Nyhed
28. okt. 2013 | 12:45

Shortlist: Rensedrengenes store triumf

Foto | Kristian Mølgaard
Den uforlignelige rengøringspatrulje har også selv brug for at blive renset på Fyns MC Festival i dokumentaren Dirtbusters.

En flok vilde fyre, der samler affald på festivaler, tager brugerne med storm. For første gang nogen sinde kaprer en dokumentarfilm førstepladsen.

Af Claus Christensen

Verdenshistorien har budt på mange måder at score damer på. En af de mere opfindsomme er at kalde sig Rå Affald, iføre sig en kedeldragt og tage ud på en musikfestival for at rense de allermest ulækre toiletter – med et smil på læben.

Rå Affald er en af de elskelige drengerøve i den rengøringspatrulje, der hedder Dirtbusters og er emnet for René Odgaards dokumentarfilm, som går direkte ind på førstepladsen af Ekko Shortlist.

Det er første gang nogen sinde, at en dokumentarfilm ligger i toppen af Shortlist. Og det er i bedste forstand en fandenivoldsk talentfilm, hvor instruktøren måtte indkassere afslag på afslag, men ikke lod sig slå ud af den grund.

Han filmede bare videre, og med hjælp fra Odense Filmværksted og den gudbenådede dokumentarist Christian Sønderby Jepsen (Testamentet, Blodets bånd) fik han lavet en dummy, som DR sagde ja til. Den erfarne klipper Mikkel Sangstad har sat de herlige optagelser effektfuldt og underholdende sammen.

Et bombet lokum
Medlemmerne af Dirtbusters er en slags rollespillere, der lever deres vilde side ud ved at samle affald. Det lyder absurd, og man får da også det indtryk, at rengøringen mest er et alibi for at drikke sig i hegnet og komme i kontakt med det andet køn.

”Ekstra guf i kummen … yes … der er blod med,” siger Rå Affald, da han finder en tampon i toilettet, men næste dag vågner han og kollegerne selv op i noget, der ligner et bombet lokum.

Det er en svupper-på-røvballen-film, der ikke er for folk med fine fornemmelser.

Men hvis nogen omvendt skulle have fået mod på at hyre Dirtbusters, oplyser instruktøren, at den muntre rengøringspatrulje stadig eksisterer. I løbet af ugen har fyrene også fået et par hilsner fra deres gamle skolekammerater i kommentarfeltet under filmen.

Mest mobile film
På andenpladsen finder vi listens pt. mest stabile hit, nemlig Thomas Daneskovs Ud, spring over, ind, som uge efter uge holder sig i top 3. Succesen er fortjent, for det er hundesvært at lave en vellykket feelgood-komedie i det korte format, som oftest bruges til mere alvorstunge dramaer.

På tredjepladsen finder vi sidste uges etter, den uhyggeligt drilske og overrumplende Pige under vand. Filmen vender vrangen ud på parcelhusforstaden og er optaget i Greve, hvor instruktørdebutanten Helle Rossing – og Shortlist-bestyreren – kommer fra.

Vi ville gerne have taget en tur med Rossing i hendes barndomsby, men det må læserne have til gode, for hun befinder sig lige nu et andet eksotisk sted, nemlig Nepal!

På fjerdepladsen er Ulaano Salims Ung for evigt, som er listens mest mobile film, der hopper op og ned. Men det er også en uhyre populær film, som talentfuldt indkredser kærlighedens ABC – med smukke og rørende kærestescener, fra den elektriske forelskelse til den smertefulde afsked.

Og så er der tilstanden i Thy
I de seneste uger har jeg drillende spurgt, hvor længe Thy som tilstand kunne klare skærene som listens bundprop.

Den københavnerprovokation har fået de stædige jyder og andre fans af den stemningsfulde dokumentarfilm med Jeppe Lauritsens vidunderlige soundtrack (brug ham, filmfolk!) op af stolene, og de gør Thy som tilstand til ugens højdespringer.

Fra tiendepladsen i sidste uge tager filmen et tigerspring frem til femtepladsen – en tangering af dens bedste placering.

Man begynder nu for alvor at tro på, at denne tidslommedokumentar har fået sin egen tidslomme på Ekko Shortlist. Den har i hvert fald en pæn chance for at gå alle tretten runder (altså uger), som er det maksimale, en film kan ligge på top 10 (hvorefter den fortsætter på All Time Shortlist).

Thy som tilstand er et fornemt eksempel på, at modet til at gå imod strømmen bliver belønnet på Ekko Shortlist. En stor cadeau til instruktør Emil Næsby Hansen, som vi venter os meget af.

Tragikomisk drama
Endnu en bobler gør i denne uge sin entré på top 10, og det er Lisa Svelmøes gyserfilm, Ude i skoven, som måske lidt overraskende henviser Anders Walters prisvinder og Oscar-kandidat 9 meter til endnu en uge som bobler.

Rejsefilmene Vejen til Paradis og Heading East for the West bobler på tredje og sidste uge. Se dem og giv stjerner!

Nye boblere er i denne uge Jacob Riewes Beate og viceværten, et tragikomisk drama med ingen ringere end Helle Dolleris og det nye talent Henrik Vestergaard (aktuel som kusken Jørn i Tarok).

Mikkel Mainz og Kenneth Ladekjær smider deres afgangsfilm fra The Animation Workshop, The Reward, ind i kampen. Og det er en film, som i den grad har levet op til sin titel ved at have fået en række belønninger. Se hvorfor!

Musikvideo med Agnes Obel
Alex Brüel Flagstad bobler med sin stemningsfulde og ekspressive musikvideo til Agnes Obels The Curse, førsteudspillet fra hendes nye, roste album.

Flagstad har allerede en film på Ekko Shortlist – den imponerende gangsterdukkefilm The Hopper. Den kom ikke på top 10, men som en god gammeldags sleeper har den langsomt vokset sig stor og ligger nu nummer 29 på All Time Shortlist.

Det tegner til at blive en meget åben kamp, som du er med til at afgøre udfaldet af. Se filmene og giv dem stjerner. Resultatet foreligger om en uge, mandag 4. november klokken 12, og indtil fredag klokken 12 kan du tage temperaturen og se, hvordan filmene klarer sig fra time til time på her & nu.

Ekko Shortlist – top 10

1. Dirtbusters (instr. Rene Odgaardn)

2. Ud, spring over, ind (instr. Thomas Daneskov)

3. Pige under vand (instr. Helle Rossing)

4. Ung for evigt (instr. Ulaano Salim) 

5. Thy som tilstand (instr. Emil Næsby Hansen)

6. Ude i skoven (instr. Lisa Svelmøe)

7. Venus (instr. Tor Fruergaard)

8. Placebo (instr. Johanna Stentorp)

9. Tilstand (instr. Cecilie McNair)

10. Til alle mine venner (instr. Behrouz Bigdeli)

Boblere

Beate og viceværten (instr. Jacob Riewe)

The Reward (instr. Mikkel Mainz Elkjær & Kenneth Ladekjær)

The Curse (instr. Alex Brüel Flagstad)

9 meter (instr. Anders Walter)

Vejen til Paradis (instr. Johan Knattrup Jensen)

Heading East for the West (instr. Tias Dag Thomassen)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko