Nyhed
20. jan. 2014 | 19:50 - Opdateret 20. jan. 2014 | 23:35

Shortlist: Piraten svinger sig til toppen

Foto | Christophe Peladan
I Goutte d’Or prøver piraten at gøre kur til blækspruttedronningen med tryllekunstner, guld og klarinetspil.

Med perfekt timing og et stærkt producer-essay triumferer den Robert-nominerede animationsfilm Goutte d’Or på denne uges suveræne førsteplads.

Af Claus Christensen

Med sikker sans for timing benyttede producer Søren Fleng fra Viborg i mandags en Robert-nominering til at lancere sin og instruktør Christophe Peladans galgenhumoristiske Goutte d’Or på Ekko Shortlist.

Men ikke nok med det.

Den arbejdsomme ildsjæl greb også pennen og nedfældede historien om et vanvittigt produktionsforløb, der strakte sig over syv år og involverede en konkurs, men som med Robert-nomineringen endelig fik en happy ending.

Man kunne nærmest mærke på essayet, der var båret af en munter selvironi, hvordan hr. Fleng i årevis havde gået og set frem til den dag, hvor han kunne fortælle omverdenen, at det havde været det hele værd.

Så lad os straks opfordre andre til at følge Flengs eksempel.

Benyt Ekko Shortlist til at dele jeres erfaringer med andre filmskabere og kortfilmelskere – enten i form af kommentarer på siden eller deciderede essays, som I kan sende til chefredaktøren. På flere planer er det tanken at gøre Ekko Shortlist til talenternes platform.

Første førsteplads til Viborg
Ærligheden og den gode timing er i den grad blevet belønnet af brugerne, som har skudt Goutte d’Or direkte ind på førstepladsen med et imponerende seertal og en gennemsnitskarakter på 5,4.

Det er første gang, at en film med tilknytning til The Animation Workshop i Viborg svinger sig helt til tops.

Fuldt fortjent.

Fortællingen om piraten, der med tryllekunstner, en kiste af guld og klarinetspil forsøger at gøre kur til blækspruttedronningen i dødsriget, er nemlig fyldt med charme og humor, samtidig med at den er imponerende flot forløst i bedste Aardman-stil.

Et par folk har bemærket, at filmen tager et noget langt – og langsommeligt – tilløb, men tænk på Sergio Leones Once Upon a Time in the West, der spændte forventningerne til det yderste med en dvælende introsekvens, som i dag er en klassiker.

Lad os krydse fingre for, at nogle af de Robert-stemmeberettigede har fundet anledning til at se filmen, inden de i dag afgav deres stemme til Robert-priserne, som finder sted 6. januar i Tivoli Hotel & Congress Center.

Tonny har bidt sig fast
Piratens kapring af førstepladsen sender Jesper Isaksens benhårde bandefilm, No Exit 2 – Rise Against, ned på andenpladsen, mens etteren, No Exit, også rykker et enkelt trin ned fra femte- til sjettepladsen.

Jesper Vidkjær Rasmussens utroligt uheldige hovedperson i Tonny har bidt sig fast i toppen og indtager tredjepladsen. Det er første Aarhus-succes siden Sidsel Møller Johnsens Mellem træerne, der lå i spidsen af top 10 i foråret og pt. ligger på en flot femtendeplads på All Time Shortlist.

René Odgaards ”lokumsdokumentar” Dirtbusters er gået de maksimale tretten uger ud på top 10 og slutter af på en fornem fjerdeplads. Undervejs tangerede den Aske Bangs Ladyboy-rekord med seks førstepladser.

Listens mest uforudsigelige film er Anton Breums virtuose Skrå brædder, der i sidste uge styrtdykkede til niendepladsen, men i denne uge springer op på femtepladsen.

Talent med fanskare
Ugens taber blev Aske Bangs Dværgen og luderen, der efter i sidste uge at have overlevet på et hængende hår endegyldigt måtte give slip.

Bang har været den mest succesrige instruktør på Ekko Shortlist, og selv om Dværgen og luderen har seks år på bagen, og Bang blot var tyve år, da han lavede den, formåede filmen alligevel at ligge fire uger på top 10 – én af dem tilmed som nummer et.

Det siger noget om Bangs talent, men også om hans trofaste fanskare.

Kvinderne kommer
Ekkos nye skribent, Rune Bruun Madsen, dokumenterede i den forløbne uge den skæve kønsfordeling i dansk film.

Selv om Shortlist-bestyreren flere gange har glædet sig over de mange kvindelige instruktører på listen, kunne Rune påvise, at kun 27 ud af 123 film på All Time Shortlist er instrueret af kvinder.

Det svarer til kønsfordelingen i alle de film, som vi får tilsendt eller selv skaffer. Men nuvel, vi tager gerne handsken op og præsenterer i denne uge tre film, som er instrueret, skrevet og produceret af kvinder.

De bliver præsenteret mere indgående senere på ugen, men lad os indtil videre byde Super16-eleven Marie Grahtø Sørensen og hendes faste team velkommen tilbage.

Hun følger succesen Daimi op med det lesbiske-cheerleader-vampyr-drama Lækre til vi dør, hvor den får hele armen med teenagesex og paintballgeværer, neonlys og pangfarver.

Pige på dybt vand
Britt Rehkopff, der læser på Journalisthøjskolen, står bag den smukke og bevægende dokumentar Mand uden bevægelse om en ung mand, der blev kørt ned af en civil politibil og lammet.

Og Andrea Sand Gustavson byder ind med Gemmeleg, et Lolita-drama om en tolvårig pige, der under en havefest kommer ud på dybt vand.

Se filmene, giv dem stjerner og hjælp dem dermed til en god placering på næste uges top 10, der som vanlig offentliggøres mandag klokken 12.

her & nu kan man tage en temperaturmåling time for time, indtil fredag klokken 12, hvor vi fryser listen, så der over weekenden er spændingen om resultatet.

Top 10

1. Goutte d’Or (instr. Christophe Peladan)

2. No Exit 2 – Rise Against (instr. Jesper Isaksen)

3. Tonny (instr. Jesper Vidkjær Rasmussen)

4. Dirtbusters (instr. René Odgaard)

5. Skrå brædder (instr. Anton Breum)

6. No Exit (instr. Jesper Isaksen)

7. Reception (instr. Kristian Håskjold)

8. Henry ser universet (instr. Nils Holst-Jensen)

9. Millennium (instr. Kristian Sejrbo Lidegaard)

10. Waiting for Phil (instr. Jeanette Nordahl)

Boblere

Gemmeleg (instr. Andrea Sand Gustavson)

Mand uden bevægelse (instr. Britt Rehkopff)

Lækre til vi dør (instr. Marie Grahtø Sørensen)

Tick Tick Boom (instr. Frida Barkfors)

Du ved godt, at du drømmer (instr. Nanna Kari Jensen)

Far (instr. Per Dreyer)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko