Nyhed
07. maj 2014 | 23:41

Richard Linklater skal huse dømt morder

Foto | Deana Newcombe
Jack Black spiller i Bernie en bedemand, der indleder et forhold til en gammel rig enke – som han ender med at skyde fire gange i baghovedet med en riffel.

Drabsmanden Bernie Tiede, som Richard Linklater fiktionaliserede i Bernie, har fået nedsat sin dom og skal nu bo hos selvsamme instruktør.

Af Samina Jakobsen

Efter en 90 minutter lang høring i går er drabsmanden Bernie Tiede blevet løsladt mod en kaution på 10.000 dollars.

Det skriver The Texas Tribune, der også kan afsløre, at en af de særlige betingelser for Tiedes løsladelse er, at han skal bo hos filminstruktør Richard Linklater i Austin, Texas.

Linklater – mest kendt for Before-trilogien – filmatiserede i 2011 Tiedes historie i Bernie.

Vellidt bedemand
I 1996 skød Bernie Tiede den rige enke, Marjorie Nugent, fire gange i baghovedet med en riffel. De mødtes til hendes mands begravelse og indledte et forhold. Men Nugent var øjensynlig ganske irriterende, og til sidst blev det for meget for Tiede.

Efterfølgende gemte han liget i hendes kummefryser og fabrikerede løgne til venner og familie om, hvor hun var henne. Ni måneder senere blev det frosne lig opdaget, og Tiede har siden siddet fængslet i Texas.

På trods af det overlagte drab var der voldsomme protester mod Bernie Tiedes anholdelse, og størstedelen af lokalsamfundet i Carthage krævede den vellidte bedemand løsladt.

Men en hårdnakket anklager, Danny Buck (spillet af Matthew McConaughey i Bernie), fik retssagen flyttet, og i 1999 blev Bernie Tiede dømt til livstid.

Ingen betænkeligheder
I Bernie bliver Tiede spillet af en veloplagt Jack Black, der charmerer sig ind på hele den øst-texanske flække, Carthage.

Filmen blander fiktion og fakta i interviews, hvor virkelighedens beboere i Carthage udtaler sig om det spøjse forhold mellem den 81-årige mangemillionær og den 38-årige bedemand.

Richard Linklater har konstant bakket op om Tiede fra dengang, han mødte ham i forbindelse med Bernie for fire år siden. I gårsdagens høring udtalte Linklater ifølge The Texas Tribune, at han var imponeret over, hvordan de andre indsatte i fængslet så op til Tiede:

”Han så ud til at have en meget positiv indflydelse på et negativt miljø.”

Linklater udtalte yderligere, at han ingen betænkeligheder har ved at have ham boende. ”Jeg og andre er fast besluttet på at hjælpe ham på alle de måder, vi kan,” siger instruktøren.

Seksuelt misbrugt
Bernie har fået stor betydning for Bernie Tiede. Ud over at have fået støtte fra filmens instruktør fik Tiede også en ny advokat efter filmens premiere.

Advokaten Jodi Cole så filmen og følte, at der var noget, der ikke stemte i Tiedes adfærdsmønster. Hun mødtes med Bernie Cole, der fortalte hende, at han var blevet seksuelt misbrugt som barn.

Det er disse formildende omstændigheder, der i går førte til, at Bernie Tide fik nedsat sin dom til de sytten år, han allerede har siddet i fængsel. Og nu kan den i dag 55-årige Bernie dele hus med en verdensberømt filminstruktør.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko