Artikler / Mellemtrin (4. - 6. klasse)

1 - 10 ud af 14

Pigen fra Oradour

Den franske landsby Oradour-sur-Glane blev under Anden Verdenskrig offer for en omfattende tysk massakre. I sin prisbelønnede dokumentarfilm, Pigen fra Oradour, fortæller instruktøren Ib Makwarth om massakren, som den måske blev oplevet dengang. Ud over en analyse af virkemidlerne er filmen velegnet i et temaforløb om Anden Verdenskrig.

Dykkerdrengen

Morten Gieses Dykkerdrengen er en modig og hjerteskærende novellefilm om svigt, ensomhed og loyalitetskonflikter. Vi har afprøvet filmen på en 4. klasse i et forløb over to-tre lektioner.

Bawke

Bawke er en stærk lille film om indvandrerproblematikken, der egner sig godt til undervisningen i filmanalyse, der lægger op til at arbejde med områder som billedkomposition, kameradistance, klipning, farveholdning og brugen af lydsporet.

Ska´ vi være kærester?

En Oscar-nomineret perle for børn i alle aldre. Netop fordi filmen er så enkel, er den fremragende til at introducere de grundlæggende filmiske virkemidler og forståelsesredskaber som beretter- og kontraktmodellen.

Drengen der gik baglæns

Thomas Vinterbergs Drengen der gik baglæns fra 1994 er et gribende portræt af en niårig dreng, som mister sin elskede storebror ved en tragisk ulykke. Med sin skildring af uskyldstabet og fantasiens helbredende kraft er filmen et af de smukkeste eksempler på fortællekunst i det korte format.

Himmelspejlet

For elever i den danske grundskole er kendskabet til børn fra andre kulturer begrænset. Naturligvis. Derfor er filmantologien Himmelspejlet en glimrende mulighed for at skabe forståelse og reducere fordommene om ”de fremmede”. Brug filmene i de traditionelle fag på mellemtrinnet – natur/teknik, religion og dansk.

For stor

For stor er en blanding af folkeeventyr og cowboyfilm, der retter fokus på den enkeltes pligtfølelse, institutioners hykleri og den yderste konsekvens af massepsykoser.

Pigen i kikkerten

Hollywoods udgave af kærlighed og kropslige idealer er centrale begreber i denne film. Målet med Pigen i kikkerten er at eleverne ikke bare bliver opmærksomme på de idealer som drengen og pigen i filmen besidder, men at eleverne også bliver bevidstgjorte om deres egne kropslige idealer og forståelse af kærlighed.

Viggo – havets skræk

Sørøverfilmen Viggo – havets skræk danner rammen for to børns spirende kærlighed til hinanden. Filmen kan også ses som en moderne, anarkistisk fortolkning af det klassiske kærlighedsdrama om Romeo og Julie. Filmen kan benyttes til at behandle relationen barn/voksen, men desuden bør man inddrage kæresteforholdet og kærlighedens væsen i samspillet mellem filmens to hovedpersoner.

Tavshed

Hvis man fortrænger sin fortid, mister man sin identitet. Tavshed er en lille filmperle om den jødiske pige Tana, der tvinges til tavshed om sine frygtelige oplevelser i en koncentrationslejr. Med sin raffinerede blanding af animation, autentiske fotos og filmklip rummer filmen mange lag, som eleverne kan gå på opdagelse i.

© Filmmagasinet Ekko