvorstunge dramaer – og med skuespillerne Louise Mieritz og Bo Carlsson er vi i allerbedste hænder.

Frit fald mod Jorden
De to sidste nye boblere – Junk Love og 3000 meter – foregår begge i frit fald mod Jorden.

Som i Bowies slager Space Oddity sidder astronauten Edwin i en blikdåse højt over den blå planet. Han er på en misforstået frihedsjagt, og først da ilten svinder i det beskadigede rumskib, begynder han at erkende sine længslers endemål.

Junk Love er Nikolaj Feifers afgangsfilm fra Den Danske Filmskole i 2011. Peter Plaugborg (Submarino) overbeviser som den magre og martrede astronaut, og selv om det hele er lidt, ja, langt ude, går genreform og eksistenskrise forbløffende fint i spænd.

I 3000 meter vågner en ung mand op i tre kilometers højde – frit faldende! Mens hans liv passerer revy, kæmper han for at samle tankerne om overlevelse. På ét minut og 31 sekunder får instruktøren Gorm Just ikke bare fortalt et helt liv, men også filosoferet over livets mening. Sådan!

Ekko Shortlist – top 10

1. Ladyboy (instr. Aske Bang)

2. Fly On the Wings of Love (instr. Aske Bang & Allan Hyde)

3. Sammen for evigt (instr. Johannes Pico)

4. Fucking tøs (Kira Richards Hansen)

5. Daimi (instr. Marie Grahtø Sørensen)

6. Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

7. Vilddyr (instr. Ask Hasselbalch)

8. Dagens Avis (instr. Marc Louis Sutton)

9. Hund i himlen (instr. Jeanette Nørgaard)

10. Patienten (instr. Cecilie McNair)

Boblere

The Timber Will Fall (instr. Aske Bang)

Junk Love (instr. Nikolaj Feifer)

Alting (instr. Renee Tyle Petersen)

3000 meter (instr. Gorm Just)

Touch of Magic (instr. Tobias Gundorff Boesen)

To venner (instr. Paw Charlie Ravn)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko