Nyhed
11. mar. 2022 | 11:07

Skuespiller idømt fem måneders fængsel

Foto | Fox
”Dybt arrogant, selvisk og narcissistisk,” lyder dommers karakteristik af skuespilleren Jussie Smollett, som har iscenesat et overgreb for at skabe opmærksomhed på racisme i USA.

Den tidligere Empire-skuespiller Jussie Smollett skal i fængsel for at have iscenesat et racistisk overfald på sig selv.

Af Aske Nielsen

150 dages fængsel. En bøde på 973.000 kr. og en fyring fra tv-serien Empire.

Så meget har det kostet den sorte, homoseksuelle skuespiller Jussie Smollett at orkestrere et overfald på sig selv i 2019, skriver Variety og en række amerikanske medier.

Ifølge anklageren iscenesatte Smollett overfaldet for at opnå sympati og fremme sin egen karriere.

De to brødre Abimbola og Olabinjo Osundairo, der selv arbejdede på Empire-serien, forklarede under deres vidneudsagn, at Smollett betalte dem 23.500 kroner for overfaldet. Han instruerede ifølge brødrene dem nøje i, hvordan overfaldet skulle foregå.

De maskerede mænd bandt en løkke om hans hals og hældte kemikalier ud over ham. Imens kom de med homofobiske og racistiske tilråb samt tilkendegivelser af støtte til den tidligere amerikanske præsident Donald Trump.

Smollett meldte overfaldet til politiet som en hadforbrydelse, men politiets efterforskning første altså i stedet tilbage til Smollett selv.

”Jeg er ikke suicidal”
I februar 2019 fortalte Jussie Smollett med tårer i øjnene om overfaldet i ABC’s morgen-program Good Morning America. ”Hvis jeg havde sagt, at det var en muslim eller en mexicaner eller en sort person, så føler jeg, at jeg havde fået mere støtte. Hvem fanden opdigter sådan noget her?” siger han i interviewet, der kan ses under artiklen.

Sagen vakte stor opsigt i medierne, og skuespilleren har siden konsekvent holdt fast i sin historie. ”Det er ikke nødvendigvis, fordi I ikke vil tro på det. I vil i virkeligheden ikke se sandheden i øjnene," siger han i ABC-interviewet.

I retten argumenterede forsvarsadvokaten kraftigt for at undgå en fængselsdom, da han frygtede for sin klients sikkerhed. Forsvareren læste også op fra et brev fra skuespilleren Samuel L. Jackson og hans kone: ”Jeg beder dig ydmygt om at finde et alternativ til fængsling.”

Efter dommen blev afsagt, råbte Smollett gentagne gange: ”Jeg er uskyldig, og jeg er ikke suicidal.” Han pointerede dermed, at han føler sig i fare i fængslet, og hvis han dør, skyldes det ikke selvmord.

Smollett er blevet dømt for gadeuorden, som har en strafferamme på op til tre års fængsel i USA.

Flere eksperter havde regnet med en betinget dom på grund af Smolletts minimale straffeattest. Men dommeren lagde i sin afgørelse vægt på, at sagens følsomme emne – racisme – har resulteret i gadeuorden og kunne have ført til voldelige demonstrationer.

Dommeren mente også, at Smolletts stunt har været med til at marginalisere rigtige hadforbrydelser. Han kaldte ham ”charlatan” og sagde, at forbrydelsen har udstillet en side af hans personlighed, som er ”dybt arrogant, selvisk og narcissistisk”.

Debut som instruktør
39-årige Jussie Smollett spiller gennem fire år og 84 episoder en af hovedpersonerne i dramaserien Empire.

Da han i februar 2019 blev arresteret, var holdet i gang med at optage de sidste episoder af sæson fem.

Så snart anklagernes omfang stod klart, skrev seriens forfattere Smolletts karakter Jamal Lyon ud. Lyon er fanget på Seychellerne i femte sæsons sidste to afsnit. I sjette sæson er han flygtet til London, og seerne hører ikke mere til ham.

Siden fængslingen har Smollet ikke arbejdet som skuespiller.

Han har dog skrevet, instrueret og produceret spillefilmen B-Boy Blues. Den handler om to sorte mænd, som forelsker sig i Brooklyn.

B-Boy Blues havde premiere på American Black Film Festival i Miami i november 2021, men har ikke fået biografdistribution i USA.

Jussie Smollett fortæller om ”overfaldet” i ABC News

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko