Viborg Animation Festival 2023
25. sep. 2023 | 16:40

Ti uundværlige film i Viborg

Foto | Bars Media

Aurora's Sunrise fortæller den virkelige historie om en armensk pige, der flygtede til USA og blev stumfilmstjerne, og den er blandt de nominerede til prisen for Best Feature ved dette års Viborg Animation Festival. 

Filmprogrammet på Viborg Animation Festival byder på alt fra en erotisk Cannes-vinder til nissefolklore ved Limfjorden.

Af Frederik Hoff

Rygsækken er pakket og togbilletten til Viborg købt.

Men med det gigantiske filmprogram er det svært at finde ud af, hvad man skal se, når biografprojektorerne tændes til Viborg Animation Festival (forkortet VAF).

Fra 25. september til 1. oktober kan alskens animationsperler ses i biografen Fotorama. Udvalgte kortfilmprogrammer vises også på ølbaren Ølluminati.

Her serveres årets VAF-øl brygget i et samarbejde mellem brygmester Theis Bach Nielsens og årets festivalkunstner, den svenske animationsinstruktør Niki Lindroth von Bahr.

Mulighederne for at udvide sin horisont og se noget af verdens ypperste animation er simpelthen så gode, at det ville være en skam at misse det allerbedste.

Ekkos faste udsendte gennem fem år udpeger her ti film, som du ikke må gå glip af!

 

The Inventor

Det er oplagt, at den videnskabsbegejstrede, britiske tv-vært og skuespiller Stephen Fry endelig får mulighed for at lægge stemme til Leonardo Da Vinci.

En af manuskriptforfatterne bag Pixar-klassikeren Ratatouille, Jim Capobianco, realiserer det i en Best Feature-nomineret børnefilm fyldt med stjerner.

Daisy Ridley, Marion Cotillard og Matt Berry pryder den komiske lydside i animationsuniverset, som er en blanding af håndtegnet tegnefilm og charmerende stop-motion-dukker.

Man er i sandhed i gode hænder, og det er en fryd at være med på rejsen tilbage til en fascinerende tid, hvor kæmpestore fuldskæg var den højeste mode, som det siges i filmen.

Se The Inventor 26. september kl. 19:30 i Fotorama.

 

Mars Express

Selv Mars har en korrupt undergrund, og i franske Jérémie Périns steampunkede detektivfilm dykker man helt ned i dens rådne, orange mitte.

Den hårdkogte detektiv Aline Ruby og hendes robotmakker skal spore en hacker, og inden længe er de i gang med at optrævle et gigantisk komplot.

Referencerne til Blade Runner er til at få øje på, og det lækkert melankolske neo-noir-univers skifter med sin kombinerede 2D- og 3D-animation ubesværet imellem det fotorealistiske og stiliserede.

Det heleføles lige dele futuristisk og kitschet på den bedst tænkelige måde.

Se Mars Express 28. september kl. 19:30 i Fotorama.

 

Aurora's Sunrise

En af de stærkeste kandidater til prisen for Best Feature er Inna Sahakyans Aurora’s Sunrise, der elegant fortæller en glemt historie om en sand overlever.

Med livagtig, malerisk 2D-animation og virkelige interviews følger filmen Aurora, der som fjortenårig blev gjort forældreløs af det armenske folkedrab i 1915.

Hun flygtede til New York, hvor hendes historie blev til den selvbiografiske kassesucces Auction of Souls, som hun selv spiller hovedrollen i.

Kun atten minutter af stumfilmen er overlevet, og i Aurora’s Sunrise kommer den tragiske overlevelsesfortælling endelig tilbage på det store lærred.

Se Aurora’s Sunrise 27. september kl. 19:30 i Fotorama.

 

Forår

Kategorien Best Short er en nådesløst hård konkurrence med nogle af verdens allerbedste animationskortfilm, og Pernille Kjær har klemt sig ind i feltet som den eneste dansker.

Det gør hun ved at gå så lokalt til værks som muligt med Forår. Filmdigtet skildrer begivenhederne omkring et bondehus på den vestlige Limfjords-halvø Thyholm.

Kjær har selv boet på Thyholm i en årrække, og man fornemmer tydeligt hendes kærlige forhold til stedet, som i filmen sitrer af lokal atmosfære og nissefolklore.

Den dragende musik er indspillet af Sofie Birch i huset på Thyholm, og filmen er produceret af Viborgs egen Martina Scarpelli, som vandt en Ekko Shortlist Award for bedste animationsfilm i 2019 med Egg.

Se Forår i programmet VAF Best Short Film Competition – Program 2.

 

Letter to a Pig

 

Animation kan fortælle historier, der er så abstrakte, at realfilm ikke har en chance.

Tag historien om den lille pige, der falder ned i en mørk fantasi, da hun hører en holocaustoverlever læse et takkebrev til den gris, der reddede hans liv!

Franske Tal Kantor slipper smukt afsted med fortællingen i sin pulserende 2D-animationsfilm, der er lige dele poetisk og skræmmende.

Filmen er fortjent nomineret til Best Short. Samt den nye kategori Best Diversity, som uddeles til film med underrepræsenterede gruppers historier. Her er det en grotesk og yderst original bearbejdning af det jødiske traume.

Se Forår i programmerne VAF Best Short Film Competition – Program 2 og The Animation Showcase Best of 2023.

 

Drøm

Danske Snobar Avani har dedikeret sin kortfilm til den lille dreng, der blev fundet druknet på en strand i middelhavet efter at have forsøgt at flygte fra krig i Syrien.

Billedet gik viralt, fordi det i al sin gru indfangede flygtningelivets umenneskelige rædsel.

Avani flygtede selv fra Kurdistan i 1992, og hendes film starter på stranden, hvor en lille pige ligger. Det simple tegnefilmunivers vækker hendes drømme om at blive ballerina til live, men selv i fantasiens verden trænger krigens mørke ind og gør det magiske umuligt.

Drøm er nomineret i kategorierne Open Workshop Danish Animation Talent Award og Best Diversity for sin smukke og hjerteknusende skildring af krigens konsekvenser for børn.

Se Drøm i programmet Open Workshop Danish Talent Award – Short Film Program.

 

The Tobos

”I dag skal vi bage en ganske særlig venskabskage.”

Tobias Ruds film starter med sin vintage-animation og søvnige stemmeskuespil som en parodi på 90’ernes børne-tv. En slags kombination af Teletubbies og Care Bears.

Det tager en mørk drejning, da en af hyggelandets beboere finder sort materie i sit lyserøde indre. Febrilsk forsøger vedkommende at vaske det af for at passe ind i den uskyldige verden.

Det udvikler sig til en bedårende, men alvorlig historie om mindreværd fortalt med Ruds skæve animationssprog.

Det er tredje gang, Tobias Rud er nomineret til Open Workshop Danish Animation Talent Award, og sidste gang vandt han med I’ll Be Your Kettle, som også blev nomineret til en Ekko Shortlist Award.

Se The Tobos i programmet Open Workshop Danish Talent Award – Short Film Program.

 

Mano

Det er grundlæggende uretfærdigt, når børn er nødt til at tage vare på børn, fordi forældrene svigter.

Toke Ringmann Madsens lille, livagtige cgi-film følger to brødre, som gør sig klar til at tage i skole. De finder deres morgenmadsskåle frem, men der er ingen mad i køleskabet.

”Jeg køber noget i morgen,” vrisser deres mor.

I hendes kærestes pung forsøger den ældste bror at finde penge til at redde ham og lillebror fra sulten. Men han bliver opdaget, og en ubehagelig konfrontation venter.

Mano er fortjent nomineret til Open Workshop Danish Animation Talent Award og Best Diversity.

Den udmattede vrede i storebrorens ansigt er en smertefuld påmindelse om, at man skal tænke sig om en ekstra gang, før man bringer børn til verden.

Se Mano i programmet Open Workshop Danish Talent Award – Short Film Program.

 

Svinedrengen

H.C. Andersens eventyr er en af forfatterens mere pjattede, men Peter Smith og Magnus Igland Møller tager det gakkede til nye højder.

En svinedreng bliver træt af at passe kongens svin, så han holder en så magisk fest, at prinsessen bliver nødt til at kigge forbi.

Instruktørmakkerparret har før bevist deres komiske talent med den skægge Ekko Shortlist-western Rob ’n’ Ron. Deres farverige 3D-animationsstil passer perfekt til Svinedrengen, hvor grisene denne gang bliver en aktiv del af historien.

Svinedrengen er nomineret i kategorien Open Workshop Danish Talent Award og også i kategorien ANIMOK Youth Jury. Her er den en af to danske film, der konkurrerer med de udenlandske film om børnejuryens gunst.

Se Svinedrengen i programmerne Open Workshop Danish Talent Award – Short Film Program og ANIMOK Youth Jury.

 

27

I programmet The Animation Showcase: Best of 2023 vises det ypperste af det ypperste inden for årets animerede kortfilm.

Ikke overraskende åbnes ballet af årets mest roste animationskortfilm, den fransk/ungarske 27, som vandt prisen for bedste kortfilm i Cannes og ved verdens største animationsfestival Annecy.

Flóra Anna Budas film følger en kvinde, der fylder 27 år og bor hos sine forældre. På vej hjem fra en psykedelisk fest i Budapest falder hun på cykel, hvilket starter en syret, seksuel fantasi.

Buda skifter konstant animationsstil, og den unge kvindes fantasi bliver en levende, erotisk og hjernevridende kamp med hende selv om at tage kvantespringet til det frygtindgydende voksenliv.

Se 27 i programmet The Animation Showcase: Best of 2023.

Kommentarer

Viborg Animation Festival

Startede i 2012 med at vise animationsfilm for børn og voksne.

Danmarks største animationsfestival.

Arrangeret af uddannelsen The Animation Workshop.

Finder sted 25. september – 1. oktober.

Frederik Hoff dækker for femte gang festivalen for Ekko.

Læs mere.

© Filmmagasinet Ekko