Nyhed
02. apr. 2004 | 11:21

Terkel i knibe er en anmeldersucces

Anmelderne er begejstrede for filmatiseringen af Anders Matthesens grovmundede radioføljeton.
Af Claus Christensen
Den danske børnefilm er ikke længere den samme. Terkel har gjort sin entré. I en sådan grad, at det har givet genlyd hos anmelderne.

"Jeg tror roligt, jeg kan sige, at jeg aldrig har set noget lignende," konstaterer Christian Monggaard i Information, og Berlingske Tidendes anmeldelse starter med en advarsel. "Terkel i knibe er så grov, at man bliver fuldstændigt rystet," skriver Ebbe Iversen, men han skynder sig at tilføje: Filmen er "samtidig så sjov, at det mest er latterkramper, man ryster af".

Anders Matthesens historie om Terkel og hans barske skolejungleliv startede som radioføljeton i DR. Siden udkom en CD, og nu har A.Film - med assistance fra Anders Matthesen, der leverer de mange stemmer - skabt en spillefilm, som er 100 procent computeranimeret. "Tegnedrengene fra A.Film slipper godt fra deres begrænsede budget. Arme og ben er godt nok bøjede piberensere, men når der er glød i farverne og schwung i humoren, glemmer man heldigvis den slags," mener Jacob Wendt Jensen i B.T.

Terkel i knibe er fyldt med bank, bajere, bandeord og blod, men flere anmeldere hæfter sig ved, at filmen rummer en væsentlig og vedkommende historie. "Bag den rå facade gemmer sig et ganske opbyggeligt kvad om unge mennesker fanget i ubarmhjertige hakkeordener. Den historie er fortalt mange gange før, men aldrig på denne måde," skriver Kim Foss i Jyllands-Posten, mens Kim Skotte i Politiken, blandt udenlandske inspirationskilder som South Park og Toy Story, finder "noget umiskendeligt ironisk dansk præget af det oprindelige kvalitetsstempel B&U".

Terkel er altså ikke spor i knibe. Børnene elsker ham, og anmelderne har overgivet sig. "Er du fresh? Så er det ind og se Terkel. Den holder næppe i 100 år, men hvem gør det?" spørger Palle Schantz Lauridsen i Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko