Nyhed
10. juni 2016 | 14:42 - Opdateret 12. juni 2016 | 09:21

Svensk filmgigant i stormvejr

Foto | SF Studios
Ifølge kritikere har administrerende direktør, Jonas Fors, indført "en beskidt drengerøvskultur" i det ellers så ærværdige SF Studios.

Kritikken hagler ned over filmgiganten SF Studios og især direktøren Jonas Fors efter udskejelser med druk, damer og sågar et voldeligt overfald på Cannes-festivalen.

Af Lasse Ryom og Claus Christensen

Et af svensk films hæderkronede flagskibe, SF Studios, der har lavet film af Ingmar Bergman og filmatiseret Astrid Lingrens bøger, er ude i et gevaldigt stormvejr. 

Selskabet beskyldes ikke bare for at jagte penge på bekostning af kvalitet, men ledelsen anklages også for ekstravagante udskejelser med druk, damer og vold.

”Når jeg arbejder i Sverige og hører om vilde fester ved Rivieraen og læser om det i avisen, så bliver jeg meget vred og irritabel,” siger selskabets instruktør Hannes Holm, der står bag kæmpesuccesen En mand der hedder Ove.

”Når svenske filmarbejdere arbejder røven ud af bukserne, samtidig med at champagne, fester, lystbåde og letpåklædte piger dukker op, så tænker jeg: Er det pengene fra En mand der hedder Ove, der går til det?” spørger filminstruktøren, som ikke ønsker at arbejde under SF Studios’ nuværende ledelse.

Usmagelige oplysninger
SF Studios moderselskab Bonnier Growth Media opkøbte i 2013 filmselskabet Tre Vänner, og i den forbindelse overtog Tre Vänner-direktøren Jonas Fors den samlede ledelse af SF Film og afløste den tidligere direktør gennem mange år, Rasmus Ramstad.

En ny forretningsmodel, et mere internationalt sigte og endelig en relancering i maj betød, at selskabet skiftede navn fra SF Film til SF Studios.

Med de mange forandringer er der også opstået et andet arbejdsmiljø, lyder fra kilder, som den svenske tv-station SVT har været i kontakt med.

På den netop overståede Cannes-festival skal det især være blevet tydeligt, at der er sket en kulturændring i SF Studios. Flere tidligere ansatte bekræfter over for SVT, at de har været vidne til, hvad en person har beskrevet som ”en beskidt drengerøvskultur”. 

Naughty By Nature
Ifølge SVT har SF’s ledelse lejet lystyachten Naughty By Nature, som på udlejningsfirmaets hjemmeside kan leases for 51.000 euro om ugen. Og SF Studios direktør Jonas Fors skal have været en hyppig gæst på den erotiske natklub VIP-Room

For at få et bord i klubben er man nødt til at købe mindst to flasker champagne til den klækkelige gennemsnitspris på 26.000 kroner pr. flaske. Tidligere ansatte beretter til SVT om, hvordan SF´s ledelse flyder i champagne i de sene nattetimer.

De mange eskapader i SF Studios har fået den svenske kulturminister Alice Bah Kuhnke til at gå ind i sagen.

”Det er usmagelige oplysninger, som alle har fået kendskab til i løbet af aftenen. Jeg ser frem til, at Filminstituttet får gennemgået, om der skal yderlige bestemmelser til for at sikre, at samfundets penge går til dem, der rent faktisk gør noget for film,” skriver kulturministeren i en sms-besked til den svenske avis Expressen.

Tæsk som tak
Men den alvorligste sag er endnu ikke for alvor kommet frem. Sent om natten under en festlig sammenkomst på det fashionabe Hotel Mariott i Cannes har SF-topchefen angiveligt slået en norsk producer to gange.

Det oplyser det norske Kinomagasinet.

Ifølge Ekkos kilder var Jonas Fors blevet meget fuld og var faldet i søvn. Den norske producent forsøgte at vække ham. Det lykkedes, men med det resultat, at Fors som tak slog nordmanden, der fik sine briller ødelagt.

”Jeg var fuldstændigt passiv. To slag har jeg fået,” siger den norske producent til Aftonbladet.

Over for Ekko bekræfter producenten, at angrebet kom uden varsel eller årsag. Han har kontaktet en advokat, men ønsker ikke sit navn frem eller at udtale sig yderligere om sagen, da den er ”i proces”, som han udtrykker det.

Hverken Fors eller SF Studios har ønsket at kommentere voldsepisoden til andre medier. Det er heller ikke lykkedes Ekko at få en kommentar fra selskabets kommunikationschef Stefan Klockby, som sidder i møde. Men selskabet har tidligere forholdt sig til kritikken af drengerøvskulturen.

”Det stemmer ikke overens med vores egen opfattelse. I vores virksomhed er 60 procent af de beskæftigede kvinder, og halvdelen af ledelsen er kvinder. Men hvis vi bliver opfattet på den måde, er det selvfølgelig ikke godt. Så er det noget, vi skal arbejde med,” siger kommunikationschef Stefan Klockby ifølge Göteborg-Posten.

SF Studios har en dansk afdeling, som er en af landets største distributører, der varetager Warner Bros og 20th Century Fox’ film i Danmark. Selskabet har også lavet Bille August-filmene Stille hjerte og Marie Krøyer.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko