Nyhed
20. aug. 2013 | 18:57

Sort sommer for blockbusters

Foto: Daniel Smith
Kick Ass 2 åbnede skidt i weekenden. Allerede sidste år tog Jim Carrey afstand fra dens vold – som hans rolle selv bidrager til i stor stil.

En perlerække af Hollywoods største blockbusters har skuffet slemt i løbet af sommeren. I weekenden skrev Kick Ass 2 sig ind i den uheldige klub.

Af Jeppe Mørch

Tidligere på sommeren kunne man her på siden læse, hvordan Tomas Villum Jensens Player har floppet i biograferne. Nordisk Film forklarede skuffelsen med det gode danske sommervejr.

Om vejret også har spillet en vigtig rolle for sommersalget på det amerikanske biografmarked er uvist.

Men i hvert fald har en hel perlerække af årets allerstørste film fra Hollywoods kæmpestudier klaret sig langt under forventning – og stort anlagte actionfilm som Elysium, Pacific Rim og After Earth og bio-pic’en om Apples grundlægger, Jobs, er blandt fiaskoerne på hjemmemarkedet.

Carrey lægger afstand
Senest vågnede den længe ventede opfølger til superhelte-actionkomedien Kick-Ass 2 (dansk premiere 28. august) op til både dårlige anmeldelser og sløje salgstal i USA.

I åbningsweekenden indtjente filmen således blot 13,3 millioner dollars, hvilket er skuffende sammenlignet med etteren, der første weekend indtjente over 40 millioner dollars.

En af årsagerne kan være, at filmens helt store stjerne, Jim Carrey, længe før premieren pludselig vendte sig mod filmen. Det skete efter massakren på Sandy Hook-skolen i december 2012, der fik Carrey til at tage skarp afstand fra den vold, Kick-Ass 2 indeholder.

Bag filmen står Universal Pictures, og de betegner over for The Hollywood Reporter åbningsweekenden som skuffende, men er endnu ikke parat til at male fanden på væggen. De håber, at filmens internationale premiere vil kunne redde filmen.

Anmeldernes skyld
Allerværst har sommeren været for Disney.

Forrige år blev selskabets John Carter den film i historien, der havde tabt flest penge. Men i år er Disney faldet endnu hårdere igennem med Johnny Depp-filmen The Lone Ranger. Man regner med, at filmen vil tabe i omegnen af 190 millioner dollars, og det vil give den en solid førsteplads på den berygtede liste.

Ifølge producenten bag The Lone Ranger, Jerry Bruckheimer, skal en stor del af ansvaret for skuffelsen placeres hos anmelderne. Filmen fik en lunken modtagelse, og over for Variety beskylder Bruckheimer det internationale anmelderkorps for at have stirret sig blind på filmens enorme budget.

Der er dog også undtagelser fra rækken af fiaskoer, for Man of Steel har indbragt små 300 millioner dollars. Men generelt tyder det på, at det er bedre for de store mainstream-film at få premiere om foråret for tiden. Iron Man 3 og Fast & Furious 6 – begge premiere i maj– indspillede henholdsvis 400 og 240 millioner dollars alene i USA.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko