Analyse
19. juli 2017 | 12:29

Staldtips fra Westeros

Foto | HBO
Kyniske Cersei Lannister (Lena Headey) indtager den berygtede jerntrone i starten af syvende sæson, men det er bestemt ikke garanti for, at hun også vil sidde der, når spillet om tronen er slut.

Efter første afsnit i syvende sæson af Game of Thrones sætter vi odds på, hvem der til sidst vinder jerntronen.

Af Frederik Kristensen

Så er vi atter tilbage i Westeros’ syv kongedømmer, der som bekendt er befolket med drager, White Walkers, intriger og berusede dværge.

Der er gået næsten tretten måneder, siden den sjette sæson af Game of Thrones løb over skærmen. Men hvordan ser det store magtspil om jerntronen ud efter første afsnit af den nye sæson?

Her vil vi se tilbage og genopfriske din hukommelse om, hvem der har magten, men også se fremad på, hvem der er på vej mod tronen med de tusinde smeltede jernklinger.

Derudover vil vi give staldtips til, hvilken hingst der er bedst at smide penge efter i ræset mod The Red Keep og jerntronen. Med andre ord har vi sat odds på, hvem som har størst chance for at ende på toppen, når det hele er slut.

Den proces kommer i sagens natur til at afsløre en masse fra serien, så læs med på eget ansvar, hvis du ikke er fuldt opdateret på Game of Thrones!

Arya Stark

 

Den yngste af Stark-søstrene tilbragte det meste af femte og sjette sæson i en alvorlig identitetskrise i The House of Black and White hos den mystiske dødskult The Faceless Men.

Men til allersidst i sæson 6 indså Arya, at hun aldrig bliver til No One, og hun forlod Jaqen H’ghar og hans rødlige lokker. Hun blev sidst set i House Freys tvillingetårne, hvor alle tiders mest forhadte svigerfar Walder Frey fik oplevet, hvordan Stark-hævn smager (og hvordan, hans egen familie smager).

I den nye sæson slår Arya også Frey ihjel og fortsætter sit hævntogt, hvor blandt andre Cersei Lannister stadig står på hendes liste.

Arya har aldrig haft nogen intention om at få magt eller titel som dronning. Hendes fokus har altid været at bryde med de patriarkalske kønsroller i det feudale middelaldersystem. Arya vil være fri til at gøre, hvad hun vil, og hun vil hellere bruge sit liv på at snigmyrde aspiranter til tronen end at indtage den selv.

Odds 200.00 på Arya som dronning, når serien slutter.

 

Brandon Stark

 

Brandon eller bare Bran har ligesom sine søstre været ude på lidt af en rejse. Han var hele vejen oppe nord for muren med Meera Reed og den godmodige gigant Hodor (eller Wylis).

Her mødte han endelig den treøjede ravn, og sammen gik de to flashback-amok og så, hvordan Ned Stark ”besejrede” Ser Arthur Dayne, hvordan White Walkers blev skabt og meget mere.

Helvede brød løs, da den grotte, de befandt sig i, blev angrebet af White Walkers, og Hodor blev nødt til at holde døren for at redde Bran og Meera. Bran og Meera er nu oppe ved muren ved hjælp fra den levende døde onkel Benjen. Det sidste, Bran foretog sig i sjette sæson, var dog at kigge ind i fortiden.

Her så han sin tante Lyanna, der lå i barselssengen og fik Brans far Ned til at love at opfostre hende og Rhaegar Targaryens barn – ingen ringere end Jon Snow. En afsløring, der betyder, at Daenerys er Jons tante.

Selv om Bran er tilbage syd for muren, er hans odds for at blive konge af Westeros stadig utroligt små. Bran er nu nærmest blevet en halvgud med clairvoyante evner, og hans primære funktion i resten af den episke fortælling må forventeligt være at fortælle Jon Snow om hans sande herkomst.

Til gengæld kan han som den måske eneste udkonkurrere Varys som Westeros’ svar på NSA med sit netværk af træer, han kan se igennem, og dyr, han kan varge.

Odds 100.00 på Bran som konge, når serien slutter.


Sansa Stark

 

Den sidste af de tre levende børn af Ned Stark er Sansa. Sansa har været forlovet med Westeros’ svar på en trettenårig Donald Trump i form af nu afdøde Joffrey, og hun gik fra asken og til ilden med sit ægteskab til Ramsay Bolton.

Men voldtægt og tortur knækkede ikke Sansa, der stak af og fik hævn over Ramsay, der nu befinder sig i maven på sin egen kennel af hunde. Sansa står til gengæld som Lady af Winterfell med sin egen personlige hær fra The Vale.

Sansas fremtid kunne dog godt forventes at indeholde intriger. Petyr Baelish er nemlig ikke tilfreds, før han igen får svunget Sansa helt rundt om sin lillefinger. Til slut i sæson 6 og i starten af sæson 7 forsøger Petyr da også at så nogle frø til splid imellem hende og Jon Snow.

Sansa var i starten af serien faktisk på vej til at blive dronning af Westeros, men Joffrey fik på imponerende kort tid ødelagt alliancen mellem House Stark og Baratheon/Lannister. Det må faktisk siges, at Sansa nu står med de hidtil bedste kort på hånden til at slutte serien som dronning af de syv kongedømmer.

I vejen står dog hendes fætter Jon Snow (som hun ikke endnu ved, er hendes fætter). En mulig chance for Sansa er at gifte sig med Jon og lave et Stark/Targaryen-dynasti, men det er tvivlsomt, om det ville kunne lade sig gøre, selv om Bran skulle afsløre deres familieforhold.

Petyr vil nok også forsøge at få hende til at tage tronen og gifte sig med ham, men en dag kommer sandheden om hans indblanding i Ned Starks død måske frem, og så kunne det være, at den selverklærede Mockingbird endelig får, hvad der tilkommer ham.

Odds 30.00 på Sansa som dronning, når serien slutter.


Tyrion Lannister

 

Fanfavoritten Tyrion oplevede som de fleste andre karakterer i serien lidt af en deroute, hvor alkoholisme grundet et fadermord forvandlede den vittige dværg til en trist og ynkelig skabning.

Men dværgen har fundet en ny protegé at støtte i form af Daenerys Targaryen, dronningen med de tusind titler. Tyrion sluttede sjette sæson med igen at få tildelt det gyldne håndspænde, denne gang som Hand of the Queen. Sammen med Daenerys og hendes hastigt voksende hær når Tyrion endelig Westeros i syvende sæsons første afsnit.

Tyrion og hans skarpe sind vil utvivlsomt blive en vigtig del af den kommende krigsindsats.

Det er svært at forestille sig, at Tyrion skulle ende med at regere, selv om mange nok håber på det. På trods af at Daenerys har dumpet den lysenske prettyboy Daario Naharis, virker det usandsynligt, at hun skulle vælge Tyrion som sin næste ægtemand.

Men Tyrions skarpe tunge og vid kombineret med skuespilleren Peter Dinklages charme har gjort hele verdens tv-publikum smaskforelsket, så måske kan dragekvinden også overvindes af den lille løve.

Odds 25.00 på Tyrion som konge, når serien slutter.


Cersei Lannister

 

Cersei sluttede sidste sæson i dyb sorg over sit sidste barns død. Eller gjorde hun? For der var en snert af triumf i hendes øjne, da hun endelig vandt over House Tyrell, The High Sparrow og alle, der har gjort hende ondt – og blev kronet dronning af de syv kongedømmer.

Et øjeblik, der må siges at være et lige så stort comeback som Jon Snows comeback til livet, for hun så længe ud til at have mistet al sin magt. Spørgsmålet er nu, om hun kan fastholde den nuværende position, eller om hun skal følge de ikke mindre end syv tidligere regenter, der er faldet i seriens løb.

De største trusler mod Cerseis regime kommer fra nord og fra øst, men i virkeligheden er Cersei nok sin egen værste fjende. Hun er så besat af, at den nykronede konge af Norden, Jon Snow, skal underlægge sig familien Lannister, at hun glemmer truslen fra The White Walkers og Daenerys, som begge er langt mere opsat på at slås med hende.

Daenerys’ hær er efterhånden blevet frygtindgydende og virker som en for stor mundfuld for ”The Mad Queen”. Cerseis endeligt kan dog også komme fra en uventet kant, nemlig hendes egen bror, Jaime.

Jaime har allerede slået en konge ihjel, og hvor langt er der egentlig fra Kingslayer til Queenslayer? I syvende sæsons første afsnit prøver han forgæves at alarmere hende om de seriøse fjender, og hvis hun beslutter sig for igen at bruge wildfire, kunne det snildt blive for meget for Jaime.

Odds 10.00 på Cersei som dronning, når serien slutter.


Daenerys Targaryen

 

Daenerys tog sig god tid om endelig at forlade Slaver’s Bay og Meereen. Men skildpadden endte som bekendt med at slå haren, og Daenerys står med ekstraordinært gode kort på hånden i sæson 7.

Hun har sine Unsullied, en gigantisk Khalasar, Dornes hær og Olenna Tyrell bag sig samt tre hastigt voksende drager. Hun har sendt Asha og Theon Greyjoy på vej i krig, og sæson 7 kunne sagtens blive en af de helt store for den gode Khaleesi.

Daenerys står pt. med de klart bedste kort for at slutte helt på toppen, når sæson 8 er rullet over skærmen. Men netop derfor virker det en kende usandsynligt, at hun skulle havde held til at genindføre sine forfædres dynasti.

Det er nærmest blevet kliché at sige, at George R. R. Martin er uforudsigelig, men en eventyrslutning for Daenerys virker bestemt ikke til at være hans stil. Så om det bliver Cersei, Jon, Euron Greyjoy, Night’s King eller en helt femte, er uvist, men Daenerys går næppe usåret igennem sin invasion, selv om hun stadig er en af de helt store favoritter til at ende på tronen.

Odds 2.00 på Daenerys som dronning, når serien slutter.


Jon Snow

 

Jon Snow har modsat Daenerys haft sin del af modgang på det seneste. Foruden at være død i et par dage måtte han også miste Rickon, som han tror er sin halvbror. Men det endte alligevel nogenlunde lykkeligt for Jon i afsnittet The Battle of the Bastards fra sjette sæson.

Kavaleriet kom ham til undsætning i form af Sansa, og Ramsays mangel på spejdere og generel rekognoscering nær Winterfell endte med at blive hans endeligt. Jon var dog ikke færdig med sin opgående spiral, og han fortsætter sæson 7 med at styre sine nordlige fæller ligesom Robb Stark før ham. For Jons skyld må vi håbe, han ikke lider en lignende skæbne som den nu afdøde konge.

Jon har med afsløringen af sit ophav det måske stærkeste krav på jerntronen. Han er Rhaegars søn og er dermed et skridt foran Daenerys og en langt mere retmæssig regent end Cersei. Til gengæld er han som en lus mellem to negle med nogle stadigt mere truende White Walkers og en gal dronning i King’s Landing.

Jons fremtid står og falder med Daenerys’ reaktion på ham. Hun vil næppe se med milde øjne på, hvis en mørkhåret Targaryen pludselig dukker op og gør krav på tronen.

Til gengæld har hendes familie altid haft et blødt punkt for at lade det blive i familien. Derfor må en mand med så meget plot armor, at han er vendt tilbage fra de døde og er den levende manifestation af ild og is, siges at være den klart største kandidat til at sidde på tronen, når al balladen er overstået.

Odds 1.50 på Jon som konge, når serien slutter.

 

Andre tronaspiranter

 

En række andre kandidater står også i kø til at overtage den dødbringende trone. Den største kandidat er samtidig den mest skruppelløse og kyniske, nemlig Petyr ”Littlefinger” Baelish.

Baelish har lige siden seriens start kun haft et mål for øje: At se sig selv som konge, lige meget om det så betyder konge af asken fra de nedbrændte kongeriger. Som tidligere nævnt er Sansa Petyrs protegé, men spørgsmålet er, om Petyr kan vedholde kontrollen over hende, eller om hans rænkespil ikke snart kommer frem og bider ham bagi. Derudover er hans lave byrd ingen hjælp i kampen om jerntronen.

Der er også to danske håb i serien.

Den første er Jaime ”Kingslayer” Lannister (Nikolaj Coster-Waldau). Jaime har måske gennemgået den største udvikling i serien – fra et dumt, søsterkneppende svin til en ridder med en vis grad af ære. Han virker ikke umiddelbart til at have nogen interesse i at tage tronen, men han er den næste i rækkefølgen i Lannister-dynastiet og ville uden tvivl være en bedre konge, end hans søster er dronning.

Det andet håb er Euron ”Crow’s Eye” Greyjoy (Pilou Asbæk). Euron gjorde en bragende entré i sæson 6, hvor han inden for sine første fem minutters skærmtid var blevet både konge- og brodermorder. Derfra gik det dog ikke så stærkt for piraten, som på trods af at blive erklæret konge mistede de fleste af sine skibe og ikke gjorde det store væsen af sig derfra.

Hvis man har læst det litterære forlæg, vil man dog vide, at Euron næsten kan gøre Ramsay rangen stridig med hensyn til at være seriens største psykopat. Han fortsætter da også de store armbevægelser i sæson 7, som måske kan blive succesfuld for vores danske Hollywood-helte.

Odds 10.00 på Petyr som konge, når serien slutter.
Odds 12.00 på Jaime.
Odds 15.00 på Euron.

Trailer: Game of Thrones – sæson 7

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko