Nyhed
13. maj 2013 | 12:00

Shortlist: Verdenssøn bestiger tronen

Foto | Adam Wallensten
Iza Mortag Freund er overbevisende som Strunges elskede, Cecilie Brask, i Johan Knattrup Jensens Verdenssøn.

Filmen om digteren Michael Strunges sidste døgn har stødt den ellers suveræne Bewilderbeast af tronen på top 10, hvor en ny dokumentarfilm om kærestesorg blander sig i topstriden.

Af Claus Christensen

Det lå ligesom i luften, at Bewilderbeast ville blive stødt fra tronen i denne uge, efter at den tre uger i træk har ligget nummer ét på Ekko Shortlist.

Allerede i sidste uge åndede Patienten, der strøg direkte ind på andenpladsen, det forvirrede bæst i nakken.

Men næppe mange havde gættet på, at det ville blive kammerspillet Verdenssøn, der fra en moderat femteplads skulle tage et tigerspring forbi alle konkurrenter og bestige tronen!

Intens og smerteful
Men det er fuldt fortjent, for Verdenssøn er en film, der vokser for hver gang, man ser den.

Vi følger et kærestepars op- og nedture over nogle døgn i en lejlighed. Kærligheden mellem Michael og Cecilie er stærk, men hans mentale sygdom trækker store veksler på forholdet.

Det har ikke svækket interessen for filmen, at Ekko i den forgangne uge bragte et populært interview med instruktøren Johan Knattrup Jensen. Filmen er baseret på digteren Michael Strunges sidste døgn, og instruktøren afslørede, at noget af filmen er optaget i Strunges gamle lejlighed.

Men frem for alt er filmen båret af skuespillerne. Peter Christoffersen og Iza Mortag Freund er overbevisende som henholdsvis Strunge og hans elskede, Cecilie Brask. Man tror på deres intense og meget smertefulde kærlighed.

Den mest debatterede
På andenpladsen har Cecilie McNairs Patienten holdt skansen fra sidste uge, og den kan tilmed bryste sig af at være den film, der ikke bare har fået flest brugerkommentarer, men også har formået at skabe en egentlig debat om sit emne: fedme.

Manga-braget Bewilderbeast dykker ned på tredjepladsen, og på fjerdepladsen finder vi en spritny film, Heartbreaks.

Laura Ludmilla Sørensen har mødt tre marokkanere – to kvinder og én mand – som fortæller om deres følelser i forhold til ekskæresten. Det er noget, enhver vil kunne nikke genkendende til, og instruktøren er god til at fange pauserne og de små blikke, der ofte siger mere end ord.

Filmen er skabt på Den Danske Filmskoles dokumentarlinje, hvorfra Laura Ludmilla Sørensen tager afgang denne sommer. Det bliver spændende at se, om hun her kan fortsætte de lovende takter.

All Time Shortlist
I denne uge ser vi noget nyt på Ekko Shortlist, nemlig at film, som var på vej ned ad listen, begynder at kravle opad igen.

Det gælder Marie Grahtø Sørensens magisk-realistiske Daimi (fra syvende til femtepladsen), mens Lars Henrik Ostenfeldts H.C. Andersen-filmatisering Grantræet og Esben Blaakildes originale horrorfilm Outpost holder stand på henholdsvis niende- og tiendepladsen.

Efter tre uger på top 10 må vi sige farvel til Jakob Rasmussens FN-soldat-drama Hearts and Minds, ligesom animationsfilmen Heavy Heads falder for bobler-tidsgrænsen på tre uger.

Det betyder dog ikke, at filmene forsvinder fra Ekkos hjemmeside. De overgår til All Time Shortlist, som er en rangering af alle de film, Ekkos redaktion har udvalgt.

I modsætning til top 10 opdateres All Time Shortlist flere gange i døgnet, og den enkelte films placering er en sammentælling af alle de views og stjerner, som filmen har fået i den tid, hvor den har ligget på Ekkos hjemmeside.

Thriller og ungdomsdrama
Bevægelserne betyder, at vi i denne uge kan præsentere to nye boblere, som begge bruger landet som kulisse.

Sidsel Møller Johnsens Mellem træerne er et sensuelt ungdomsdrama om Anna, der tager til den svenske ødemark for at finde sin far, men i stedet møder en fremmed kvinde.

Anna spilles af Sara Hjort Ditlevsen, som for nylig vandt en Bodil for Undskyld jeg forstyrrer og er aktuel i den hollandske Borgman på Cannes-festivalen, der starter på onsdag.

Søren Grinderslev Hansens thriller Det sorte får handler om en familiefar, der ynder at fortælle sin datter uhyggelige godnathistorier om et uhyre, der er spærret inde i et hus langt ude på landet. Ren fantasi? Se selv!

Både modellervoksfilmen The Hopper og trekantsdramaet Chloe Likes Olivia bobler for tredje og dermed sidste uge. Så hvis du vil hjælpe dem ind på top 10, gælder det om at se dem og give dem stjerner inden næste mandag kl. 12.

Se hele top 10.

Ekko Shortlist – top 10

1. Verdenssøn (instr. Johan Knattrup Jensen)

2. Patienten (instr. Cecilie McNair)

3. Bewilderbeast (instr. Balder Skånström-Bo)

4. Heartbreaks (instr. Laura Ludmilla Sørensen)

5. Daimi (instr. Marie Grahtø Sørensen)

6. Telefonbesked fra mor (instr. Edda Rós)

7. Emma (instr. Philip Th. Pedersen)

8. Vilddyr (instr. Ask Hasselbalch)

9. Grantræet (instr. Lars Henrik Ostenfeld)

10. Outpost (instr. Esben Blaakilde)

Boblere

Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

Det store får (instr. Søren Grinderslev Hansen)

Afterparty (instr. David Adam)

Ord (instr. Sven Vinge)

Chloe Likes Olivia (instr. Mette Kjærgaard)

The Hopper (instr. Alex Brüel Flagstad)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko