Nekrolog
28. apr. 2021 | 18:13 - Opdateret 29. apr. 2021 | 07:34

Steen Springborg er død

Foto | Lars Høgsted
Familieoverhovedet Mogens (Steen Springborg) er i Familien Gregersen bedre til at tænke på den pæne overflade end familiens ve og vel.

Skuespilleren slog nøgen igennem som ungt kæmpetalent og vil blive husket for roller i Panduros spil og som barsk patriark i Familien Gregersen.

Af Nicki Bruun

Steen Springborg var et skuespiltalent ud over det sædvanlige.

Han blev som den yngste nogensinde optaget på Aarhus Teater elevskole og som kun tyveårig ansat på Det Kongelige Teater. Her fik han i midten af 70’erne et gennembrud i Peter Shaffers teaterstykke Hesteguden, hvor skuespilleren optrådte nøgen.

Karrieren bød siden på både højde- og lavpunkter for Steen Springborg, der er gået bort i en alder af 67 år, skriver Berlingske.

Fra teatret fortsatte han over i film og tv.

Skuespilleren medvirker i Leif Panduros tv-spil Louises hus og spiller rollen som kriminalassistent Blücker-Olsen i forfatterens tv-serie En by i provinsen, begge fra slutningen af 70’erne.

Steen Springborg opnåede på grund af sin tidlige start nærmest at have to karrierer, hvor han udmærkede sig med vidt forskellige kvaliteter.

”På film og tv kendes Springborg i to meget forskellige udgaver. Der er unge Springborg – en uskyldigt udseende, ufærdig yngling med en antydning af noget dekadent ved sin drengeudstråling. Og der er den ældre Springborg, der har lagt adskillige kilo til sin vækst og især ses i rollen som kynisk og afstumpet materialist,” skriver Morten Piil i Danske filmskueskuespillere.

Charmerende og brutal
Steen Springborg filmdebuterede i 1975 med en lille rolle som glad festdeltager i Ole Ernst-krimien Per, og samme år blev han nomineret til en Bodil for sin birolle i krimifilmen Kun sandheden.

I 1980’erne gjorde han sig mest bemærket i den kritikerforhadte folkefarce Elvis Hansen – en samfundshjælper, hvor Springborg giver den som øldrikkende, arbejdsløs mandschauvinist.

Samme årti lagde han stemme til sin første tegnefilm, Rejsen til Amerika, og det fortsatte skuespilleren med i resten af karrieren. Hans film i den forbindelse tæller store titler som Shrek og Big Hero 6.

90’erne bød på roller som skolelærer i den anerkendte Drengene fra Skt. Petri og den udskældte Kærlighed ved første desperate blik, mens han var grum pamper i et afsnit af tv-serien Strisser på Samsø.

Mest kendt i nyere tid er Springborg for rollen som familieoverhovedet Mogens i filmatiseringen af Christian Kampmanns romaner om Familien Gregersen.

Charlotte Sachs Bostrups film fra 2004 – produceret af Regner Grasten – giver skuespilleren mulighed for at udfolde en både charmerende og brutal patriark, der er bedre til at tænke på den pæne overflade end familiens ve og vel.

Tæt på at miste benet
Steen Springborg indstillede i 2017 skuespilkarrieren efter en voldsom ulykke i trafikken, der ifølge eget udsagn kunne have kostet ham benet.

To år forinden havde han allerede droslet ned for skuespillet, da han blev opereret på stemmebåndet, så han ikke længere kunne synge og råbe i sine teaterstykker.

Hans sidste jobs var småroller i tv-serierne 1864 og Dicte, mens han tidligere i karrieren spillede lidt større roller i blandt andet Nikolaj og Julie og Edderkoppen.

Steen Springborg var gift to gange, først med Marianne Buch Quistorff og siden 1979 med direktør Alexandra Foss, som han blev skilt fra i 2013, men bevarede et tæt forhold til. Parret har tre voksne børn.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko