Nyhed
27. maj 2013 | 12:40

Shortlist: Sara Hjort indtager førstepladsen

Foto | Niels A. Hansen
Sara Hjort Ditlevsen forelsker sig i farens veninde, spillet af Maria Kanninen, i Sidsel Møller Johnsens Mellem træerne.

Store omvæltninger i denne uge, hvor Mellem træerne med det danske skuespiltalent støder Verdenssøn af tronen, nye film gør deres entré, og to populære film ryger ud af top 10.

Af Claus Christensen

Sara Hjort Ditlevsen har været i vælten i den forløbne uge på verdens førende filmfestival i Cannes.

Også på Ekko Shortlist har den unge skuespiller tiltrukket opmærksomhed. Kortfilmen Mellem træerne, hvor hun spiller hovedrollen, springer fra femtepladsen til førstepladsen.

I filmen spiller hun en ung kvinde, som leder efter sin far, men i stedet møder farens veninde, som hun bliver betaget af. Der er spiren til et lesbisk forhold, som åbenbart er et varmt filmtema i øjeblikket – Guldpalmen gik i går aftes til et fransk lesbisk drama.

Mellem træerne er en smukt filmet historie i den følsomme danske ungdomsfilm-tradition. Den er produceret på den selvbestaltede, århusianske filmuddannelse Super8, der i denne uge kan bryste sig af at have stødt sin københavnske storebror Super16 af tronen på Ekko Shortlist.

De sidste to ugers etter, Michael Strunge-filmen Verdenssøn, var nemlig Johan Knattrup Jensens afgangsfilm på Super16. I denne uge må den tage til takke med andenpladsen. Her bliver den åndet i nakken af Mit blødende hjerte, der også handler om en lyriker – Jens. Men i modsætning til Strunge er Jens talentløs, og det kommer der en fin komedie ud af.

Personlig og populær
Mit blødende hjerte får følgeskab af Kristoffer Kiørboes Landskaber, der hopper direkte ind på femtepladsen. Kristoffer og hans bror inviterer deres far, som ikke har ønsket at være en del af sine børns opvækst, med på en eksistentiel vandretur i naturen.

Læserne har forståeligt nok taget den yderst personlige dokumentarfilm, som er produceret på Den Danske Filmskole, til deres hjerter.

De nye indslag på top 10 betyder, at vi må tage afsked med to film, som har været blandt listens mest populære. Dokumentarfilmen Telefonbesked fra mor fik seks uger på listen og nåede helt op på andenpladsen. Gyseren Emma lå en måned på top 10 med en tredjeplads som bedste placering.

Begge film kan fremover ses på All Time Shortlist, hvor de lige nu ligger henholdsvis nummer fire og otte.

Lovende filmtalent
Back to nature-komedien Vildmand med Jesper Asholt og western-parodien Definitely Dead får en ny chance for at komme ind på top 10, men fire nye, stærke boblere gør konkurrencen særdeles hård i denne uge.

Det gælder ikke mindst Happy New Years, instrueret af Emil Falke, der går på Super16 og er et af dansk films lovende talenter.

I Happy New Years fortæller han historien om et forhold fra den stormende forelskelse til forliset, og som ganske atypisk for en dansk film tematiserer Happy New Years klasseskel. Oliver Xander Barkov Dahl er rørende i hovedrollen.

Kendte ansigter
Bedemanden med Rasmus Botoft fortæller om en mand, der forsøger at vinde sin datters kærlighed, før det er for sent. Komedien er instrueret af Martin Winther, der tidligere har boblet med dramaet At se sorg, som kan ses på All Time Shortlist.

Der er også grund til at se Marc Louis Suttons Dagens avis, som er noget så kortfilm-usædvanligt som en eksistentiel thriller.

Jesper Quistgaards Overgang er en kort og koncis film om en unge pige, der stilles over for et svært valg, da hendes hund bliver syg. Hovedrollen spilles af Bebiane Ivalo Kreutzmann, der allerede er et kendt ansigt på Ekko Shortlist. Hun har nemlig også den karismatiske hovedrolle i Shortlist-hittet Daimi, der i hele syv uger har holdt sig på top 10, hvor den nu indtager syvendepladsen.

Om præcis en uge får vi at se, om nogle af boblerne kan vippe top 10-film af pinden. Og om Sara Hjort uden Cannes-hype kan fastholde førstepladsen.

Se hele top 10.

Ekko Shortlist – Top 10

1. Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

2. Verdenssøn (instr. Johan Knattrup Jensen)

3. Mit blødende hjerte (instr. Nils Holst-Jensen & Kristian Sejrbo Lidegaard)

4. Patienten (instr. Cecilie McNair)

5. Landskaber (instr. Kristoffer Kiørboe)

6. Bewilderbeast (instr. Balder Skånström-Bo)

7. Daimi (instr. Marie Grahtø Sørensen)

8. Det sorte får (instr. Søren Grinderslev Hansen)

9. Vilddyr (instr. Ask Hasselbalch)

10. Heartbreaks (instr. Laura Ludmilla Sørensen)

Boblere

Happy New Years (instr. Emil Falke)

Bedemanden (instr. Martin Winther)

Dagens Avis­­ (instr. Marc Louis Sutton)

Overgang (instr. Jesper Quistgaard)

Def­in­itely Dead (instr. Jonas Kvist Jensen)

Vildmand (instr. Gorm Just)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko