Nyhed
20. nov. 2018 | 21:12 - Opdateret 22. nov. 2018 | 11:37

Super16 viser kendte instruktørers første film

Foto | Sophie Winqvist
Frederikke Dahl Hansen og Victoria Carmen Sonne spiller hovedrollerne som unge kvinder, der iført farverigt tøj er indlagt på en mystisk institution i Super16-afgangsfilmen Teenland.

Se kortfilm af unge talenter og etablerede filmfolk som Fenar Ahmad og Ask Hasselbalch. Den alternative filmuddannelse gør bagkataloget tilgængeligt med et væld af oplevelser.

Af Nicki Bruun

Du kan stadig se afgangsfilmene fra årgang #9 på den alternative filmuddannelse Super16 hos Filmmagasinet Ekko frem til 22. november.

Men nu er der også mulighed for at se langt størstedelen af de mange kortfilm, som er kommet ud af Super16 siden starten i 1999. På filmuddannelsens hjemmeside er hele bagkataloget af førsteårs-, midtvejs- og afgangsfilm fra i dag kendte instruktører nu tilgængeligt, med kun enkelte undtagelser.

Super16 har gjort det muligt at se kortfilm af mange af de instruktører, der har tegnet den danske filmbranche de seneste år.

Vi anbefaler her fem af de næsten 200 kortfilm – spædet op med enkelte spillefilm og tv-serier – som talenterne på Super16 ganske imponerende i årenes løb har skabt for nærmest ingen penge.

Men vi opfordrer naturligvis til at gå på opdagelse i alle de mange små perler!

Megaheavy

Fenar Ahmad slog for alvor igennem med actiondramaet Underverden og er nu på vej med den stort anlagte Valhalla.

Hans midtvejsfilm Megaheavy kan ses på Ekko Shortlist, men nu kan man også stifte bekendtskab med instruktøren hos Super16, som han blev uddannet fra.

Filmen viser en anden side af Fenar Ahmad med historien om fjortenårige Jolly, der bor med sin mor på Bornholm i 1980’erne. Hun forsvinder ofte ind i en fantasiverden med heavy metal, men rives tilbage til hverdagen, da naboens søn ankommer til øen.

Med filmens retrostil og musikalske tempo er der dog også allerede antydninger af den selvsikre instruktør, som Ahmad har udviklet sig til i dag.

Vilddyr

På samme årgang som Fenar Ahmad – #5, der blev uddannet i 2010 – gik også Ask Hasselbalch, som efterfølgende har fået succes med Antboy-filmene.

Hasselbalch fortsætter i fantasy-genren med den kommende Skammerens datter II: Slangens gave, og man kan se hans fascination for genren i afgangsfilmen Vilddyr, der var nomineret ved det første Ekko Shortlist Awards i 2014.

Kortfilmen handler om outsideren Lykke, som efter en voldsom oplevelse i en biologitime begynder at forandre sig. Lykke mærker en dyrisk side vokse i sig, og hun tager et opgør med mobberne, der har gjort hendes hverdag ulidelig.

Men det er ikke nemt at finde sin plads i en verden, hvor der hverken er megen plads til det menneskelige eller dyriske.

Teenland

Daimi og Lækre til vi dør ligger begge i toppen af Ekkos All Time Shortlist. De er henholdsvis førsteårs- og midtvejsfilm af Marie Grahtø Sørensen, der i 2014 blev uddannet fra årgang #7 på Super16 med afgangsfilmen Teenland.

Den følger syttenårige Sally (Victoria Carmen Sonne), der er spærret inde på en institution, hvor teenagepiger har specielle kræfter. Det er en pastelfarvet eksplosion af undertrykte drifter og impulser.

34-årige Marie Grahtø Sørensen arbejder for tiden på sin debutspillefilm, der har været under opsejling i mange år.

Den har også Victoria Carmen Sonne i hovedrollen, så der er god grund til at se kortfilmen, inden spillefilmen forhåbentlig får premiere i biograferne næste år.

Forsvunden

Kaspar Munk slog sig fast som en instruktør med et stort talent for ungdomsskildringer med Forsvunden fra 2006.

Vi udgav filmen i 2007 med Ekko #39 på en nu udgået dvd med nogle af de bedste kortfilm i Super16’s historie frem til da. I den forbindelse holdt Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, en brandtale for instruktøren, der i mange år havde været Det oversete talent.

I dag er Munk et veletableret navn, der senest har instrueret serien Herrens veje og dermed sikret Lars Mikkelsen en Emmy-pris. Og nu kan Munks afgangsfilm fra årgang #3 ses online på den alternative filmuddannelses hjemmeside.

Christine slår op med kæresten Martin, før de skal på lejrskole med klassen. Derfor føler hun sig isoleret fra de andre, og læreren Mias forsøg på trøst hjælper ikke, da hende og Christine er forbudt tiltrukket af hinanden.

Munk instruerede siden You & Me Forever, der blev stortalentet Frederikke Dahl Hansens gennembrud med en tilhørende Bodil-pris for bedste kvindelige birolle. På lørdag kan hun i øvrigt vinde prisen for bedste kvindelige skuespiller ved Ekko Shortlist Awards 2018.

Enkebal

Fem stjerner gav vores anmelder til Zara Zernys Enkebal, da årgang #8 viste deres midtvejsfilm på Ekkos hjemmeside.

Det er en stille og rørende film om livets største gåde, døden, der er blevet et hverdagsemne for enken Gretha. Hun har mistet sin mand Viggo. Datteren er svær at komme i kontakt med, og Gretha ender med blot at vente på døden.

Da Gretha møder et par livskloge damer, får hun dog et nyt syn på livet.

Elsebeth Steentoft spiller overbevisende, og Ekko Shortlist-vinderen Lis Dyres poetiske billeder er med til at gøre dramaet til et livsbekræftende favntag med døden.

Kommentarer

Super16

Uafhængig filmuddannelse grundlagt i 1999.

Fra 8. til 22. november viser Ekko afgangsfilmene fra årgang #9.

Se film fra den alternative uddannelses bagkatalog.

© Filmmagasinet Ekko