Cannes 2024
15. maj 2024 | 00:43

Ekkos stjernebarometer i Cannes

Foto | Phillip V. Caruso

Adam Driver spiller en idealistisk arkitekst, som har en romance med sin fjendes datter (Nathalie Emmanuel) i Francis Ford Coppolas med spænding ventede Megalopolis.

Traditionen tro har Ekko samlet et panel af internationale kritikere, der under Cannes-festivalen løbende giver stjerner til de 22 film, som dyster om Guldpalmen.

Af Frederik Hoff

Den 77. udgave af filmfestivalen i Cannes er officielt åbnet.

Flere tusinde film er blevet indsendt, og 22 film er sluppet igennem nåleøjet til hovedkonkurrencen om den eftertragtede Guldpalme – filmkunstens VM-trofæ.

Juryens forperson Greta Gerwig overrækker Guldpalmen lørdag aften den 25. maj.

Store veteraner som amerikaneren Francis Ford Coppola og canadieren David Cronenberg skal kæmpe side om side med europæiske auteurs som græske Yorgos Lanthimos og engelske Andrea Arnold.

Danmark er dobbelt repræsenteret med dansk-iranske Ali Abbasis Trump-film The Apprentice og svenske Magnus von Horns seriemorderdrama Pigen med nålen, som er produceret af Nordisk film og har Trine Dyrholm og Vic Carmen Sonne i hovedrollerne.

Ud over at dække festivalen tæt med to udsendte har Filmmagasinet Ekko igen i år samlet et stærkt hold af internationale kritikere, der i løbet af festivalen giver stjerner til filmene.

Omkring to hovedkonkurrencefilm har premiere hver dag, og det såkaldte Stjernebarometer opdateres løbende.

Fire stjerner er det maksimale, mens én stjerne er det laveste. Når kritikerne ser en film, som fortjener at vinde, giver de den Guldpalmen i barometret. Kommer der senere en bedre film, har de mulighed for at flytte Guldpalmen.

De første film, der bliver vist i hovedkonkurrencen, er franske Diamant Brut og danske Pigen med nålen, som vises i dag. 

Legendarisk fransk magasin
Otte kritikere pryder panelet. De fleste af dem gengangere og kender Cannes som deres egen biografslidte baglomme.

Olivia Cooper-Hadjian fra det legendariske franske tidsskrift Cahiers du Cinéma, der banede vejen for den nye franske bølge i 1960’erne, er endnu engang klar. Hun får selskab af britiske Lee Marshall, som til daglig skriver for Screen, men også jævnligt bidrager med anmeldelser i Ekko.

Norske Kjetil Lismoen er også med igen. Han er udsendt af Aftenposten, men herhjemme kendes han nok bedst som en kompetent redaktør af branchebladet Rushprint.

Fra USA deltager Stephanie Zacharek, der skriver for Time og regnes for en af Amerikas førende filmkritikere.

Bedste Guldpalmevindere
Der er også genvalg til indiske Pragya Mishra, som formidler filmstoffet til en stor læserskare i avisen Dainik Prabhat Kiran. Derimod paneldebuterer Nicolás Medina, som skriver for Montevideo Portal og LatAm Cinema i Uruguay.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen er i Cannes for syttende gang og giver naturligvis også sit besyv med i panelet.

Christensen var en af de blandt de seks kritikere, der sidste år i Ekkos panel pegede på The Zone of Interest som Guldpalmevinder. Efterfølgende kritiserede han i skarpe vendinger Ruben Östlunds jury for at vælge Frit fald på bekostning af Jonathan Glazers historiske mesterværk.

I det nye Ekko #96 kårer han de ti bedste Guldpalmevindere i festivalens historie.

Kommentarer

Cannes 2024

Årets Cannes-festival løber fra 14. maj til 25. maj.

Guldpalmen og de andre priser bliver uddelt den 25. maj.

Vi opdaterer dagligt stjernebarometeret med otte kritikeres bedømmelse af alle 22 film i hovedkonkurrencen.

Følg det her!

© Filmmagasinet Ekko