Nyhed
10. juni 2016 | 16:50

Jonas Fors træder tilbage efter Cannes-skandale

Foto | uoplyst
Jonas Fors blev administrerende direktør i SF Studios i 2013, da hans filmselskab Tre Vänner opkøbte det daværende Svensk Filmindustri.

Direktøren for SF Studios i Sverige har på et møde i dag med ejeren Bonnier valgt at træde tilbage efter kritik for sexisme, eksorbitant pengeforbrug på udskejelser og et voldeligt overfald. 

Af Claus Christensen og Lasse Ryom

Efter flere dages massiv kritik i svenske medier træder en af de mest magtfulde mænd i svensk film tilbage.

Det drejer sig om Jonas Fors, der siden 2013 har været administrerende direktør for SF Studios, som er en af svensk films største selskaber, og som også har en afdeling i Danmark. 

”I de seneste dage er hård kritik blevet rettet mod SF Studios vedrørende selskabets virksomhedskultur. Især i forbindelse med ligestilling samt vedrørende selskabets adfærd på filmfestivalen i Cannes og selskabets forretningsmodel for film- og tv-produktioner,” udtaler Ulrika Saxon fra Bonnier-koncernen, der ejer 90 procent af SF Studios, i en pressemeddelelse.

Der har været beretninger om udskejelser under Cannes-festivalen, et stort pengeforbrug, hyppige besøg på en erotisk natklub og – ikke mindst – anklagen om, at Jonas Fors i en brandert uprovokeret slog en norsk producent to gange og smadrede hans briller.

Beretningerne fik selv Sveriges kulturminister på banen. Nu tager ejeren Bonnier så konsekvensen.

"Vi tager kritikken meget alvorligt. Med hensyn til SF Studios virksomhedskultur står det billede, der er blevet tegnet, i diametral modsætning til det, virksomheden står for i forhold til ligestilling mellem kønnene,” siger Ulrika Saxon og fortsætter:

”På den ene side er 60 procent af selskabets ansatte kvinder. I topledelsen er der en jævn fordeling mellem mænd og kvinder, og der er kvinder i en række af de mest centrale lederstillinger. På den anden side er der anklager om sexisme. For at få undersøgt de faktiske omstændigheder vedrørende virksomhedens arbejdskultur vil vi bede en tredjepart om at foretage en grundig undersøgelse blandt SF Studios medarbejdere.”

I pressemeddelelsen fremhæves Jonas Fors’ indsats for at vende store underskud i 2013 og 2014 til et positivt regnskab i 2015. Det var Fors’ besparelser, der kostede selskabets chef i Danmark, Michael Fleischer, jobbet. 

Frida Westerberg overtager midlertidigt ledelsen af SF Studios, indtil en ny direktør er fundet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko