Ekko #39

Feature

It’s Hollywood, baby!
En drengedrøm gik i opfyldelse, da Nikolaj Arcel i foråret blev inviteret til filmbyen.
Af Nikolaj Arcel

Det blonde blændværk
I serien "Flove fornøjelser" afslører filmfolk deres mere dunkle filminteresser. Denne gang filmkritikerens hang til blondiner.
Af Morten Piil

Hvis Erik er Lars ...
De unge år bygger på begivenheder fra Filmskolen 1979-82. Men hvem er de virkelige personer bag filmens farverige karakterer?
Af Peter Schepelern

Blide øjeblikke
Filmskolens mangeårige manusleder husker tilbage til tiden i De unge år og hans egne oplevelser med Lars von Trier.
Af Mogens Rukov

Instruktøren der ville være mindre end sine film
Jeg vil gerne fortælle mine historier så ærligt som muligt, fortæller Simon Staho, der er aktuel med den kompromisløse Daisy Diamond.
Af Per Juul Carlsen

Velgører, uden titel
Han har gjort det i glasfiber og er manden bag dvd-udgivelsen af Jørgen Leths samlede filmværk. Mød den moderne mæcen Flemming Skouboe.
Af Oliver Stilling

De kom ind ad bagdøren
Portræt af den alternative filmuddannelse Super16. Ekkos dvd-gave indeholder ti af de bedste kortfilm fra 1999-2007.
Af Frederikke Lett

Sex, død og Thomas Vinterberg
Manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig kaster sig ud i en yndet disciplin blandt filmskribenter for tiden, nemlig at søge svaret på: Hvad skete efter Festen?
Af Nikolaj Scherfig

Sexsymbol med samvittighed
Han bygger "grønne" huse og glæder sig til snart at se ryggen af George W. Bush. Interview med den engagerede stjerne Brad Pitt.
Af Ray Arco

Centrifugal fortabelse
Af alle de film, jeg har set, er Vertigo den, der oftest har repremiere i mit indre mørke. Dansk digter om Hitchcocks mesterværk.
Af Søren Ulrik Thomsen


Tema: Historien på film


Filmens vingesus
Film kan få os til at opleve fortiden mere intenst, men giver os ikke nødvendigvis brugbar viden. Filmhistoriker om de historiske filmgenrer.
Af Peter Schepelern

Den danske ekstremisme
Interview med Peter Øvig Knudsen, hvis bøger om Blekingegadebanden danner forlæg for en kommende tv-serie og spillefilm.
Af Peter Tudvad

Når tv leger historiebog
Historiker reflekterer over, hvad der sker, når tv-fiktioner fortrænger den faglige Danmarkshistorie.
Af Bo Lidegaard

Flammen & Citronen
Manuskriptforfatter om den lange, opslugende research, der er gået forud for filmen om de to legendariske stikkerlikvidatorer.
Af Lars K. Andersen

Jøden Süss
I Veit Harlans film fra 1940 bruges historien som propaganda til at retfærdiggøre de tyske jøders deportation til udryddelseslejrene.
Af Peter Tudvad

Visioner der blev virkelighed
Science fiction er historiske film med omvendt fortegn. Og undertiden selvopfyldende profetier.
Af Per Juul Carlsen


Biografanmeldelser


Elizabeth: The Golden Age
Daisy Diamond
De unge år
Dykkerklokken og sommerfuglen
Fighter
4 måneder, 3 uger og 2 dage
Hvid nat
Inland Empire
I’m Not There
Lady Chatterley
Lions for Lambs
Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford
The Dajeeling Limited
Things We Lost in the Fire

 

Dvd-anmeldelser


Jan Svankmajer
The Roger Corman Collection

DVD #5

Super16 - Best of

Super16 er en alternativ, dansk filmuddannelse, som har brudt Filmskolens monopol og i dag nyder stor respekt. 

Uddannelsen har fostret instruktører som Kaspar Munk (Hold om mig), Morten Hartz Kaplers (AFR) og Christina Rosendahl (Supervoksen).

Super16 består i dag af otte instruktører og otte producere samt fire manuskriptforfattere, som i tre år forener deres energier og får deres behov for undervisning, kreativ sparring og produktionserfaring dækket gennem et selvbestaltet uddannelsesforløb.

Super16 har eksisteret siden 1999. Uddannelsen har kastet over 70 kortfilm af sig, og blandt dem har Ekko udvalgt de bedste fra 1999 til 2007.

Dennis
Instr. Mads Matthiesen
Danmark, 2007, 18 min. 

Den hjemmeboende bodybuilder Dennis siger endelig fra over for sin lille, men dominerende mor og inviterer Patricia fra træningscentret på date. Matthiesen lavede i 2011 10 timer til Paradis med Dennis og hans mor i hovedrollerne.

Forsvunden
Instr. Kaspar Munk
Danmark, 2006, 27 min.

Seksualitetens uberegnelige kræfter trækker i Christine, som glider længere og længere væk fra de andre på lejrskolen. Autentisk-poetisk skildring af teenagelivets forvirrede og fascinerende følelser.

Skyggen af tvivl
Instr. Esben Tønnesen
Danmark, 2006, 19 min. 

To unge mennesker mødes i natten, så det slår forelskede gnister, men næste morgen melder tvivlen sig. Esben Tønnesen bryder realismen og gør indre tanker til et surreelt skue i morgenstundens København.

Louise
Instr. Carlos Augusto de Oliveira
Danmark, 2005, 22 min. 

Den unge Louise er blevet lam ved et overfald på en station. Nu opsøger hun, sammen med sin veninde, gerningspigen i denne modige og pågående film om hævnen og dens konsekvenser.

Vakuum
Instr. Bo Mikkelsen
Danmark, 2005, 20 min. 

Et mobbet barn, en midaldrende grøntsag og en ensom olding. Tre forskellige historier sammenvæves og tegner et sørgmodigt billede af ensomhed og vores ofte misforståede forsøg på at nå hinanden.

Les amoursperdus
Instr. Caroline Sascha Cogez
Danmark, 2005, 21 min. 

Mennesker i parforhold er lykkeligere end andre. Men er det partneren, der gør én lykkelig, eller er det kun lykkelige mennesker, der finder en partner? En tragikomisk fortælling i fire kapitler.

Glimt af mørke
Instr. Martin Barnewitz
Danmark, 2004, 36 min.

Et barn er forsvundet fra villakvarteret, som er i chok. En far mistænker sine egne børn for at være involveret, og mørket og uhyggen begynder at brede sig.

Vildt
Instr. Julie Bille
Danmark, 2004, 11 min. 

Kunne du slå ihjel, hvis det gjaldt din egen overlevelse? Cecilies fødselsdagsfest i det danske sommerland udvikler sig til en psykopatisk gyser, for hendes gamle veninde har taget sin nye kæreste med.

Lauges kat
Instr. Chritina Rosendahl
Danmark, 2003, 12 min. 

Med godt manus og knivskarp præcision berettes et barskt børnedrama om Lauge, hans kat og hans overlegne ven Sonny, som kun til et vist punkt kan dirigere rundt med Lauge.

Bånd 1: Ernst
Instr. Carsten Myllerup
Danmark, 1999, 24 min. 

Ernst – en helt almindelig fyr, der lever i nuet – får 1.000 kroner for at medvirke i en dokumentar om sig selv, der skal være hudløs og grænseoverskridende. En ironisk kommentar til reality-tv’s følelsespornografi.

© Filmmagasinet Ekko